Kun sähkön hinta on korkea, monet ihmiset miettivät, kuinka paljon jouluvalojen päällä pitäminen maksaa. Tässä artikkelissa autamme sinua laskemaan ulkovalaistuksen, jouluvalaistuksen ja kodin eri laitteiden käyttökustannukset.

Kun päivät lyhenevät ja joulu lähestyy, on aika tuoda esille adventtikynttilänjalat ja valot. Mutta miten on sähkön hinnan laita?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että nykypäivän energiatehokas LED-valaistus kuluttaa hyvin vähän sähköä ja käyttökustannukset ovat mitättömät. Lamput kestävät kymmenen kertaa pidempään ja kuluttavat noin 90 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Tästä huolimatta voi silti olla syytä selvittää tarkka hinta - jos ei muuta, niin rauhoittaaksesi mieltäsi ja varmistaaksesi, että joulukuusen valaistus ei vie sinua vararikkoon.

Mitä ovat watit, wattitunnit ja kilowattitunnit?

Laskeaksesi, kuinka paljon valaistus kuluttaa sähköä, sinun on tiedettävä termit watti (W), wattitunti (Wh) ja kilowattitunti (kWh).

Watti: mittaa laitteen kuluttaman energian määrän. Löydät lähes aina laitteen tai valonlähteen sähkönkulutuksen tuoteselosteesta nettisivuiltamme.

Wattitunti: Wattitunti on sähkönkulutus kerrottuna 1 tunnilla. Valosilmukka, joka kuluttaa 1,6 W, on kuluttanut 1,6 Wh yhdessä tunnissa.

Kilowattitunti: Kilowatti on sama kuin 1000 wattia. Numeron saamiseksi sinun on jaettava wattimäärä 1000:lla. 1,6 Wh on siis sama kuin 0,016 kWh.

Laskuesimerkki - kuinka paljon joulukuusen valaistus maksaa?

Esimerkkinä käytämme Konstsmiden joulukuusen valoja, jossa on 16 LED-valoa yhdessä 3,2 watin teholla. Kun se on ollut päällä tunnin, se on kuluttanut 3,2 Wh.

Jos jättäisit sen päälle 12 tuntia vuorokaudessa koko joulukuun ajan, se kuluttaisi 1190,4 Wh (3,2 x 12 x 31), mikä on sama kuin 1,1904 kWh (1190,4/1000).

Jos sähkön hinta olisi 0,20 €/kWh, joulukuusen valaistus maksaisi siis 0,24 € (1,1904 x 0,2).

Samankaltaisia artikkeleita