Edellytys sille, että voit porata hienoja reikiä porakoneella tai porakone-ruuvinvääntimellä on se, että käytät oikeanlaista poranterää. Tässä oppaassa käydään läpi yleisimmät poranterät ja tärkeimmät huomioitavat asiat. 

Reikien poraus on kokonaan oma tieteen alueensa. Oikean koneen valitsemisen lisäksi sinun on otettava huomioon muun muassa vääntömomentti, nopeus, kulma, mitat ja materiaali. Sinun on myös valittava oikeanlainen poranterä. Yleisporanterä soveltuu moneen, mutta jos poraat paljon, tulet arvostamaan tehtävään räätälöidyn poranterän etuja. 

Poranterän eri osat

Tavallinen poranterä koostuu neljästä osasta: kärki, terä, kierre ja varsi.

Kärki

Poranterän kärjen tyyppi riippuu materiaalista, jossa sitä käytetään. Terävämmillä kärjillä varustettuja poranteriä käytetään yleensä pehmeämmille materiaaleille, kuten puulle. Tasaisemmalla kärjellä varustettua poranterää käytetään kovemmille materiaaleille, kuten metallille ja betonille.

Kierre

Kierteen tehtävänä on poistaa ylimääräinen materiaali reiästä.

Terä

Kierteen ulkoreunojen tulee olla terävät. Poranterässä voi olla yksi tai useampi reuna sen rakenteesta riippuen.

Varsi

Varren muotoilu ilmaisee, missä koneessa poranterää voi käyttää. Saatavilla on esimerkiksi kuusikulmaisella kiinnikkeellä varustettu poranterä ruuvinvääntimeen, sileä poranterä säädettävälle istukalle ja poranterä SDS-kiinnikkeellä poravasaralle.

Oikeanlainen poranterä oikealle materiaalille

Neljä yleisintä poranterätyyppiä ovat puuporanterät, metalliporanterät, betoniporanterät ja yleisporanterät. Niiden lisäksi on paljon alaryhmiä ja erikoisporanteriä, jotka on räätälöity tiettyihin olosuhteisiin tai tehtäviin.

Puuporanterä 

Jos aiot porata puuta, voit oikeastaan käyttää mitä tahansa poranterää, mutta parhaan tuloksen saat käyttämällä puuporanterää. Puuporanterä tai puukierreporanterä, joksi sitä myös kutsutaan, tunnistetaan sen terävästä kärjestä. Tämän terävän kärjen tehtävänä on keskittää poranterä samalla, kun terävät terät tunkeutuvat materiaaliin. Samalla poranterän kierre poistaa puulastut reiästä. 

Puisen kierreporanterän lisäksi on olemassa poranterä, jota yksinkertaisesti kutsutaan kierreporanteräksi. Tässä poranterässä on erityinen kierretoiminto, joka kuljettaa ylimääräisen materiaalin tehokkaammin pois reiästä. On myös olemassa kierreporanteriä, joissa on kierteinen kierteenpää, joka auttaa poranterää porautumaan puuhun. 

Eräs toinen vaihtoehto on keskiöpora, jota käytetään suurempien reikien tekemiseen puuhun. Keskiöporaa kutsutaan myös litteäksi poraksi ja siinä on tunnistettava lapiomainen muotoilu 

Metalliporanterä 

Voit käyttää metalliporanterää puulle - mutta sinun ei pitäisi koskaan käyttää puuporanterää metallille. Metallille soveltuvat porat on valmistettu pikateräksestä (HSS). Toisin kuin puuporanterä, jonka keskellä on terävä kärki, metalliporaterän kärjen muodostavat kaksi tai neljä terää. 

Koska eri metallien kovuus on erilainen, kovempiin metalleihin saatetaan joskus tarvita erityisiä poranteriä. Esimerkiksi ruostumatonta terästä porattaessa voi olla hyvä valita kobolttiseosta oleva poranterä. Ne, jotka työskentelevät paljon metallin parissa, voivat valita titaaniseosta olevan poraterän lisätäkseen terän kestävyyttä. Poraterän kärki vaikuttaa myös lopputulokseen. Terävämpi kärki tarjoaa aggressiivisemman poraterän, joka tunkeutuu materiaaliin nopeammin. Kärjen kulma ilmoitetaan asteina, esimerkiksi 118 astetta tai 135 astetta. 

Kivi- ja betoniporanterä 

Kivi- ja betoniporanterien kärjet on vahvistettu kovemmalla metallilla, jonka ansiosta poranterä ei kulu raskaassa kuormituksessa. Riippumatta siitä, onko poranterä vahvistettu timanttikärjellä, volframikarbidilla tai muulla kovalla materiaalilla, niin yleisesti puhutaan kovametallipäällystetystä tai HM-porasta. Poran rikkoutumisen tai vahingoittumisen riskin vähentämiseksi pora koostuu muilta osin pehmeämmästä metallista.

Yleisporanterä

Yleisporanterä on, kuten nimestäkin voi päätellä, on poranterä, jota voidaan käyttää useille eri materiaaleille. Tämä tapahtuu yhdistämällä betoniporanterän kova kärki puuporanterän teräviin kärkiin. Yleisporanterällä voidaan porata periaatteessa kaikkia materiaaleja, kuten puuta, metallia, betonia, keramiikkaa, laattoja ja muovia. Tämä ei tarkoita sitä, että yleisporanterä korvaa erikoisporanterien tarpeen.

SDS-poranterä - erityinen kiinnike poravasaroille

Jos aiot porata kovempaa betoniseinää, et pääse kovin pitkälle ilman poravasaraa. Koska poravasara pyörii ja iskee samanaikaisesti, se voi porata kovempaa materiaalia kuin iskuporakone, mutta se vaatii myös erityisiä poranteriä. Vasaraporassa käytettyä poranterää kutsutaan SDS-poranteräksi ja sen varressa on urat (SDS - Slotted Drive System). Urien avulla poranterä liikkuu istukassa edestakaisin pyörimisen aikana. Kiinnikkeessä on kaksi erilaista vaihtoehtoa: SDS+, jota voidaan kutsua vakiokiinnikkeeksi, ja SDS Max suurempia poranteriä varten.