Mitä tulisi ottaa huomioon valitessa ulkovalaistusta? Mikä on trendikästä juuri nyt? Kuinka luon valaistuksen, joka kestää kauan? Otimme yhteyttä Konstsmiden Toni Josifovskiin jutellaksemme muodosta, toiminnallisuudesta, tekniikasta ja perinteistä. 

Kimaltelevat valoverkot, tunnelmalliset lounge-valot terassilla ja sovelluksella ohjaaminen kännykällä. Viime vuosien aikana on tapahtunut paljon, mitä tulee siihen kuinka valaisemme puutarhojamme, terassejamme ja parvekkeitamme. Eräs, joka on nähnyt kehityksen läheltä, on Konstsmiden Toni Josifovski. Kun hän aloitti yrityksessä 25 vuotta sitten, oli ulkovalaistus jotakin, mikä asennettiin, jotta olisi helpompi löytää avaimenreikä, kun saavuttiin kotiin illalla. Tänä päivänä se on yhtä paljon työkalu, jolla koristellaan, luodaan ilmapiiriä ja korostetaan yksityiskohtia. 

- Ulkovalaistus on muuttunut; aikaisemmin se oli jotain erittäin toiminnallista ja nyt siitä on tullut enemmän ja enemmän koristeellista. Nyt koristamme puutarhojamme ja luomme valokuvioita. Ei riitä, että se on käytännöllistä, vaan sen tulee myös näyttää hienolta, kutsuvalta ja mukavalta. 

LED-valaistus - vallankumous 

Toni aloitti tuoteavustajana Konstsmidellä vuonna 1997 ja hän on työskennellyt tuotepäällikkönä vuodesta 2008 lähtien. Kehityksen kohti koristeellisempaa ulkovalaistusta hän katsoo johtuvan osittain LED-tekniikan läpimurrosta.  

- LED-tekniikka on todella ollut vallankumouksellinen mitä tulee tapoihimme valaista puutarhojamme. Muutama vuosi sitten asensit 10 kpl 60 watin lamppuja ja sait 600 watin sähkönkulutuksen. Tänä päivänä asennat sen sijaan 10 kpl 3 watin lamppuja ja saat yhteensä 30 watin sähkönkulutuksen! Lisäksi LED-valaistus on kestävämpi ja helpompi käsitellä. 

Valkoinen ja lämpimänvalkoinen ovat suosikkeja 

Hiljattain herännyt kiinnostuksemme valaista puutarhojamme liittyy myös kansainvälisiin trendeihin.  

- Täällä Pohjoismaissa emme käytä ollenkaan niin paljon värejä kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa, missä on paljon punaista, vihreää ja keltaista. Mutta vaikka rajoitamme värien käyttöä, haluamme saada paljon valoa. Pohjois-Euroopassa käytetään paljon valkoista ja lämpimänvalkoista valoa, noin 2700-3300 kelviniä, kun taas Etelä-Euroopassa käytetään enemmän kylmempää valoa.  

Valonlähde saa viedä paljon tilaa 

Toni kertoo, että kiinnostus ulkovalaistukseen on lisääntynyt pandemiavuoden aikana. Monet ovat vaihtaneet vanhan valaistuksen uudempaan, ja yleisesti ottaen olemme käyttäneet enemmän rahaa ulkoympäristöömme. Kodikas lounge-valaistus on trendi, mutta Toni on nähnyt myös, kuinka Konstsmiden klassisempi valikoima on lähtenyt kasvuun.  

- Myös mitä tulee itse LED-lamppuihin, on niissäkin tapahtunut kehitystä. Aikaisemmin LED-lamput laitettiin savunvärisen lasin taakse piiloon. Nyt kun saatavana on tyylikkäitä LED-lamppuja, joissa on E27-kanta ja jotka näyttävät vanhoilta hiililankalampuilta, halutaan niitä sen sijaan laittaa esiin. Hyvä esimerkki on seinävalaisin Carpi, jossa on E27-lamppu kirkkaiden lasien takana.  

