Tiedät varmaan jo, että pöytäpyörösahalla voi halkaista pitkiä lautoja ja sahata levyjä, mutta tiesitkö, että se voidaan asettaa sekä vaaka- että pystysuoraan jiirisauhaukseen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuusi erinomaista käyttötapaa pöytäpyörösahalle! 

Pöytäpyörösahaa kuvataan usein ylösalaisin olevaksi pyörösahaksi, joka on asennettu pöytään - mutta tämä on pelkistetty kuvaus. Terä voidaan esimerkiksi säätää eri kulmiin, ja kun aikoo sahata useita samanlaisia kappaleita, säädettävät ohjaimet ovat hyödyksi. Harkitsetko pöytäpyörösahan ostamista? Tässä kuusi hyvää syytä! 

Vinosahaa pituuksia 

Jos aiot sahata pitkään palkkiin kulmaviiston, on pöytäpyörösaha välttämättön. Vinosahauksessa kallista sahanterää haluttu määrä asteita ja siirrä palkkia rinnakkaisohjainta pitkin. Huomioithan, että sahan enimmäisleikkuukorkeus on pienempi, kun käännät terää.

Halkaise pitkiä lautoja 

Jos aiot halkaista pitkiä lautoja, pöytäpyörösaha on paras ystäväsi. Riittää, että asetat rinnakkaisohjaimen oikealle leveydelle, varmistat, että sahattavassa materiaalissa on hyvä tuki ja nostat terää niin, että työkappaleen yläpuolella näkyy enintään kaksi hammasta. Ylimääräisellä ohjaimella, joka pienentää terän ja rinnakkaisohjaimen välistä etäisyyttä, voit tehdä omia listoja ja säästää rahaa! 

Leikkaa suuria levyjä 

Käytä rinnakkaisohjainta myös silloin, kun sahaat suuria levyjä pienemmiksi paloiksi. Kun sahaat leveitä levyjä, voit monissa sahoissa laajentaa pöytää ja saada pidemmän välimatkan rinnakkaisohjaimeen. Monissa sahoissa on noin 60 senttimetrin raja, joten voit jakaa tavanomaisen 120 cm:n puulevyn. 

Leikkaa vaakasuoralla jiirikulmalla 

Sinun ei tarvitse ottaa esille katkaisu- ja jiirisahaa sahataksesi aidan lankkuja. Sahataksesi kulmia, aseta kulmaohjain haluttuun asteeseen, kiinnitä kulma, pidä materiaalia ohjainta vasten ja työnnä sitä eteenpäin kohti sahanterää.

Tee lehtiliitos 

Samalla tavalla kuin voit tehdä syvennyksen yhdistämään kaksi palkkia ristiin, voit tehdä lehtiliitoksen kahden puukappaleen yhdistämiseksi nurkkaan. Mittaamalla ja säätämällä sahanterän oikealle korkeudelle voit varmistaa, että osat sopivat täydellisesti.   

Sahaa uria 

Pöytäpyörösaha ei pysty vain leikkaamaan ja halkaisemaan - se on myös erinomainen urien sahaukseen. Jotta voit tehdä uran työkappaleeseesi, sinun on asetettava terä oikealle korkeudelle ja irrotettava teräsuojus ja halkaisuveitsi väliaikaisesti. Vaihtoehtoisesti halkaisuveitsi voidaan korvata matalammalla halkaisuveitsellä, jos sellainen sisältyi sahaan.  Siirtämällä rinnakkaisohjainta asteittain ja sahaamalla useita kertoja, voit tehdä leveämmän uran. Pienellä kärsivällisyydellä voit jopa sahata syvennyksiä yhdistääksesi kaksi palkkia ristiliitoksella.