Haiseeko kellarissa, ryömintätilassa tai autotallissa kylmältä, tunkkaiselta ja ummehtuneelta? Haju on vain yksi merkki korkeasta ilmankosteudesta, joka voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa vahinkoa sekä terveydelle että omaisuudelle. Tässä luettelemme kuusi merkkiä siitä, että saatat tarvita ilmankuivaimen.
Terveellinen kosteus on edellytys sekä meidän että kotimme hyvinvoinnille. Liian alhainen ilmankosteus voi aiheuttaa ihon kuivumista ja silmien kutinaa – liian korkea ilmankosteus voi johtaa homeen, maaperän bakteereiden ja kosteusvaurioiden muodostumiseen.
Monet uudet asunnonomistajat ovat huolissaan kosteusvaurioista, koska joissain tapauksissa ne voivat johtaa suuriin toimenpiteisiin ja kalliisiin remontteihin. Joten mistä tiedät, milloin tarvitset ilmankuivainta? Tässä on kuusi merkkiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota!
Paha haju
Saatat ajatella, että kellarissa haisee hieman ummehtuneelta, mutta huono haju kellarissa voi itse asiassa johtua kosteudesta, homeesta tai maaperän bakteereista. Jos haju on peräisin maaperän bakteereista, ilmankuivain voi riittää (maaperän bakteerit inhoavat kaikista eniten ilmankuivainta!), mutta jos kyse on homeesta, sinun on ensin poistettava home ja tämän jälkeen käytettävä ilmankuivainta, jotta välttyisit ongelmilta tulevaisuudessa.
Home- ja sieniongelmat
Kun huomaat värimuutoksia tai tummempia alueita ikkunoiden läheisyydessä, katossa tai muissa paikoissa kotona, kyse voi olla alkavasta kosteusvauriosta. Jos huomaat mustia pisteitä, kysymys on todennäköisesti homeesta. Pidä kylpyhuoneessa silmällä kattoa ja katon nurkkia sekä lattiakaivon ympärystä. Home ei ole hyväksi kodille eikä terveydelle, ja homeongelmat on syytä ottaa vakavasti.
Kondensaatiota ikkunoissa
Jos ikkunoihin tiivistyy kosteutta huurteen tai vesipisaroiden muodossa, on se merkki siitä, että kodin ilmankosteus on liian korkea. Nykyaikaisiin ikkunoihin ei saisi koskaan muodostua kondensaatiota.
Hilseilevä maali ja repsottava tapetti
Kun kosteus tunkeutuu seiniin ja muuttuu höyryksi, se voi aiheuttaa maalin hilseilyä ja tapetin irtoamista seinästä.
Kylpyhuoneessa kaakeleiden saumat voivat alkaa murentua.
Kosteusmittari näyttää korkeaa lukemaa
Kosteustasojen kartoittaminen käyttämällä kaikkia viittä aistiasi on hyvä tapa, mutta toisinaan tarvitaan myös erilaisia mittausvälineitä asian varmistamiseen. Hygrometri eli ilman kosteuden mittaaja on erinomainen apuväline. Yksinkertainen ja edullinen, noin muutaman kympin hintainen hygrometri voi antaa käsityksen kodin suhteellisesta kosteudesta.
Yleensä suhteellisen kosteuden tulisi olla jossain 35–50 % välillä. Home tarvitsee 72 % suhteellista kosteutta ja 6 °C voidakseen kasvaa ja kukoistaa, mutta maaperässä on bakteereja, punkkeja ja muita tuholaisia, jotka voivat kehittyä hieman alhaisemmassa kosteudessa.
Pyykki ei kuivu koskaan
Odotat ja odotat… mutta pyykki ei koskaan kuivu! Pyykin ripustaminen ja pyykkien kuivaus telineessä pesutuvassa tai kylpyhuoneessa on hellävarainen vaihtoehto kuivausrummulle, mutta jos ilmankosteus on korkea, voi pyykin kuivuminen kestää kauan. Nykyään monet ostavat ilmankuivaimen pelkästään pyykin kuivaamista varten ja monet mallit on suunniteltu ylöspäin suuntautuvalla puhallustoiminnolla.
Onko ilmankuivaimesta sinulle apua?
Ilmankuivaimella ei voi poistaa hometta tai palauttaa vaurioituneita materiaaleja, mutta pahoista hajuista ja ylimääräisestä kosteudesta pääsee eroon, jolloin vältytään ongelmilta tulevaisuudessa. On myös tärkeää pohtia, mikä on aiheuttanut ongelman. Korkean ilmankosteuden syynä voivat olla esimerkiksi vuotavat putket, huonosti tiivistetyt ikkunat tai huono sadeveden viemäröinti.
Kun valitset ilmankuivainta, on tärkeää miettiä, miten ja missä sitä käytetään. Valinta sorptiokuivaimen ja kondenssikuivaimen välillä ei yleensä ole vaikeaa, mutta on monta seikkaa, jotka erottavat saman kategorian eri mallit toisistaan.