Älytoiminnot kehittyvät 

Toinen trendi koskee tietenkin älytoimintoja. Konstsmidellä on useita valonauhoja, joita voidaan ohjata Konstsmide-sovelluksen avulla. Toinen paljon huomiota saanut älytuote on Konstsmiden Smartlight-sarja.  

- Smartlight-lampuissa on liikeanturi, kamera, kaiutin ja mikrofoni, ja ne asennetaan ulko-ovelle, talon takapihalle tai autotallin viereen. Lamppua voidaan käyttää sekä valvontakamerana että silloin, kun halutaan kommunikoida ulkopuolella olevan henkilön kanssa. 

5 vinkkiä, kun valaiset puutarhaasi 

Ajattele kokonaisuutta 

- Saadaksesi aikaan hyvän kokonaisuuden sinun tarvitsee miettiä, mitä haluat saavuttaa valaistuksella ja mitä haluat valaista. Sitten sinun tulee valita tuotteita, jotka sointuvat yhteen, esimerkiksi valitsemalla suunnilleen saman värilämpötilan. Sinun tarvitsee myös ottaa ympäristö huomioon ja valita valaistus, joka kestää kyseiset sääolosuhteet. 

Pidä huoli valaistuksesta 

- Peset autosi jonkun kerran kuukaudessa ja lasket sen kestävän kymmenen vuotta ruostumatta. Miksi luulet, että ulkovalaistuksesi kestäisi 20 vuotta ilman, että kosket siihen? Riippuen valaisimiesi materiaaleista ja siitä, kuinka altistuneita ne ovat, sinun tarvitsee pyyhkiä, puhdistaa ja voidella ne säännöllisin väliajoin. 

Ota sähköasentaja avuksesi 

- Vesi ja sähkö ovat harvoin hyvä yhdistelmä. Vaikka olisit sitä mieltä, että sinulla on oikeat tiedot ja taidot, on paljon asioita, jotka voivat mennä pieleen. Sen vuoksi suosittelemme aina kääntymään valtuutetun sähköasentajan puoleen, kun kyseessä ovat asennukset. 

Satsaa laatuun 

- Tavallinen virhe, jonka monet tekevät, on se, että ostetaan liian halpoja lamppuja ja luullaan niiden kestävän, mutta kun kyseessä on valaistus, liittyy hinta erittäin vahvasti laatuun. Ottaen huomioon, kuinka paljon sähköasentajan apu saattaa tulla maksamaan, kannattaa ostaa tuotteita, jotka kestävät! 

Ota selvää, mitä merkinnät merkitsevät 

- Kaikkien EU:ssa myytävien sähkötuotteiden täytyy olla CE-merkittyjä, senhän useimmat tietävätkin, mutta tämä merkintä ilmoittaa vain, että valmistaja takaa, että tuote täyttää asetetut vaatimukset.  Kaikki tuotteemme ovat testattuja ja sertifioituja riippumattomissa testauslaboratorioissa, esimerkiksi Intertek SEMKO Ruotsissa. Intertek SEMKO lähettää tarkastajia myös maihin, joissa on tehtaita, tarkistamaan, että niiden työolosuhteet ovat hyväksyttävät. Sertifiointi on voimassa koko EU:ssa 

Konstsmide 

Konstsmiden perusti vuonna 1942 Gunnar Johansson, joka oli linja-autonkuljettaja ja jolla oli suurempiakin unelmia. Hänen ideansa oli luoda koristeita ja kukkatelineitä metallista, käsityö ja muotoilu painopisteinä. Konstsmide oli ensimmäinen sähkökynttilänjalkojen sarjatuottaja Pohjoismaissa sekä ensimmäinen, joka valmisti valonauhoja, joissa on turvalliset muuntajat. Johanssonin perhe pyörittää edelleen yritystä ja keskittyy enimmäkseen joulu- ja ulkovalaistukseen, vaalien yrityksen alkuperäistä laatua.