Mitä tehdä, kun kone ylikuumenee? Miksi on tärkeää poistaa akku? Miksi kannattaa käyttää vähän ylimääräistä rahaa korkealaatuisiin kärkiin? Olitpa juuri ostanut ensimmäisen porakone-ruuvinvääntimesi tai työskentelet työkalun kanssa päivittäin, voit hyödyntää näitä 9 vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti ruuvinvääntimestäsi! 

Porakone-ruuvinväännin on ensimmäinen työkalu, jonka monet ostavat, eikä ole vaikea ymmärtää miksi. Se on myös työkalu, jota monet eivät hyödynnä täysimääräisesti. Ruuvaat vähän ja poraat vähän ajattelematta paljoakaan eri painikkeiden toimintoja tai sitä, mitkä kärjet sopivat parhaiten tehtävään työhön. 

Tässä on 9 vinkkiä, joiden avulla saat enemmän irti porakone-ruuvinvääntimestäsi! 

1. Varo ylikuumenemista 

Ammattituotteiden on usein suoriuduttava raskaasta työstä ja ne voivat siksi kuumeta. Varsinkin ylikuormittumisen yhteydessä. Suurin virhe, jonka voit tehdä silloin, on laittaa kone jäähtymään. Tämä tarkoittaa sitä, että koneen jäähdytyspuhallin ei käy, mikä aiheuttaa lämmön pysymisen koneessa. Koneen lämpö voi aiheuttaa koneen rikkoutumisen tai lyhentää sen käyttöikää. Parasta, mitä voit tehdä kuumalle koneelle, on antaa sen käydä ilman vastusta. Pidä konetta ilmassa ja anna sen pyöriä täydellä kaasulla ilman vastusta. Tämä aktivoi maksimaalisen tuuletuksen minimaalisella vastuksella. 

2. Puhdista kone säännöllisin väliajoin 

Jos kone likaantuu tai on pölyinen, pyyhi se kevyesti kostutetulla liinalla. Puhalla pöly pois koneesta, koska koneeseen jäävä pöly voi aiheuttaa koneen rikkoutumiseen. Älä altista laitettasi tai akkua kosteudelle, koville iskuille tai korkeille tai matalille lämpötiloille. 

3. Poista akku, kun sitä ei käytetä 

Kun lopetat päivän työn, muista poistaa akku koneesta. Syynä tähän on se, että kun käytät konetta, se kuumenee, ja kun laitat sen pois, se jäähtyy, varsinkin jos se jätetään autoon tai kylmään varastoon. Tällöin on olemassa kondensaation muodostumisen vaara, joka voi johtaa oikosulkuun. 

4. Käytä oikeaa vääntömomentin asetusta 

Ruuvinvääntimen vääntömomentin asetuksen avulla voit määrittää kuinka kovaa ruuvinvääntimen on vedettävä ennen kuin se lopettaa pyörimisen. Toiminnosta voi olla paljon hyötyä, jos joudut kiertämään useita ruuveja samaan materiaaliin. Voit säätää asetuksen esimerkiksi siten, että ruuvit pysähtyvät automaattisesti sen sijaan, että ne katoavat materiaaliin. 

Oikea vaihde ja vääntömomenttiasetus helpottaa työtä.

5. Käytä työhön oikeaa vaihdetta 

Porakone-ruuvinvääntimissä on yleensä kaksi tai useampi mekaanista vaihdetta, jotka mahdollistavat pyörimisnopeuden valitsemisen. Pieni vaihde tarjoaa pienemmän nopeuden ja suuremman vääntömomentin - suurempi vaihde antaa suuremman nopeuden ja pienemmän vääntömomentin. Eri vaihteiden antama teho ja nopeus vaihtelevat koneittain. Sinun yksinkertaisesti täytyy oppia tuntemaan työkalusi, kokeilla ja löytää sopiva vaihde tehtävää työtä varten. 

6. Käytä oikeanlaista kärkeä 

Ruuvinväännin ei ole koskaan perempi kuin siinä oleva kärki. Varmista aina ensin, että käytät oikeanlaista uraa. Phillips- ja Pozidriv-tuotemerkkien sekoittaminen johtaa nopeasti ruuvinvääntimen kulumiseen, turhautumiseen ja harmitukseen. Toinen sudenkuoppa on käyttää halpoja kärkiä, joiden käyttöikä on lyhyt. On ehkä houkuttelevaa ostaa edullinen kärkisetti, joka sisältää kaiken mitä tarvitset, mutta jos haluat luotettavaa suorituskykyä ja kestäviä kärkiä, sinun kannattaa sijoittaa laadukkaisiin kärkiin. 

Kun käytät tehokkaampaa konetta, jossa on suurempi vääntömomentti, myös kärjen karkaisu on huomioitava asia. Tavallisten kärkien lisäksi on olemassa vääntö- ja iskukärkiä, joissa on huomattavasti pidempi käyttöikä. Vääntöterät ovat erittäin vääntöjäykkiä ja kestävät suuren vääntömomentin, kun taas iskukärjet iskuporakoneessa tai iskevässä ruuvinvääntimessä ovat vaikeita pidellä vastaan. 

7. Säilytä käyttöopas 

Heitätkö yleensä käyttöoppaan pois ja siirryt suoraan työkaluun? Et varmasti ole ainoa, joka näin tekee, mutta, mutta käyttöoppaan selaaminen on aliarvioitu tapa saada nopeasti selville, kuinka työkalua käytetään turvallisesti ja tehokkaasti sitä vahingoittamatta. Jos et halua lukea käyttöopasta läpi heti saman tien, niin kannattaa se silti säilyttää, jolloin siihen voi palata myöhemmin tarvittaessa, kun esimerkiksi haluat tietää tarkan momenttiasetuksen tai tietää millä nimellä tarvitsemaasi varaosaa kutsutaan. 

8. Kokeile lisävarusteita 

Aiotko ostaa erikoistyökalun auton kiillotukseen, terävän metallireunan viilaamiseen tai yöpöydän hiomiseen? Siinä tapauksessa voit säästää mukavan summan kun hankit uuden työkalun sijaan sopivaan lisävarusteen porakone-ruuvinvääntimeesi. Niin kauan kuin lisävaruste pyörii ja siinä on istukkaan sopiva akseli, työn tekeminen onnistuu mainiosti.  

9. On olemassa koneita ja työkaluja, jotka tekevät työn paremmin 

Porakone-ruuvinväännin on yksi monipuolisimmista työkaluistamme. Oikeilla lisävarusteilla voit tehdä kaikkea poraamisesta ja ruuvaamisesta, auton kiillotukseen. Mutta on olemassa tilanteita, jolloin muut työkalut tekevät työn paremmin. Esimerkiksi, jos aiot porata kovempia materiaaleja, kuten betonia tai tiiliä, niin tähän iskuporakone tai poravasara on ehdottomasti paras vaihtoehto.