Kaikki kunnia matkapuhelimille. Monissa työpaikoissa klassinen radiopuhelin on kuitenkin edelleen korvaamaton viestintäväline. Niille, jotka haluavat välttyä ylimääräisen laitteen mukana kantamiselta, on myös saatavana kuulosuojaimia sisäänrakennetulla radiopuhelintoiminnolla. Tässä artikkelissa kerromme tällaisten kuulosuojainten ominaisuuksista.
Jokaisella, joka luuli matkapuhelinten ilmaispuheluiden johtavan radiopuhelinten välittömään kuolemaan, on paljon opittavaa. Monilla teollisuudenaloilla, joissa viestinnän on oltava suoraa, luotettavaa ja helposti saatavilla, radiopuhelin on edelleen tärkeä väline määritetyn ryhmän sisäisessä viestinnässä.
Metsästäjille ja ammattilaisille on olemassa useita erilaisia radiopuhelimia. Tällaiset radiopuhelimet voidaan usein liittää kuulosuojainten aux-sisääntuloon, mutta kun on kyse kuulosuojaimista sisäänrakennetulla radiopuhelimella, tarjonta on pienempi. Markkinoiden tarjoamia tuotteita tutkaillessa tulee useimmiten väistämättä törmänneeksi 3M Peltorin LiteCom-sarjaan.
3M Peltor LiteCom sisäänrakennetulla radiopuhelimella
LiteCom on yleisnimitys kaikille 3M Peltorin kuulosuojaimille, joissa on sisäänrakennettu radiopuhelin. Kuulosuojaimia on saatavana eri malleina ja erilaisilla toiminnoilla yksinkertaisimmasta, AA-paristoilla ja muutamalla toiminnolla varustetusta mallista aina huippumalliin, jossa on analoginen ja digitaalinen radiopuhelin, aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu, litiumioniakku ja Bluetooth.
Miksi radiopuhelin?
Vaikka taajuuskaistoilla ja kanavilla onkin tapahtunut paljon kehitystä yksityiskohtien tasolla, radiotekniikka on kuitenkin pysynyt suhteellisen muuttumattomana vuosien varrella. Radiopuhelin on yksinkertaisesti ilmaistuna radio, joka voi lähettää ja vastaanottaa radiosignaaleja. Toisin kuin matkapuhelimella soitettavissa puheluissa, radiopuhelussa voi puhua kerrallaan vain yksi henkilö, useimmiten lähetyspainiketta painamalla (yksisuuntainen liikenne).
Kuulostaako tämä vanhanaikaiselta? Vaikka matkapuhelimella onkin monia etuja, radiopuhelin on yhä ylivertainen väline suorassa ja nopeassa viestinnässä pienemmissä tai suuremmissa työryhmissä. Kuka tahansa, jonka tarvitsee sanoa jotakin, voi olla välittömässä yhteydessä kaikkiin samalla kanavalla oleviin henkilöihin tarvitsematta selata puhelimen nimivalikkoa ja odottaa kärsivällisesti puheluihin vastaamista. Toinen radiopuhelimen tarjoama etu on se, että se ei vaadi toimiakseen ulkoista operaattoria.
Suuremmilla työpaikoilla työntekijöitä voidaan jakaa pienempiin ryhmiin, joista jokaisella on oma kanavansa. Jokainen, jonka tarvitsee kommunikoida toisen ryhmän kanssa, voi vaihtaa kanavaa nopeasti napin painalluksella.
PTT ja VOX-ääniohjaus
LiteCom-kuulosuojaimissa on kaksi tapaa puhumisen aloittamiseen: PTT (Push to talk) -painike tai ääniohjaus. Ääniohjaustoiminto eli VOX tarkoittaa sitä, että viestintä alkaa automaattisesti puheäänen noustessa. Tekniikka toimii yleensä erittäin hyvin edellyttäen, että mikrofoni asetetaan lähelle suuta. Puhuja kuulee oman äänensä heikosti taustalla vahvistuksena siitä, että lähetys on edelleen käynnissä. Jos joku muu sattuu aloittamaan ääniohjauksen samaan aikaan, kyseinen henkilö saa kuulosuojaimiinsa merkkiäänen varatusta linjasta.
Lisenssitön PMR-kaista
Radiopuhelinviestinnän aloittaminen on hämmästyttävän helppoa, ainakin jos käyttäjä valitsee lisenssittömän taajuuskaistan PMR 446 (Private Mobile Radio, 446 MHz). PMR 446 on hyväksytty kaikkialla Euroopassa, ja sitä voidaan käyttää ilman Traficomin (Liikenne- ja viestintäviraston) lupaa. Käyttäjän tarvitsee vain nostaa radiopuhelin tai kuulosuojaimet pois laatikosta, valita yksi kuudestatoista kanavasta ja aloittaa käyttö.
PMR-kaistan hyödyt ja haittapuolet
Lisenssittömän PMR-kaistan käytön mahdollinen haittapuoli on se, että se on täysin avoin. Voit siis ottaa yhteyttä seinänaapurina toimivaan yritykseen, jos he käyttävät samaa kanavaa. Tämä käy helposti, kun vain sovitaan etukäteen siitä, kumpi vaihtaa kanavaa. Mutta esimerkiksi tarkkoja ohjeita noudattavalle nosturinkuljettajalle tämä ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin (jos vaikka korttelin päässä oleva autokoulun opettaja sattuisi opastamaan oppilastaan pysyttelemään enemmän oikealla puolella!). Toinen mahdollinen haittapuoli PMR 446 -kaistan käytössä on se, ettet voi liittää radiopuhelimeesi lisävarusteita, kuten ulkoisia antenneja ja tukiasemia, mikä saattaa olla tarpeen, jos tarvitset työssäsi pidemmän kantaman.
Omien taajuuksien käyttämiseen tarvitaan ohjelmoitavat LiteCom Pro -kuulosuojaimet sekä Traficomin (Liikenne- ja viestintäviraston) lupa.
Kantama
Riippumatta siitä, minkä LiteCom-mallin käyttäjä valitsee, PMR-kaistan kantama on suunnilleen sama – mutta kuitenkin hyvinkin riippuvainen ympäröivistä tekijöistä. Tyypillisessä teollisuusympäristössä, jossa on koneita ja muutama kerrostaso, kantama voi olla noin 300 metriä, mutta avoimella kentällä vastaava kantama voi puolestaan olla 2–3 kilometriä. Se, että radiopuhelin on sisäänrakennettuna kuulosuojaimiin, ei ole haittapuoli, sillä pään päälle asettuva lähetin ei vaaranna kehon suojausta.
Analoginen vai digitaalinen radiopuhelin?
Viime aikoina on puhuttu paljon digitaalisesta radioviestinnästä (DMR), etenkin muualla maailmassa ja suurkaupungeissa, joissa taajuuskaistoilla alkaa olla jo tungosta. Digitaalisilla lähetyksillä voidaan nimittäin pienentää taajuuskokoa ja saada tilaa kahdella digitaalisella ryhmällä samassa paikassa kuin yhdellä analogisella.
Teoriassa digitaalinen tekniikka avaa monia mielenkiintoisia saatavilla olevia ominaisuuksia. Tyypilliselle käyttäjälle, joka haluaa yksinkertaista ryhmäviestintää, ei ole kuitenkaan kovinkaan suurta väliä, osuuko valinnaksi analoginen vai digitaalinen tekniikka.