Pöytäpyörösaha on oikein käytettynä tehokas ja monipuolinen työkalu. Tässä artikkelissa kerromme kahdeksan vinkkiä pöytäpyörösahasi turvallisempaan, älykkäämpään ja tehokkaampaan käyttöön. 

Pöytäpyörösaha, jota kutsutaan myös halkaisusahaksi, on monipuolinen työkalu, jonka avulla voit katkaista ja halkaista erittäin tarkasti. Oletko juuri ostanut ensimmäisen pöytäpyörösahasi? Tässä on kahdeksan vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun pyörösahan käytössä ja saat paremman tuloksen. 

Lue käyttöohjeet

Monet ihmiset heittävät oppaan pois uskoen, että "oppia voi tekemällä", mutta kun on kyse edistyneistä työkaluista, kuten pöytäpyörösahoista, ei käyttöohjeen pois heittäminen ole kovin viisasta. Käyttöohjeesta voit lukea kaiken koneen säätämisestä optimaalista suorituskykyä varten ja kuinka sitä käytetään turvallisesti. Jos työkalusi käyttöohje sattuisi joutumaan hukkaan, niin valmistajan verkkosivustolla on usein samainen käyttöohje luettavissa. 

Pidä ympäristösi puhtaana

Yksi pöytäpyörösahan tärkeimmistä eduista on se, että se pystyy leikkaamaan pitkiä lankkuja ja sahaamaan levymateriaalia, mutta jotta pystyisit työskentelemään tehokkaasti ja turvallisesti ja hallitusti, tarvitset hieman liikkumatilaa. Jos pyörösahasi on sijoitettuna nurkkaan, et voi käyttää sen koko kapasiteettia ja työskennellä suurempien materiaalien kanssa. Riippuen siitä, mitä materiaalia sahaat, saatat tarvita useita metrejä tilaa sekä sahan edessä että takana. Ympäristön pitäminen puhtaana ja siistinä ympärilläsi vähentää myös onnettomuusriskiä. 

Riippuen siitä, mitä materiaalia sahaat, saatat tarvita useita metrejä tilaa sekä sahan edessä että takana.

Varmista, että kaikki on suorassa 

Pöytäpyörösahan erikoisominaisuuksia on tehdä suoria ja siistejä leikkauksia - mutta hyvän tuloksen edellytys on, että saha on oikein asetettu ja kaikki osat, joiden tulee olla kohtisuorassa ovat sitä. Kulkeeko terä täysin rinnakkaisesti ohjaimen kanssa? Onko se oikeassa kulmassa? Onko kulmaohjaimen säätäminen helppoa? Saha, jossa on vinoja ja kieroja osia, ei anna ainoastaan huonompaa leikkausta - se voi olla myös turvallisuusriski, koska materiaali voi kohdata epätasaisen vastuksen tai jäädä puristuksiin terän ja ohjaimen väliin. Lue käyttöohje ja tee tarvittavat säädöt säännöllisin väliajoin. 

Valitse tehtävään oikeanlainen terä 

Yksi pöytäsahan tärkeimmistä osista on terä. Uuden sahasi mukana tuleva yleisterä toimii yleensä hyvin, mutta joissakin tapauksissa erityisesti tiettyyn tehtävään tarkoitetut terät tekevät työn paremmin. Sahanterän hampaiden määrä on ratkaiseva tekijä. Sahanterät, joissa on vähemmän hampaita kulkevat nopeasti materiaalin läpi, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita, antaa hienomman leikkauksen. On myös teriä, jotka on suunniteltu tietyille materiaaleille, näiden terien hampaissa on eri määrä karkaistua terästä olevia hampaita. 

Sahanterät, joissa on vähemmän hampaita kulkevat nopeasti materiaalin läpi, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita, antaa hienomman leikkauksen.

Oikea sahanterän korkeus 

Yleisin virhe, jonka monet tekevät, on se, että he työskentelevät terä korkeimmassa asennossa, mutta kun terä on nostettu, vain muutama hammas tekee työtä materiaalissa. Säädä sahanterä niin, että materiaalin yläpuolella näkyy enintään yksi hammas. Tällöin sahanterä voi toimia tehokkaasti useilla hampailla, samalla myös onnettomuusriski pienenee. 

Käytä oikeanlaisia lisätarvikkeita 

Pöytäpyörösahan kokonaisvaltainen käyttö vaatii kokemusta ja tietoa, mutta tarvitset myös oikeat tarvikkeet. Työntäjä - erikoissuunniteltu kappale, jolla työnnät materiaalia - on vain yksi kaikista niistä tuotteista, jotka on kehitetty tekemään käytöstä turvallisempaa, tehokkaampaa ja monipuolisempaa.  Painelohkot, erilaiset jigit, vaihdettavat kulmaohjaimet, pöydän jatkeet, rullatuet, astemitat… tässä vain muutamia poimintoja!   

Työntäjä on vain yksi kaikista niistä tuotteista, jotka on kehitetty tekemään käytöstä turvallisempaa, tehokkaampaa ja monipuolisempaa.

Sahaa erissä 

Se, että pöytäpyörösahasi maksimikorkeus on 80 millimetriä, ei tarkoita, että sinun pitäisi leikata 80 x 80 -palkkeja yhdellä kertaa. Ei varsinkaan, jos työskentelet kovan puulajin parissa ja koneessasi on 1600 watin moottori. Jos saha kulkee hitaasti materiaalissa, on parempi sahata useita kertoja ja nostaa terää hieman joka kerta. Näin voit työskennellä turvallisemmin ja sahasi kestää parampana myös pidempään! 

Ota materiaalituki avuksi  

Jotta voit työskennellä turvallisesti ja saada hyvän tuloksen, on tärkeää, että hallitset työtäsi ja liikkeitäsi. Pidemmillä materiaaleilla työskenneltäessä riskinä on se, että materiaali alkaa horjumaan tai keikahtaa pöydältä lähtiessä, jolloin sitä on painettava työpintaa vasten samalla kun sitä työntää eteenpäin. Joissain tapauksissa voit laajentaa työtasoa, esimerkiksi taittamalla ylös pöydän jatkeen, toisissa tapauksissa saatat joutua täydentämään työpöytää pöydillä tai tukipukeilla. Rullatuki on hyvä vaihtoehto, koska sen avulla voit rullata materiaalia eteenpäin ilman kitkaa.