Oikeanlaisen sahan valinta tehtävää työtä varten on ehdottoman tärkeää, jotta saat hyvän tuloksen leikkaamisen, halkaisun, jakamisen tai jiirauksen aikana. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät sahat, jotta voit valita oikean työkalun työhösi. 

Ihmiset ovat käyttäneet erilaisia sahoja tuhansia vuosia, mutta valikoima ei ole koskaan ollut yhtä kattava kuin nykyään. Jo ainoastaan täällä Stayprossa meillä on myynnissä vähintään 30 eri versiota, joista puolet on käsityökaluja ja loput erilaisia sähkösahoja.  

Koska sahojen käyttöalueet ovat usein päällekkäisiä, usein on hyvä valita sirkkeli katkaisu- ja jiirisahan sijaan ja alligator-saha puukkosahan sijaan, mutta kaikissa sahoissa on omat etunsa ja haittansa. Jos erilaiset sahat ovat sinulle tuttuja, sinun on helppo valita aina oikeanlainen saha tehtävään työhön.  

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa yleiskatsaus saatavilla olevista sähkösahoista ja niiden vahvuuksista. Jos haluat tietää enemmän jostakin tietystä sahatyypistä, voit napsauttaa mahdollista syventävää artikkelia aiheesta tai ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen asiakaspalveluumme. 

Pöytäsirkkeli

Vankka pöytäsirkkeli on yksinkertainen, mutta tehokas ja soveltuu käytettäväksi silloin, kun haluat tehdä suoria ja erittäin tarkkoja leikkauksia.  Pyörivä sahanterä työntyy ylös pöydästä ja syötät itse eteenpäin sahattavan materiaalin. Voit säätää terän korkeutta ja kallistaa terän kulmasahausta varten tai käyttää erityyppisiä pysäyttimiä kulmien leikkaamiseen.

Pöytäsirkkeliä käytetään yleensä pehmeämpien materiaalien, kuten puun, muovin, lastulevyn ja vanerin, sahaamiseen. Pöytäsirkkeliä haittapuolia on se, että ne ovat usein hankalia kantaa ja vievät paljon tilaa. Pöytäsirkkeli on myös yksi suurimmista onnettomuusriskejä aiheuttavista työkaluista, joten ole varovainen sitä käyttäessäsi.  

Sirkkeli

Sirkkeli on pohjimmiltaan ylösalaisin oleva pöytäsirkkeli ilman pöytää ja sitä käytetään erilaisten puulajien leikkaamiseen ja halkaisuun. Sen sijaan, että siirrät materiaalia sahaa kohti, siirrät sahaa materiaalia kohti. Tämä tekee sirkkelistä paremman valinnan, kun joudut sahaamaan suurempia levyjä, lautoja ja runkopuita. Sahan syvyys ja sahakulma määritetään yksinkertaisesti koneeseen ennen työn aloittamista.

Sirkkelin etuna on se, että se on monipuolinen ja kannettava, varsinkin nyt, kun akkukäyttöisistä koneista on tullut niin tehokkaita, että ne voivat kilpailla verkkovirralla toimivien vastaavien laitteiden kanssa. Haittapuolena on se, että et saa samaa hallintaa ja tarkkuutta kuin kiinteissä sahoissa. Suoria linjoja varten voit käyttää pitkää suoraa lautaa tai ohjauskiskoa.

Lue lisää oppaastamme: Valitse oikeanlainen pyörösaha

Upotussaha

Upotussaha on samanlainen kuin sirkkeli, mutta se on suunniteltu siten, että sahanterä voidaan laskea kiinteän pohjalevyn läpi. Tämä tarkoittaa sitä, että voit aloittaa sahaamisen mistä haluat laskemalla sahan varovasti alas. Tämä on erittäin kätevää, jos sinun on vaihdettava yksittäiset lattialaudat tai sahattava reikä pesuallasta tai vastaavaa varten. Upotussahaa käytetään yleensä yhdessä ohjauskiskon kanssa suoriin ja tarkkoihin leikkauksiin.

Katkaisu- ja jiirisaha

Katkaisu- ja jiirisaha on eräänlainen sirkkeli, jonka avulla voit leikata lautoja ja lankkuja erittäin tarkasti ja tarkoissa kulmissa. Sen suuri etu on se, että se pystyy  jiiraamaan, mikä tarkoittaa, että sillä voi sahata kulmaleikkauksia. Jiiraustoimintoa käytetään esimerkiksi listojen kulmien yhtymäkohtien sahaamiseen.  

Katkaisu- ja jiirisaha on monien suosikki talon paneelien vaihdossa, kunnostamisessa, terassien rakentamisessa tai aitojen sahaamisessa. On myös syytä mainita, että saatavana on yhdistelmäsahoja eli katkaisu- ja jiirisaha sekä pöytäsirkkeli samassa.

Pistosaha

Pistosaha on yksi työkaluvalikoimasi hyödyllisimmistä työkaluista. Pistosaha on erinomainen leikkaamiseen, mutta ennen kaikkea ensisijainen valinta kuviosahaamiseen. Ohut terä helpottaa muodon tai linjan seuraamista. Jos aiot sahata reiän tai aloittaa sahaamisen levyn keskeltä, voit ensin porata reiän, johon sitten lasket terän. Oikeanlaisella terällä varustettua oikealaista pistosahaa voidaan käyttää myös metallin sahaamiseen.  

