Epäiletkö, että kotonasi tai työpaikallasi on suuri radonpitoisuus? Selvitä vastaus ostamalla radonmittari ja tekemällä radonmittaus haluamassasi rakennuksessa!

Tässä oppaassa kerromme, kuinka radonmittaus suoritetaan yksinkertaisella tavalla ja mitkä seikat sinun tulisi ottaa huomioon saadaksesi mahdollisimman luotettavan mittaustuloksen. Ja jotta voisit todella ymmärtää, miksi on niin tärkeää varmistaa, että radonpitoisuus on riittävän alhainen kotona, mökillä tai työpaikalla, on tietysti tärkeää ensin tietää, mitä radon on. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!

Mitä on radon?

Radon on eräänlainen jalokaasu, joka on lisäksi radioaktiivista. Tästä syystä se lähettää ionisoivaa säteilyä. Jos ihmiset altistuvat radonille jatkuvasti esimerkiksi kotona tai työpaikalla, voi se johtaa soluvaurioihin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa syöpää.

Sitä radonin tyyppiä, josta saatat joutua huolehtimaan, on olemassa kahdessa eri muodossa – maaperän radon ja sininen betoni. Kuten nimestä voi päätellä, maaperän radonia esiintyy luonnollisesti maaperässä ja kallioperässä, sillä radon on alun perin peräisin hajonneista uraanista ja radiumista. Tämän tyyppinen radon voi vaikuttaa taloihin, joissa on kellaritilat, tai muunlaisiin talojen runkoihin, jotka ovat suoraan yhteydessä maahan.

Radonin toista muotoa löytyy sinisestä betonista, joka on vanha rakennusmateriaali, joka sisältää alunaliusketta. Tämä puolestaan ​​sisältää aivan liikaa radiumia ja siten myös radonia, jotta sitä voitaisiin käyttää turvallisesti sisäympäristössä. Sininen betoni oli kuitenkin erittäin suosittu rakennusmateriaali 1930-luvulta 1970-luvulle. Monet näiden vuosikymmenten aikana rakennetut talot voivat tästä johtuen sisältää sinistä betonia, joten niissä kannattaa suorittaa radonmittaus.

Haiseeko radon?

Monet ihmiset eivät tiedosta, jos heillä on ongelmia radonin kanssa kotona tai työpaikalla. Syynä on se, että kaasua ei näe, eikä se maistu tai haise. Tästä syystä on mahdotonta tietää, onko rakennuksen radonpitoisuus liian korkea, tekemättä sisäilman radonmittausta. Siksi kannattaakin ostaa laadukas radonmittari radonpitoisuuden nopeaa ja helppoa mittaamista varten.

Miksi radon on vaarallista ilmassa?

Kuten aiemmin mainittiin, radon on sekä alkuaine että jalokaasu. Tämä tarkoittaa sitä, että radon muuttuu kaasumaiseksi huoneenlämmössä eikä reagoi niin helposti muiden aineiden kanssa. Radonin tekee toisaalta vaaralliseksi se, että se on radioaktiivinen, hajoaa itsestään sekä lähettää siten ionisoivaa säteilyä vaarallisilla alfahiukkasilla. Ionisoinnin reaktiolla on voima muuttaa ja/tai vahingoittaa DNA-molekyyliä ja tappaa soluja, mikä tekee radonista epäterveellisen meille ihmisille.

Ajan viettäminen korkeasti radonpitoisessa ilmassa voi pitkässä juoksussa lisätä syöpäriskiä - ja erityisesti keuhkosyöpää, mikä tekee tupakoitsijoista muita altistuvampia. Vaikka radon esiintyykin kaasumaisessa muodossa, sitä ei voida päästää ulos kodista, vaikka hyvä ilmanvaihto voikin vaikuttaa myönteisesti joihinkin radonongelmiin. Jos talon perusta sisältää radonia tai jos talo on rakennettu sinisestä betonista, kaasua muodostuu jatkuvasti lisää ja se altistaa rakennuksessa asuvat ihmiset vaurioille.

Radonmittari seinällä

Kuinka monta radonmittaria tarvitsen huvilan mittaukseen?

Radonongelmien välttämiseksi radonpitoisuuden suositellaan olevan alle 200 Bq/m3 tiloissa, joissa vietetään paljon aikaa. Jos arvo on tämän yläpuolella, ongelma on korjattava välittömästi asentamalla parempi ilmanvaihto, tiivistämällä sisään tuleva maaperän radon tai vaihtamalla rakennusmateriaali, jos se koostuu sinisestä betonista.

Kotisi tai työpaikkasi radonpitoisuuden selvittämiseksi sinun on ennen kaikkea investoitava korkealaatuisiin radonmittareihin. Ne sijoitetaan rakennuksen ympärille tietyksi ajaksi osoittamaan, mitkä radonarvot ovat huoneissa, joissa vietät eniten aikaa, kuten makuuhuoneessa, olohuoneessa tai työhuoneessa. Alla on lueteltu muutamia tärkeitä vinkkejä mittareiden sijoittamiseen:

●     Aseta mittarit joko roikkumaan katosta tai vaaka-asentoon esimerkiksi penkille tai hyllylle. Mittarin sekä katon, lattian tai seinän välille on jäätävä tilaa vähintään 25 cm.

●     Radonmittauksessa on käytettävä vähintään kahta mittaria ja vähintään yksi mittari on sijoitettava jokaista asuinkerrosta kohti. Huoneisiin, joissa oleskellaan eniten, voi olla hyvä sijoittaa kaksi mittaria eri paikkoihin, jotta mittauksesta saadaan vieläkin tarkempi.

●     Ilmanvaihdon on toimittava, jotta mittaus toimisi. Mittareiden on sijaittava vähintään 0,5 metrin päässä poistoilmalaitteesta ja 1,5 metrin päässä tuloilmalaitteesta, ikkunasta, ulko-ovesta sekä lämpöpattereista ja muista lämmönlähteistä.

●     Älä aseta mittareita kosteisiin tiloihin.

Kuinka kauan mittauksen tulisi kestää?

Toinen tärkeä näkökohta luotettavan mittaustuloksen saamiseksi on aika, jonka radonmittauksen tulisi kestää. Jotta saat hyvän käsityksen vuotuisesta keskiarvosta, sinun tulisi tehdä niin kutsuttu pitkäaikainen mittaus, jonka tulisi kestää vähintään kaksi kuukautta. Mutta jos tarvitset nopean tuloksen, voit sen sijaan tehdä nopeamman mittauksen mittaamalla vähintään 10 päivän ajan. Tämä antaa kuitenkin vain likimääräisen arvon. Mitä pidempi aika, sen tarkempi radonmittaus!