Kun illat käyvät pimeämmiksi, haluavat yhä useammat valaista kotejaan ja puutarhojaan tunnelmallisella valaistuksella. Mitä sanovat säännöt ja mitä sähköön, kosteuteen ja kylmyyteen liittyviä vaaroja on olemassa? Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää ulkovalaistusta asentaessasi.

Monet haluavat valaista pihateitä, pensaikkoja ja julkisivuja luodakseen tunnelmaa, pidentääkseen iltoja ja pitääkseen varkaat loitolla. Uusi ja energiaa säästävä tekniikka on tehnyt alkuun pääsemisen helpommaksi kuin koskaan. Samalla tulee esiin paljon kysymyksiä sähköturvallisuudesta ja siitä, mitä saa tehdä itse ja mihin tarvitaan ammattilaista. Tässä artikkelissa voit lukea, mitkä säännöt ovat voimassa, ja saat myös vinkkejä siitä, mitä tulee ottaa huomioon käyttäessäsi sähköä ulkona. Lisätietoja ulkovalaistuksen säännöistä löydät sivustolta Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto).

Kiinteät asennukset tulee antaa sähköasennusyrityksen suoritettavaksi

Jos verkkokäyttöisessä valaisimessa on maadoitettu pistoke, voidaan se useimmiten liittää itse. Jos pistoketta ei ole, on kyseessä kiinteä asennus, ja siinä tapauksessa asennus tulee suorittaa valtuutetun sähköasennusyrityksen toimesta. Jos sinulla ei ole pistorasiaa ulkona, on sekin kiinteä asennus, joka tulee suorittaa ammattilaisen toimesta.

Ulos laitettava valaistus täytyy liittää maadoitettuun pistorasiaan

Ulkovalaistus tulee liittää maadoitettuun pistorasiaan, joka sijaitsee ulkona. Toisin sanoen et saa vetää jatkojohtoa olohuoneesta ikkunan kautta ulos. On tärkeää, että sekä pistorasiat että jatkojohdot ovat maadoitettuja.

Tuotteen tulee olla suunniteltu ulkokäyttöön

Perussääntönä on, että lamput ja muut valaisimet, jotka asennetaan ulos, tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettuja. Tuotteen IP-luokituksesta voidaan lukea, kuinka hyvin sähkölaite on suojattu kosteudelta ja pölyltä. IP-luokitus koostuu kahdesta numerosta. Ensimmäinen numero ilmoittaa, kuinka hyvin tuote on suojattu pölyltä, vieraiden esineiden sisäänpääsyltä ja kosketukselta. Toinen numero ilmoittaa, kuinka hyvin tuote on suojattu vedeltä.  

Siirrettävällä puutarhatuotteella luokituksen tulee olla vähintään IP44. Se merkitsee sitä, että tuote on suojattu yli 1 millimetrin kokoisilta esineiltä ja roiskuvalta vedeltä joka suunnassa.  Jos tuotteella ei ole IP-luokitusta, sitä ei todennäköisesti ole tarkoitettu ulkokäyttöön.

Philipsin ulkokäyttöön tarkoitetulla liikkeentunnistimella on IP54-luokitus. Se tarkoittaa, että se on suojattu veden roiskeilta mistä tahansa kulmasta.

IP44 ei merkitse vesitiivistä

Se, että tuote on valmistettu ulkokäyttöön ja sillä on IP44-luokitus, ei merkitse sitä, että voit jättää muuntajan lojumaan syvään vesilammikkoon, kun lumi sulaa. Lue huolellisesti tuotteidesi asennusohjeet. On tavallista, että juuri muuntajat tulee asentaa sateelta suojattuun paikkaan, muutaman kymmenen sentin korkeuteen maanpinnasta.

Onko vikavirtasuojakytkin olemassa?

Kaikki ulkovalaistukset tulisi olla kytkettyinä vikavirtasuojakytkimeen. Koska vikavirtasuojakytkin katkaisee virran välittömästi, jos laitteesta tulee jännitteellinen, se vähentää vahinkojen riskiä. Jos sinulla ei ole vikavirtasuojaa, voit väliaikaisesti käyttää siirrettävää vikavirtasuojakytkintä. On myös tärkeää, että tarkistat vikavirtasuojan toiminnallisuuden puolen vuoden välein. Sen teet painamalla vikavirtasuojan testipainiketta ja varmistat, että virta katkeaa.  

Tarkista, ettei siinä ole halkeamia tai muita vaurioita

Ulkona käytettävät tuotteet altistuvat rasituksille, kuten aurinko, tuuli, vesi ja kylmyys. Sen vuoksi on tärkeää tarkistaa laitteet säännöllisesti niin, ettei niissä ole halkeamia tai muita vaurioita. Kun poistat jouluvalaistuksen, sinun kannattaa säilyttää se kuivassa paikassa alkuperäispakkauksessaan.

Täyttääkö tuote perusturvallisuusvaatimukset?

Kaikissa Euroopassa myytävissä sähkötuotteissa tulee olla merkintä, joka osoittaa, että ne täyttävät EU:n turvallisuusvaatimukset. CE-merkintä tarkoittaa sitä, että laitteessa on suoja sähköiskuja ja sähkötulipaloa vastaan, eikä tuote voi häiritä tai pysäyttää muita sähkölaitteita.  

Lue lisää sähkölaitteiden vaatimuksista Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta.

Ole varovainen ruohonleikkurin kanssa!

Ennen kuin vedät jatkojohtoja sinne tänne puutarhaan, sinun tulee miettiä, kuinka suojaat ne hyvin ja missä ne ovat vähiten tiellä. Leikkivät lapset, ajoneuvoliikenne ja ruohonleikkuu ovat tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon.