Pöytäpyörösaha ei ole vain erittäin hyödyllinen työkalu - väärin käytettynä se voi olla myös yksi vaarallisimmista. Onneksi voit tehdä paljon turvallisuuden lisäämiseksi pöytäpyörösahalla työskennellessäsi. Tässä artikkelissa Stanley Black & Deckerin Ulf Olsson kertoo meille parhaat vinkkinsä. 

Pöytäpyörösaha eli halkaisusaha, joksi sitä myös kutsutaan, on korvaamaton työkalu, kun haluat halkaista pidempiä työkappaleita tai sahata levyjä, mutta jos sitä ei käytetä oikein, tapaturmavaara on suuri. Se, että nopeasti pyörivää sahanterää ei pidä lähestyä sormilla, on tietysti itsestään selvää, mutta turvallinen työskentely pöytäpyörösahalla sisältää paljon enemmän kuin varoa sormien joutumista terän hampaisiin. Yksi suurimmista onnettomuusriskeistä on nimeltään takapotku, joka tapahtuu, kun sahaamasi materiaali juuttuu kiinni terään ja sinkoutuu takaisin sinua kohti suurella nopeudella. Joissakin tapauksissa materiaalista voi tulla vaarallinen ammus - toisinaan takapotku voi saada sinut menettämään hallinnan ja sahanterä voi vaurioittaa sinua. 

Onneksi loukkaantumisriskejä on mahdollista minimoida käyttämällä konetta oikein. Otimme yhteyttä Ulf Olssoniin, joka on Commercial Training Manager Stanley Black & Deckerillä, joka muun muassa omistaa työkaluvalmistaja Dewaltin

14 vinkkiä turvallisempaan sahaukseen 

Lue käyttöohjeet 

- Lue ensin käyttöohje. Liian monet avaavat pakkauksen, ottavat koneen esille ja aloittavat työn, edes avaamatta käyttöohjetta. Käyttöohje sisältää kaiken, mitä sinun tulee tietää sekä turvallisuudesta että sahan toiminnoista. Lukemalla sen saat parhaat olosuhteet turvalliseen työntekoon.  

Käytä halkaisuveistä 

- Yksi tärkeimmistä asioista työskennellessäsi pöytäpyörösahan kanssa on se, että käytät terän taakse asennettua halkaisuveistä.  Halkaisuveitsen tehtävänä on pitää sahattu materiaali erillään, jotta se ei puristuisi terän ympärille ja sinkoutuisi takaisin. Monissa koneissamme on vaihdettavia, eri korkuisia halkaisuveitsiä voidaksesi käyttää niitä myös sahatessassi uria ilman teräsuojaa. 

Käytä työntäjää 

- Perussääntö on pitää kätesi poissa terästä. Kun materiaali on asetettu pöydälle, käytä sen työstämiseen työntäjää. Työntäjä on pidempi muoviosa, joka on tarkoitettu työntämään materiaalia eteenpäin. Sahoissamme se on kiinnitetty pidikkeellä ohjaimen takaosaan, joten se on aina helposti löydettävissä. Työpaikoilla vieraillessani näen ihmisten käyttävän veitsiä, taittomittaa, sormia, käsiä... ja se ei ole hyvä asia. Jos käytät aina halkaisuveistä ja työntäjää, minimoit äkillisten takapotkujen riskin. 

"Perussääntö on pitää kätesi poissa terästä. Kun materiaali on asetettu pöydälle, käytä sen työstämiseen työntäjää", sanoo Dewalt-asiantuntija Ulf Olsson.

Älä käytä työntäjää ohjaimen perimmäisessä päässä 

- Pöytäpyörösahassa on monia pieniä yksityiskohtia, joita ei tule ajatelleksi, jos ei ole itse työskennellyt paljon työkalun kanssa. 
​ Yksi tällainen yksityiskohta on olla käyttämättä työntäjää ohjaimen perimmäisessä päässä, koska se voi saada materiaalin vääntymään ja juuttumaan terään. Jos työnnät sen sen sijaan lähemmäs terää, voit varmistaa, että materiaali liikkuu suoraan ja hallitusti. 

Älä aseta terää liian korkeaan asentoon 

- Toinen turvavinkki on se, että terää ei saa asettaa liian korkealle suhteessa halkaistuun materiaaliin. Yleensä sanotaan, että halkaisutyössä materiaalin päällä tulee näkyä yksi sahan hammas. Tämä tarkoittaa sitä, että saha toimii paremmin ja loukkaantumisriski pienenee. 

