Tuleeko akut säilyttää jääkaapissa? Voidaanko akku yliladata? Onko useampi voltti aina parempi? Tässä artikkelissa selvitämme perusteellisesti tavallisimmat myytit, jotka liittyvät työkaluakkuihin. Tiedätkö, mitkä ovat totta ja mitkä tarua?

Oletko kuullut, että on parempi aina kuluttaa akku loppuun ennen sen lataamista, tai että verkkokäyttöiset työkalut ovat aina tehokkaampia kuin akkukäyttöiset? Siinä tapauksessa et ole ainoa. Työkaluakuista kiertää monia myyttejä ja useat niistä ovat kiertäneet jo kauan ennen nykyaikaisia litiumioniakkuja. 

Ottaaksemme selvää, mitkä ovat totta ja mitkä myyttejä, otimme yhteyttä Gustav Olssoniin, joka on pohjoismainen tuotantopäällikkö Milwaukeella.

Akku tulee aina käyttää tyhjäksi ennen lataamista

- Tarua. Tämä myytti on vanhojen nikkelikadmium- ja nikkelihybridiakkujen ajalta. Niissä oli niin sanottu muistiteho. Se merkitsi sitä, että jos käytit ainoastaan 50 prosenttia akun kapasiteetista ennen sen lataamista, tulisi siitä ajan mittaan akun maksimikapasiteetti. Koska litiumioniakuissa ei ole tätä vaikutusta, voit ladata sen tarvittaessa. 

Akku täytyy ladata 100-prosenttisesti ennen ensimmäistä käyttöä

- Tarua. Koska akut toimitetaan lataamattomina, sinun täytyy tosin ladata ne ennen käyttöä, mutta sinun ei tarvitse ladata niitä täyteen. Nykypäivän akuissa on niin älykäs elektroniikka.

Akku kuin akku

- Se ei pidä täysin paikkaansa. Voit ostaa halpoja litiumioniakkuja 20 eurolla, mutta jos vertaat niitä ammattimaisiin akkuihin, niin huomaat, että kennojen laatu on erilainen. Halvemmat eivät kestä yhtä monta latauskertaa eivätkä anna yhtä suurta tehoa. Niissä on sama nimellinen energiasisältö, mutta jos katsotaan todellista energiaa, jota voidaan hyödyntää, on hyötysuhde yleensä korkeampi paremmissa akuissa. Sitten tullaan elektroniikkaan. Se suojaa akkua ylikuormitukselta ja ylikuumenemiselta, valvoo latausta ja maksimoi sen huipputehon, jonka voit saavuttaa. Mutta saat sen, mistä maksat!

Laturi kuin laturi

- Sekään ei pidä täysin paikkaansa. Useimmilla valmistajilla on kaksi tai kolme eri tasoa latureissa, jotka lataavat eri nopeuksilla. 

On tärkeää irrottaa akku laturista, jotta se ei ylilatautuisi

- Tarua. Oikeastaan voin puhua vain Milwaukeen puolesta, mutta olen melko varma, että kaikilla koneiden valmistajilla on älykkäät laturit, jotka keskeyttävät lataamisen, kun akku on täysi. Ei ole ollenkaan kummallista antaa akun olla laturissa. 

Säilytätkö akkua usein laturissa? Siitä ei ole haittaa, sanoo Gustav Olsson Milwaukeelta.

Akut tulee säilyttää jääkaapissa. kun niitä ei käytetä

- Tarua. Tämäkin on muinaisjäänne alkalisista akuista.

Akut eivät kestä kokonaista työpäivää

- Tarua. Se riippuu siitä, mitä aiot tehdä, mutta me puhumme tyypillisestä käytöstä ja hyvin harvojen tarvitsee vaihtaa akkua useammin kuin kerran päivässä. Useimmat käyttävät samaa akkua koko päivän tai samaa akkua useita päiviä peräkkäin. 

Mitä enemmän voltteja sitä parempi akku

- Tarua. Kaikki akut on rakennettu erillisistä kennoista. Jokainen erillinen kenno on yleensä 3,6 volttia ja voi tuottaa 20-30 ampeeria. Se merkitsee, että jokainen kenno voi tuottaa maksimaalisesti 100 wattia. Jokaisessa kennossa on edelleen sama kapasiteetti riippumatta siitä, onko kyseessä rinnankytkentä vai sarjaankytkentä. Korkeamman volttimäärän avulla selviät yksinkertaisemmalla rakenteella koneessa, mutta se on edelleen kennojen kokonaislukumäärä, joka ratkaisee kuinka paljon energiaa ja tehoa akussa on.  

Akut toimivat huonommin kylmässä

- Se pitää osittain paikkansa. Akuissa on alhaisin lämpötila, jossa ne voivat toimia, ja tämä lämpötila vaihtelee eri valmistajien ja mallien välillä. Monet eivät ajattele sitä, että akku lämpenee, kun sitä käytetään. Meidän High Output -akkumme, jotka kestävät -28 astetta, toimivat hieman heikommin aivan alussa, mutta heti, kun ne ovat lämmenneet, ne toimivat aivan yhtä hyvin kuin 10 asteen lämmössäkin. Näin ollen akkutyökalut toimivat oikeastaan paremmin kuin bensiinillä toimivat koneet, joita on vaikeaa käynnistää kylmällä.

Verkkokäyttöiset työkalut ovat aina tehokkaampia kuin akkukäyttöiset

- Tarua. Voitaisiin itse asiassa sanoa, että se on juuri päinvastoin, sillä verkkokäyttöiset koneet ovat pistorasian tehon rajoittamia. Jos sinulla on 10 ampeerin sulake, et voi käyttää konetta, joka on enemmän kuin 2200 wattia, ja on olemassa monia esimerkkejä akkukäyttöisistä koneista, joissa on suurempi teho. Yksi esimerkki on akkukäyttöinen timanttiporakoneemme.

Työkaluvalmistajat vaihtavat akkuja vähän väliä

- Tarua. Milwaukeella olemme käyttäneet samoja akkuja vuodesta 2008 lähtien. Jos sinulla on M12- tai M18-kone vuodelta 2008 ja ostat siihen akun, se tulee siis sopimaan.