Lue lisää oppaastamme: "Valitse tarpeitasi vastaava pistosaha"

Puukkosaha

Puukkosaha, jota kutsutaan myös purku- tai bajonettisahaksi, on eräänlainen pistosaha, jota voidaan käyttää monien eri materiaalien työstämiseen. Puukkosahaa käytetään yleensä silloin, kun jotain on leikattava, olipa materiaali sitten metallia, muovia, puuta, lasikuitua, kipsiä tai rappausta. Se on erittäin monipuolinen työkalu, joka pystyy käsittelemään useimpia materiaaleja yhdessä oikean terän kanssa.

Lue lisää oppaastamme: "Valitse tarpeitasi vastaava puukkosaha"

Moottorisaha

Moottorisaha ei ehkä tarvitse tarkempaa esittelyä. Moottorisaha on monipuolinen ja tehokas työkalu, jota käytetään yleisesti puiden kaatamiseen, oksien karsimiseen ja halkojen halkaisemiseen. Moottorisaha voi olla bensiinikäyttöinen, akkukäyttöinen tai verkkovirralla toimiva.  

Lue lisää oppaastamme: "Akkukäyttöinen vai bensiinikäyttöinen moottorisaha?"

Vannesaha

Vannesaha on saha, jossa itse terä koostuu ohuesta vanteesta, jossa on sahaushampaat - vannesahanterä. Vannesahanterä on pyöreä ja ripustettu kahdelle pyörälle, joko pystysuoraan tai vaakasuoraan, mallista riippuen. Vannesahoja on saatavana metallille ja puulle ja useina eri kokoina pöydälle asennettavista vannesahoista kiinteisiin vannesahoihin, joita tavallisesti löytyy puukäsityöluokista.

Monitoimityökalu

Värähtelevä monitoimityökalu ei ehkä ole saha sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta oikeilla lisävarusteilla varustettua monitoimityökalua voidaan erittäin hyvin käyttää sahaamiseen ja leikkaamiseen.

Usko tai älä, se kehitettiin alun perin sahaamaan kipsiä sairaanhoidossa. Monitoimityökalun joustavan rakenteen ansiosta pystyt työskentelemään vaikeapääsyisissä kohdissa erittäin tarkasti.

Lue lisää oppaastamme: "Näin valitset oikean monitoimityökalun"

Raivaussaha

Raivaussahat sekoitetaan usein ruohotrimmeriin, koska niitä käytetään samalla tavalla. Mutta siinä missä ruohotrimmeri leikkaa ruohon pyörivän nailonsiiman avulla, raivaussahalla on enemmän yhteistä moottorisahan kanssa.

Voimakkaalla terällä varustettu tehokas raivaussaha voi helposti leikata jykevämpää vesakkoa ja kaataa pieniä puita!

Lue lisää oppaastamme: "Näin valitset oikean ruohotrimmerin tai raivaussahan"

Metallinkatkaisusaha

Aiotko leikata rautaputkia ja teräsputkia melko säännöllisesti? Siinä tapauksessa mikä tahansa saha ei riitä - tarvitset metallinkatkaisusahan! Metallinkatkaisusaha muistuttaa katkaisu- ja jiirisahaa, mutta on rakennettu alusta alkaen metallin sahaamista varten.  

Joitakin metallinkatkaisusahan eduista ovat puhtaammat leikkaukset ja koneen pienempi kierrosnopeus, mikä  estää ylikuumenemista. Metallinkatkaisusahoja on saatavana sekä kiinteinä että kannettavina versioina.

Alligator-saha

Alligator-saha on erikoistunut kaasubetonin, eristyksen, kipsin ja puulevyjen leikkaamiseen. Alligator-sahassa on kaksi sahanterää, jotka liikkuvat vastakkaisiin suuntiin, mikä antaa työkalulle hieman lisätehoa.  

Säteissaha

Niille, joilla on paljon tilaa ja rahaa käytettäväksi työkaluihin, monipuolinen säteissaha on erinomainen vaihtoehto korvaamaan monia muita sahoja verstaassa. Säteissahan terä kulkee metallikiskossa, joka on asennettu kiinteään varteen.  

Leikkaa materiaali vetämällä sahanterää materiaalin läpi. Se, että voit myös kääntää sahanterää vasemmalle ja oikealle, tekee säteissahasta monipuolisen ja hyödyllisen työkalun. Säteissahaa käytetään usein huonekaluteollisuudessa syvien hyllylevyjen ja muiden leveämpien työkappaleiden leikkaamiseen.

Timanttisaha

Timanttisahat käyttävät pyöriviä sahanteriä, jotka on kiinnitetty pienillä timanteilla erityisen jykevien ja kovien materiaalien työstämistä varten. Esimerkiksi graniitti, betoni, lasi tai tiili. Timanttisahat käyttävät usein vettä tai muuta nestettä jäähdytykseen, mikä tarjoaa mukavuutta ja turvallisuutta työkalun käyttöön.  Siksi niitä voidaan kutsua myös märkäsahaksi tai vesisahaksi.