Puuruuvi, terassiruuvi, peltiruuvi, kateruuvi tai kuusiokoloruuvi? Ruuveja on lähes yhtä monta kuin rakennusprojekteja.

Asentaessasi yksinkertaista hyllyä keittiöön tai rakentaessasi uutta terassia on tärkeää tietää, mikä ruuvi sopii mihinkin tarkoitukseen. Jos teet oikein heti alusta alkaen, säästät aikaa, rahaa ja hermoja.

Millainen ruuvi mihinkin tarkoitukseen?

Oikean ruuvin käyttö oikeaan tarkoitukseen on tärkeää. Onneksi monilla ruuveilla on nimi, joka paljastaa niiden käyttötarkoituksen. Ei ole yllättävää, että puuruuvia tulisi käyttää puumateriaaliin.

Voi olla kuitenkin vaikeampaa arvata, mihin kateruuvia tulisi käyttää ja on hyvä ajatus saada yleiskuva tarjolla olevista ruuveista, koska ne näyttävät erilaisilta ja niillä on erilaisia käyttötarkoituksia. Alla käymme läpi joitakin yleisiä ruuveja ja niiden käyttötarkoituksia:

  • Terassiruuvi on ruuvi, joka on tarkoitettu ensisijaisesti ulkokäyttöön ja se on valmistettu usein ruostumattomasta teräksestä. Ruuvissa on itseporautuva kärki, jotta puu ei halkeilisi sitä poratessa.
  • Puuruuvissa on usein sahahampaat ja jyrsintäurat ruuvin kärjessä. Se sopii hyvin käytettäväksi monenlaisiin puu-, lastulevy- ja MDF-levyihin.
  • Kipsilevyruuvissa on usein PH2-ura. Ura tekee ruuvista vakaamman poranterää vasten, mikä helpottaa asennusta. Ruuvissa on trumpetinmuotoinen pää.
  • Asennusruuvia käytetään esimerkiksi keittiökalusteiden ja palkkien asennukseen. Aivan kuten kipsilevyruuvissa, siinä on PH2-urat.
  • Ranskalainen puuruuvi sopii hyvin käytettäväksi raskaammissa puurakenteissa, jotka on tarkoitus pystyttää ulos.
  • Kateruuvin tunnistaa sen kuusikulmaisesta päästä. Kateruuvia käytetään pellin kiinnittämisessä puupalkkiin.

Pakkauksessa on usein kerrottu, millaiseen asennukseen ruuvi sopii. Kun tarkastelet erilaisia ​​ruuveja, huomaat myös, että ruuvien päät näyttävät hieman erilaisilta ja soveltuvat siksi erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tiesitkö esimerkiksi, että trumpetinmuotoinen ruuvinpää, kuten kipsilevyruuvissa, liukuu tasaisesti alustaan ​​vahingoittamatta sitä?

Kuusikulmaisella päällä varustettu ruuvi, kuten ranskalainen puuruuvi, on tavallisesti tarkoitettu järeämpiin puurakenteisiin. Ruuvilaatikostasi kotona löytyy varmasti ruuveja, joissa on monia erilaisia päitä.

Ruuveja pöydällä

Minkä pituinen ruuvin tulisi olla?

Jos sinun tulisi tietää vain yksi asia ruuveista, niin on hyvä tietää, että ruuvin tulisi olla kaksi kertaa niin pitkä kuin ruuvattavan kohteen paksuus. Tämä on hyvä muistisääntö, jota voidaan yleensä soveltaa eri materiaaleihin, vaikka se pääasiassa koskeekin puumateriaalia.

Seinäasennuksissa tulee ruuvia valitessa ottaa myös huomioon seinän tyyppi. Useissa katoissa ja seinissä on kipsilevy, mikä asettaa lisävaatimuksia oikealle ruuvin pituudelle. Jos seinät ovat suhteellisen huonosti kestäviä ja huokoisia, kuten kipsiseinät, saatat tarvita avuksi laajennuskiinnikkeitä ja tulppia.

Vanhassa talossa puolestaan vastaan tulevat erilaiset haasteet kuin kipsiseinät. Vanhemman talon seinät on usein korjattu monien eri aikakausien aikana ja monilla eri materiaaleilla. Sama seinä ja kiinnitys voivat siksi tarvita eripituisia ruuveja.

Mitä tulisi huomioida ruuvia valittaessa?

Oikean ruuvin valinnan lisäksi on tärkeää miettiä myös sitä, käytetäänkö ruuvia ulko- vai sisätiloissa. Sisäkäyttöön tarkoitetuissa ruuveissa on hyvä ottaa huomioon myös ruuvin ulkonäkö. Haluatko ruuvin olevan näkyvissä esimerkiksi huonekalussa, tai tulisiko sen sopia tiettyyn aikakauteen?

Haluatko kenties hienon, madalletulla päällä varustetun ruuvin? Monia ruuveja on saatavana sekä eri materiaaleista että erilaisilla pintakäsittelyillä. Huomioithan myös, että ulkoympäristöt asettavat suuria vaatimuksia ruuville, ja sen tulisi olla esimerkiksi ruostesuojattu korroosiota vastaan.

Milloin naulata ja milloin ruuvata?

Suuri ero naulan ja ruuvin välillä on se, että ruuvia on helppo ruuvata sisään ja ulos, toisin kuin naula, joka helposti aiheuttaa vaurioita ulos vedettäessä. Jos sinun täytyy irrottaa osia toisistaan, on aina järkevää käyttää naulojen sijaan ruuveja. Ruuvien huono puoli voi sen sijaan olla se, että materiaaliin tulevat reiät ovat suurempia kuin naulatessa.

Suurempiin reikiin kulkeutuu helpommin vettä, joka voi vaurioittaa puuta. Vaikka on usein mahdollista käyttää ruuveja naulojen sijasta ja päinvastoin, on aina hyvä varmistaa asia. Suuremmissa rakenteissa ja asennuksissa on aina hyvä noudattaa voimassa olevia suosituksia.