Pyörösaha on monipuolinen työkalu, jonka avulla voit halkaista ja sahata suoria viiltoja. Tässä artikkelissa Staypron työkaluasiantuntija Lars Olsson jakaa parhaat vinkkinsä! 

1. Valitse sahattavalle materiaalille soveltuva terä. 

- Yleisin virhe, jonka monet tekevät, on se, että he valitsevat liian karkean terän sahattavalle materiaalille. Karkeahampainen terä soveltuu hyvin runkomateriaalin ja lautojen sahaamiseen, joihin ei tarvita hienoa leikkuupintaa. Mutta jos aiot sahata melamiinilevyjä tai folioitua lastulevyä, valitse terä, jossa on enemmän hampaita, 40-48 hammasta ja siitä ylöspäin, koska useammat hampaat antavat hienomman viillon. Tarjolla on myös erikoisteriä teräkselle, kuitusementille ja muita erikoisalueita varten. Nämä eroavat toisistaan materiaalin, muotoilun, hampaiden lukumäärän ja hampaiden kaltevuuden suhteen. 

2. Käytä tarpeeksi aikaa asettaaksesi sahan oikein 

- Monilla ensimmäisen pyörösahansa ostaneilla on sellainen käsitys, että heidän pitäisi sahata 20-millimetrinen lauta terä kokonaan alas laskettuna. Se on mahdollista, mutta se kuormittaa sahaa ja saat huonomman tuloksen kuin jos terän asetus olisi ollut oikeanlainen. Sen sijaan terä on asetettava niin, että se on 5-6 millimetriä materiaalia syvemmällä – sinun pitäisi nähdä noin kaksi terän hammasta. Silloin terän useampi hammas työstää materiaalia ja saat hienomman viillon.  

 

3. Sahaan juuri tarpeeksi tehoa 

- Yleinen aloittelijan virhe on se, että sahaat liian suurella teholla. Tällöin terä ei ehdi sahata, mikä tarkoittaa sitä, että terä, työkalu ja materiaali altistuvat tarpeettomalle kuormitukselle. Jos painat sahaa sopivasti, terä ehtii tehdä työnsä ja moottori kulkee kevyesti. Vähennät myös takapotkun ja terän katkeamisen riskiä. Mutta sahaa ei myöskään pidä painaa liian vähän. Tällöin kone seisoo paikallaan tekemättä tarvittavaa tehtävää. Sopivasti on paras. 

4. Käytä ohjauskiskoa sahataksesi suoraan 

- Monia pyörösahoja voidaan käyttää yhdessä ohjauskiskon kanssa, joka auttaa sinua sahaamaan suoraan. Jos pyörösaha on yhteensopiva ohjauskiskon kanssa, pohjalevyn liukupinnassa on yleensä ura, mutta on myös ratkaisuja, joissa käytetään sovittimia. Jos sahaasi ei ole tehty ohjauskiskoa varten, tarjolla on myös kiskoja sellaisiin sahoihin, kuten esimerkiksi tämä Kregin ohjauskisko. Toinen lisävaruste, joka auttaa sahaamaan suoraan, on rinnakkaisrajoitin, mutta suoran sahauksen aikaansaamiseksi sahan on oltava hallinnassa.  

5. Vältä halkeilua yksinkertaisilla keinoilla 

Halkeilu ja säröily ovat asioita, joita haluamme välttää. Onneksi on olemassa monia keinoja mahdollisten vaurioiden minimoimiseksi. Parasta, mitä voit tehdä halkeilun välttämiseksi, on valita hienohampainen terä ja olla painamatta sahaa liikaa. Jos aiot sahata pitkää melamiinilevyä ja haluat pelata varman päälle, voit teipata viillon maalarinteipillä, jotta pintamateriaali pysyy kasassa sahattaessa. Yhdessä oikeanlaisen terän kanssa saat hyvän tuloksen!

Lasse on kategoriavastaava työkaluihin liittyvässä asiakaspalvelussa. Hänellä on monen vuoden kokemus työskentelemisestä työkalujen parissa niin vähittäiskaupan alalla kuin käytännössä kentällä. Ennen kaikkea hän on erittäin kiinnostunut kaikesta, mikä liittyy työkaluihin!