Kerrospukeutuminen on tehokas menetelmä pysyä lämpimänä ja kuivana kylmässä säässä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kerrospukeutumisesta!

Kerrospukeutuminen, eli useiden ohuiden vaatekerrosten käyttäminen päällekkäin, on todistetusti tehokas tapa säilyttää lämpöä. Monet yhdistävät menetelmän seikkailumatkoihin ja äärimmäiseen kylmyyteen, mutta sitä voidaan hyvin käyttää myös keväisin ulkotöissä tai syksyisillä kävelyillä. Yksi kerrospukeutumisen olennaisista eduista onkin se, että voit helposti lisätä tai poistaa vaatekerroksia aktiviteetin mukaan.

Miksi kerrospukeutuminen toimii?

Kerrospukeutumisen tehokkuuden perusta on ilmataskut, jotka muodostuvat eri kerrosten väliin. Ilmataskut toimivat lisäeristeenä ja säilyttävät kehon lämpöä. Kerrospukeutuminen voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta kun ymmärtää kunkin kerroksen toiminnon, on oikein pukeutuminen helpompaa. Ensinnäkin sinun on hyvä tietää, mitkä materiaalit sopivat kullekin kerrokselle. Jos esim. käytät puuvillaista kerrosta lähimpänä kehoa, niin tämän päälle puetut kerrokset eivät käytännössä auta kovinkaan paljoa. Vaikka pukisit montakin kerrosta alimmaisen puuvillakerroksen päälle, niin voit silti tuntea olosi märäksi ja kylmäksi puuvillan heikon kosteutta siirtävän ominaisuuden takia. Villa tai synteettiset materiaalit ovat parempi valinta alimmaiseksi kerrokseksi.

Grunden för skiktningens effektivitet är de luftfickor som bildas mellan de olika lagren. Luftfickorna fungerar som extra isolering och håller kvar kroppsvärmen.

1. Lähimpänä kehoa: Aluskerros

Aluskerros on kerros, joka on lähimpänä ihoa. Aluskerroksen pääasiallinen tehtävä on siirtää kosteutta pois iholta. Aluskerroksen on hyvä olla pehmeä ja mukava sekä nopeasti kuivuva. Vältä puuvillaa ja suosi villaa, merinovillaa, villafroteeta tai synteettisiä kuituja. Sopivia tuotteita aluskerrosta varten ovat aluskerrastot ja alusvaatteet.

2. Välikerros: Lisäeristystä varten

Välikerros tarjoaa eristystä ja auttaa säilyttämään kehon lämpöä. Materiaalit kuten puuvilla, fleece ja polyesteri sopivat hyvin tähän tarkoitukseen materiaalien lämpöä eristävien ominaisuuksien ansiosta. Hyvin kylmään säähän pukeutuessa voi olla hyvä pukea useita välikerroksia. Sopivia vaihtoehtoja välikerrokseen ovat erilaiset fleecetakit ja -paidat, puserot, collegepaidat, akkukäyttöiset lämpövaatteet ja arkihousut.

3. Ulkokerros: Suojaa elementeiltä

Ulkokerros on tarkoitettu suojaamaan ulkoisilta sääelementeiltä, kuten tuulelta, sateelta ja lumelta. Vaatteiden tulisi olla veden- ja tuulenpitäviä. Samalla niiden tulisi kuitenkin olla hengittäviä, jotta ne voivat tehokkaasti siirtää lämpöä ja kosteutta. On suositeltavaa valita mukavasti istuvat ulkovaatteet, joiden alle kuitenkin mahtuu vaatekerroksia kerrospukeutumista varten. Sopivia vaihtoehtoja ovat ulkoiluhousut, softshell-takit, talvitakit, sadeasut ja kuoritakit.

4. Lämmittävät lisävaatteet: Lisälämpöä varten

Jos olet ulkona erittäin kylmällä säällä, ja ehkä jopa tarvitset pysytellä paikoillasi, voit täydentää vaatetusta tilapäisellä lämmittävällä lisävaatteella. Lämmittävä lisävaatekerros voidaan pukea joko ulkokerroksen sisäpuolelle tai ulkopuolelle. Se voi olla untuvatakki, paksu pipo tai villapaita. Sopivia asusteita ovat pipot, kaulurit/tuubihuivit ja paksummat käsineet.