Jotta omenapuustasi tulee jykevä ja kaunis ja jotta se tuottaisi satoa, on tärkeää leikata se oikein. Jatka tämän omenapuun leikkaamista koskevan oppaan lukemista ja saat entistäkin upeamman ja runsassatoisemman puun seuraavaan sesonkiin!

Omenapuun leikkaaminen ensimmäisen vuoden aikana on erittäin tärkeää, koska silloin sinulla on mahdollisuus muotoilla puusta kestävä ja terve. Ensimmäisen vuoden aikana puu alkaa juurtua ja sinun ei tarvitse leikata sitä yhtä paljon, mutta puun toisen kasvuvuoden aikana on aika aloittaa latvuston leikkaaminen ja muotoilu.

Puiden leikkaaminen voi kuulostaa hiukan hankalalta ja siksi monet jättävät tämän tekemättä, mutta joidenkin yksinkertaisten perussääntöjen avulla työ on helppo tehdä!

Miksi omenapuuta täytyy leikata?

Hedelmäpuiden karsimisen ansiosta puun oksista tulee kestävämpiä ja sadosta runsaampi ja tasaisempi. Leikkaamalla saat ilmavamman puun, jossa kaikki hedelmät saavat paremmin aurinkoa, samalla kun vaurioituneiden ja viallisten oksien karsiminen antaa terveille oksille tilaa ja voimaa kasvaa. Lisäksi puun latvasta tulee esteettisempi ja kauniimpi antaen puutarhalle hienoa ilmettä, jota on ilo katsella.

Hedelmäpuiden karsimisessa on monia etuja, mutta se ei ole puulle luonnollinen prosessi, vaan stressitekijä. Puu joutuu käyttämään paljon energiaa kadonneen vihermassan korvaamiseen ja leikkuupintojen parantamiseen, ja siksi on tärkeää, että leikkaat oikealla tavalla ja luot puun palautumiselle niin hyvät olosuhteet kuin mahdollista.

Hyvät oksasakset ovat välttämättömät omenapuita karsittaessa. Kuvassa Gardena Premium BP50.

Miten omenapuu leikataan?

Miten siis leikata omenapuuta parhaalla mahdollisella tavalla? Puhtaiden ja suorien viiltojen tekemiseen tarvitset terävät puutarhasakset, näin vähennät myös puun vaurioitumisen riskiä. Tee viilto juuri ulospäin suuntautuvan oksan yläpuolelle, koska se jatkaa kasvuaan oksakauluksen osoittamaan suuntaan. On tärkeää, ettet leikkaa liian läheltä runkoa tai liian kaukaa rungosta. Oikeaan kohtaan tehty viilto paranee nopeammin ja paremmin.

Leikkaa pois kaikki kilpailevat tai muita oksia vastaan hankaavat oksat samoin kuin ne oksat, jotka kasvavat latvustossa sisäänpäin. Yritä ajatella, että sinun tulisi säilyttää ne oksat, jotka kasvavat vakaasti ulospäin ja poistaa ne, joissa on niin kutsutut jyrkät oksakulmat, jotka ovat vaarassa revetä runsaan hedelmämäärän painosta.

Vanhemman omenapuun karsimiseen riittää kevyempi leikkaus, niin kutsuttu ylläpitoleikkaus. Leikkaa vaurioituneet, kuolleet tai sairaat oksat, jotka saattavat kuluttaa puun voimia. Aivan kuten rakenneleikkauksessa, sinun tulee leikata oksat, jotka kasvavat sisäänpäin, ylöspäin tai jollain muulla tavalla väärään suuntaan, jotta saat ilmavan, vahvan ja kauniinmuotoisen latvuston.

Omenoita maassa omenapuun alla

Mihin aikaan vuodesta omenapuut tulisi leikata?

Nuoremmille puille, joita on leikattava kasvuaikana, maalis–toukokuu on hyvä aika, kun taas vanhemmille puille tehtävä ylläpitoleikkaus voidaan tehdä heinä-, elo- tai syyskuussa. Puita ei tule karsia liian myöhään keväällä, kun ne ovat jo kukintavaiheessa ja kosteita mahlasta tai liian myöhään syksyllä, kun ulkona on kosteaa ja kylmää, koska tämä voi vaikeuttaa puun parantumista.

Omenapuiden ylläpitoleikkaus tulisi suorittaa joka vuosi hyvän ja tasaisen sadon saamiseksi ja puun kauniin muodon säilyttämiseksi. Jotkut leikkaavat harvemmin kuin kerran vuodessa, mutta silloin työstä tulee paljon haastavampaa. Vaurioituneiden ja kuolleiden oksien säännöllinen poistaminen vähentää myös sienien ja tautien hyökkäysriskiä.

Työkalut omenapuun leikkaamiseen

Kauniin ja runsassatoisen omenapuun saamiseksi on tärkeää, että puu paitsi leikataan oikealla tavalla, käytetään myös oikeanlaisia työkaluja. Käytä vain teräviä puutarhasaksia ja sahoja, koska tylsät työkalut voivat murskata kuoren leikkuupinnan ympärillä, minkä vuoksi puu parantuu hitaammin. Teroita työkalut säännöllisin väliajoin helpottaaksesi työtä ja varmistaaksesi, että saat hyvän lopputuloksen vuosi toisensa jälkeen.