Jos etsit sahaa kulmien sahaamiseen, esimerkiksi listoja varten, kannattaa harkita katkaisu- ja jiirisahan hankkimista. Tässä artikkelissa Boschin työkaluasiantuntija Jan Samuelsson kertoo, mitä tulee ottaa huomioon mallia valitessa. 

Katkaisu- ja jiirisahat erottaa muista sahoista pääasiassa jiiraustoiminto. Voit asettaa terän kulman materiaalin poikkileikkaukseen 100-prosenttisesti toistettavalla tavalla. Saat täydellisen tuloksen joka kerta. 

- Yksi tärkeimmistä mitoista, joka tulee pitää mielessä katkaisu- ja jiirisahaa valitessa, on suurin leikkuukorkeus. Lista on normaalisti 70 millimetriä korkea ja sen sahaamiseksi 45 asteen kulmassa koneen on pystyttävä suoriutumaan kyseisestä korkeudesta. Bosch Professionalin työkaluasiantuntija Jan Samuelsson kertoo, että esimerkiksi heidän GCM 18V-216 -katkaisu- ja jiirisahansa pystyvät käsittelemään 45 asteen jiiriä 70 mm korkeissa kappaleissa. 

GCM 18V-216 -katkaisu- ja jiirisaha edustaa Bosch Professionalin vuoden 2022 työkaluvalikoimaa. Sen lisäksi, että koneella on mahdollisuus sahata täyskorkeita listoja ja jopa 47 asteen kulman jiirejä sekä oikealle että vasemmalle, kone pystyy tarvittaessa leikkaamaan kappaleita 45 asteen kulmassa. Kone on akkukäyttöinen ja käyttää Bosch Professionalin avointa ProCORE 18V-akkujärjestelmää. 

- Akkukäyttöiset koneet ovat nykyään niin kehittyneitä, että voit hoitaa päivän työn suuremmalla akulla suorituskyvystä tinkimättä.  ProCORE-sarjan 18V-12Ah akulla näytekoneemme GCM 18V-216 pystyy käsittelemään jopa 670 katkaisua. Tämä lukema on saatu testeissä jykevillä materiaaleilla, 45 × 95 mm runkopuilla, Samuelsson kommentoi. 

Standardoidut akut ja terät 

Erilaisia ProCORE 18V -sarjan akkuja on tarjolla runsaasti.  Saatavilla on neljä erilaista kapasiteettia, 4, 5,5, 8 ja 12 ampeerituntia (Ah), jotka kaikki ovat yhteensopivia Bosch Professionalin muiden 18 voltin työkalujen kanssa. On myös syytä pitää mielessä, että ProCORE 18V on nykyään avoin standardi, mikä tarkoittaa sitä, että muut valmistajat voivat vapaasti käyttää Boschin korkean suorituskyvyn akkuja. 

Toinen standardoitu osa on tietysti sahanterä. GCM 18V-216 -mallissa halkaisija on 216 mm ja mallissa GCM 18V-305 se on 305 mm. Optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi on tärkeää valita materiaalille soveltuva terä, mikä ei aina ole niin helppoa kuin miltä ensisilmäyksellä näyttää. 

- Valitse terä materiaalin mukaan. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta on helppo tyytyä puulle tarkoitettuun terään listoja sahatessa, vaikka itse asiassa laminaatille on olemassa oma teränsä. Lisäksi on mahdollisuus valita teriä erityyppisille metalleille. Alumiinilla, teräksellä ja ruostumattomalla teräksellä on kaikilla omat terätyypit. Oikean tyyppisen terän valinta työhön tarjoaa hienoimpia mahdollisia viiltoja, minimoi terän kulumista ja vähentää myös koneen kuormitusta, Jan Samuelsson sanoo. 

GCM 18V-216 -katkaisu- ja jiirisaha edustaa Bosch Professionalin vuoden 2022 työkaluvalikoimaa. Sen lisäksi, että koneella on mahdollisuus sahata täyskorkeita listoja ja jopa 47 asteen kulman jiirejä sekä oikealle että vasemmalle, kone pystyy tarvittaessa leikkaamaan kappaleita 45 asteen kulmassa.

Älykkäät toiminnot ergonomiaan ja työympäristöön 

Viime vuosina Bosch Professional on investoinut voimakkaasti akkukäyttöisiin koneisiin, mutta on myös panostanut voimakkaasti työskentelyyn terveyteen ja ergonomiaan liittyvissä asioissa, innovaatioilla kuten Bosch Professional Safety Index. Jos haluat, että työpisteelläsi on mahdollisimman vähän pölyä ja haluat panostaa ergonomiseen työskentelyyn katkaisu- ja jiirisahaa käytettäessä, voi sinulle olla hyötyä monipuolisista lisävarusteista. 

- Katkaisu- ja jiirisahat on luonnollisesti varustettu pölynimuriliitännällä, johon käyttäjät voivat liittää sopivan pölynimurin ja näin lisätä viihtyisyyttä työympäristössä.  Sisäänrakennetut turvatoiminnot, kuten teränsuoja, pehmeä käynnistys ja moottorijarru kuuluvat tietysti asiaan. Sahat voidaan asentaa moniin GTA-telineihimme, jotka on erityisesti sovitettu kenttäkäyttöön. Toinen asia, joka antaa sujuvuutta ja turvallisuutta työhön ovat työkaluttomat teränvaihdot, Samuelsson kommentoi. 

Kaikissa Bosch Professionalin työkaluissa on kolmen vuoden takuu. Jos sinulla on useita Bosch Professional -työkaluja, voit kerätä ne yhteen ja samaan sovellukseen saadaksesi helpon yleiskatsauksen laitesarjastasi – sovelluksessa voit myös varata palveluita ja jakaa räätälöityjä erikoistarjouksia. 

Jan Samuelssonin 5 vinkkiä katkaisu- ja jiirisahan valintaan 

  1. Suurin leikkuukorkeus ja leikkuusyvyys: listat ovat normaalisti 70 mm korkeita 
  2. Sahanterän käyttöalue: valitse materiaaliin soveltuva terä 
  3. Akku- tai verkkokäyttö: Tämän päivän akkukäyttöisillä koneilla on sama suorituskyky kuin verkkovirtaan kytketyillä koneilla – ja ne suorituvat koko päivän kestävästä työstä. 
  4. Ergonomia ja turvallisuus: pölynimuri, moottorijarru ja työkaluttomat terien vaihdot helpottavat työskentelyä 
  5. Takuut: Ammattikäyttöön tarkoitetuissa koneissa on pidemmät takuuajat nopeilla korjauksilla.