Tarkista, että ohjain on rinnakkainen terän kanssa

- Se, että ohjain kulkee täysin rinnakkaisesti terän kanssa, ei ole tärkeää pelkästään suorien ja tarkkojen leikkausten kannalta - kyse on myös turvallisuudesta. Jos ohjain on hieman vinossa, materiaali on vaarassa puristua ohjaimen ja terän väliin, mikä lisää takapotkun riskiä. Dewaltissa työskentelemme hammaspyöräohjauksella, joka varmistaa, että ohjain on suora ja ettei se liiku, kun painat materiaalia sitä vasten. 

Käytä materiaalitukea 

- Kun sahaat pidempää materiaalia, on tärkeää käyttää jonkinlaista materiaalitukea, jotta sahaamasi materiaali ei putoa sahan päälle. Rullatuki tai muu tuki mahdollistaa mukavan, rauhallisen ja suoran liikkeen ylläpitämisen koko prosessin ajan ilman, että materiaalia tarvitsee painaa alas pöytää vasten. 

Älä koskaan työskentele vapaalla kädellä 

- Pöytäpyörösahalla voi olla houkuttelevaa leikata pienempiä mittoja, mutta jos haluat leikata vapaalla kädellä, kannattaa valita toinen kone - esimerkiksi katkaisu- ja jiirisaha. Jos aiot sahata pöytäpyörösahalla, käytä aina liikkuvaa sivulisäohjainta, joka työntyy terää vasten. 

Käytä vain yhtä ohjainta kerrallaan 

- Pöytäpyörösahassa on yleensä kaksi ohjainta – yksi, joka kulkee rinnakkaisesti terän kanssa ja liikkuva ohjain, joka voidaan asettaa kulmiin.  Molemmilla on omat työalueensa, mutta niitä ei tulisi koskaan käyttää samanaikaisesti. Jos käytät molempia samanaikaisesti, voi materiaali juuttua kiinni tai saada aikaan liikkeen, joka voi aiheuttaa takapotkun. 

Molemmilla ohjaimilla on omat työalueensa, mutta niitä ei tulisi koskaan käyttää samanaikaisesti. Jos käytät molempia samanaikaisesti, voi materiaali juuttua kiinni tai saada aikaan liikkeen, joka voi aiheuttaa takapotkun.

Seiso aina terän vasemmalla puolella 

- Takapotku tapahtuu aina terän oikealla puolella, missä ohjain sijaitsee. Seiso siksi aina terän vasemmalla puolella. Toinen vasemmalla puolella seisomisen etu on se, että voit sammuttaa virtakytkimen polvellasi. Tällä tavoin voit nopeasti sammuttaa koneen pudottamatta sitä, mitä pidät käsissäsi. 

Tarkista terä ennen käyttöä 

Saha tuntuu aina parhaalta, kun terä on terävä ja puhdas! Jos terä on tylsä tai vaurioitunut ja siinä on paljon pinnoitteita, se ei leikkaa yhtä tehokkaasti, mikä lisää vaurioiden riskiä. Tarkista terä ennen käyttöä varmistaaksesi, että se on puhdas ja terävä. 

Vedä pistoke irti, kun vaihdat terää 

- Sammuta saha aina ennen terän vaihtoa. Verkkovirtasahan kohdalla irrota saha pistorasiasta ja akkukäyttöisen sahan kohdalla poista akut sahasta. Kun kone on irrotettu, voit helposti ja turvallisesti poistaa sisäosan, vaihtaa terän ja puhdistaa mahdolliset roskat. 

Pidä ympäristösi puhtaana 

- Pöytäpyörösahalla työskennellessä on tärkeää, että voit työntää materiaalia sahaa kohti hallitusti ilman, että mikään ottaa vastaan tai estää liikettä. Tarkista sekä ympäristösi että itse sahapöytä. Sahoissamme on tasojyrsityt alumiinipöydät, jotka on päällystetty alhaisen kitkan aikaansaavalla aineella. Jos pöydällä on liimajäämiä, pölyä ja pinnoitteita, materiaali ei kulje yhtä sujuvasti halkaisun aikana.  

Opettele säätämään konettasi 

- Ohjaimen ja sahanterän säätöjen lisäksi on useita muita säätöjä, jotka auttavat pitämään sahan mahdollisimman tarkkana ja tehokkaana. Sahoissamme kaikkea voidaan säätää ilman, että sinun tarvitsee viedä sahaa muualle säätämistä varten. Käyttöohjeesta löydät kaiken tarpeellisen! 

Samankaltaisia artikkeleita