Hyvällä pyörösahalla on ilo työskennellä. Oikeanlaisen pyörösahan valinnassa juuri omia tarpeitasi silmällä pitäen on paljon huomioitavia seikkoja. Vääränlainen saha turhauttaa sekä aiheuttaa laite- ja materiaalivahinkoja – ja se vie aikaa ja rahaa.

Kun valitset pyörösahaa – aloita miettimällä, mihin tarkoitukseen sitä käyttäisit. Mitä tarvitset siltä nyt ja mitä jatkossa?

Miten syvälle sen pitäisi sahata?

Katso enimmäisleikkaussyvyyttä kulmissa 0°/90°. Näin syvälle voit sahata, kun pyörösahan sahapöytä on täysin suorassa. Leikkaussyvyys voidaan antaa myös 45 asteen kulmalle. Tämä kannattaa ehkä myös huomioida laskelmissa – tahdotko ehkä joskus kallistaa terää materiaalin reunojen viistämiseksi?

Miten tehokas laitteen pitäisi olla?

On helppo vertailla pyörösahojen moottoreita keskenään. Vahvempi moottori pyörittää terää nopeammin, mikä lisää kierroslukumäärää. Mitä korkeampi kierroslukumäärä, sitä tehokkaampi leikkaus sekä parempi hallittavuus sahattaessa. Teho tarkoittaa siis hyvää hallittavuutta ja parantaa kykyä työstää kovempia/paksumpia materiaaleja.

Missä sahaat?

Akkukäyttöinen pyörösaha on helppo pitää mukana ja vie vähän tilaa. Käyttöaika ja poistoteho ovat rajallisia.

Verkkovirralla toimivat pyörösahat ovat usein tehokkaimpia ja niiden käyttöaika on rajaton. Niiden käyttö vaatii kuitenkin aina verkkovirtaa ja johtoja. Varo leikkaamasta virtajohtoa!

Mitä materiaalia sahaat?

On olemassa sekä puhtaasti puun leikkaamiseen että metallin leikkaamiseen tarkoitettuja pyörösahoja. Mieti tarkkaan, millaista materiaalia tahdot pystyä leikkaamaan.

Puun leikkaamiseen tarkoitettuun pyörösahaan ei suositella metallinleikkuuterien asentamista, sillä metallinleikkuuterä vaatii alhaisemman kierrosnopeuden kuin puunleikkuuterä.

Jos metallinleikkuuterää pyörittää liian suurella kierrosnopeudella, terä hajoaa hyvin nopeasti. On olemassa myös pyörösahoja, joissa voi käyttää sekä metallin että puun leikkaamiseen tarkoitettuja teriä. Kysy rohkeasti neuvoa meiltä Staypro:ssa.

Sopivat lisävarusteet pyörösahoihin

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä pyörösahaan pitää saada liitettyä erilaisia lisävarusteita. Näitä voivat olla vaikkapa pölynpoisto, ohjauskisko tai sivuohjain. Koska kaikki lisävarusteet eivät sovi kaikkiin laitteisiin, on järkevää miettiä, mitä saatat tarvita tulevaisuudessa jo siinä vaiheessa, kun valitset pyörösahaa.

Tarvitsetko ehkä ohjauskiskoa yhdessä pyörösahasi kanssa? Valitse siis laite, joka on yhteensopiva ohjauskiskon kanssa. Säästät rahaa ja vaivaa pitkällä aikavälillä.

Samankaltaisia artikkeleita