Huolimatta siitä, käytätkö kompressoriasi työkalun käyttämiseen vai uintilelujen täyttämiseen, on tärkeää, että huolehdit siitä oikealla tavalla. Tässä artikkelissa annamme 9 vinkkiä, jotka auttavat saamaan lisää tehoja irti kompressorista ja pidentämään sen käyttöikää.

Kompressori on mahtava keksintö, jota voidaan käyttää kaikkeen välttämättömistä laboratoriolaitteista aina valtaviin betoniporiin.  Se on myös työkalu, joka vaatii melko paljon huoltoa toimiakseen optimaalisesti. Tässä meidän vinkkimme sinulle, joka haluat käyttää kompressoriasi järkevämmin ja turvallisemmin monen monta vuotta eteenpäinkin.

Pidä huolta kompressorista valmistajan ohjeita noudattaen

Onko sinulla tapana heittää pois käyttöohjeet ja tehdä asiat "mututuntumalla"? Jos olet ostanut kompressorin, se ei ole lainkaan hyvä idea. Kompressorissa on paljon osia, jotka voivat kulua ajan myötä, ja jos et suorita säännöllisiä huoltotoimenpiteitä, sen on vaarana kulua, ruostua ja menettää painetta. Turvaventtiilit tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin, ilmansuodattimet vaihtaa tietyn tuntimäärän jälkeen ja kondensiovesi tyhjentää. Jos kompressorisi on öljyvoideltu, öljyn kulumista tulee seurata ja täyttää tarvittaessa.

Moottorista kuuluvien epätavallisten äänien ja tärinöiden huomiointi ei ole myöskään pahitteeksi, kun käytät konetta. Jos pidät huolta kompressoristasi, se tulee kestämään kauemmin paremmalla suorituskyvyllä.

Älä ylitä kompressorin käyttöaikaa

Öljyttömissä kompressoreissa on paljon hyviä puolia – eikä vähiten se, että vältyt öljyn käsittelyltä. Huonona puolena on se, ettet voi työskennellä yhtä pitkään ja kovaa ilman, että kompressori lämpenee ja ylikuumenee. Öljyttömät kompressorit on yleensä tehty käytettäväksi jaksoittain, jotta ne saavat aikaa jäähtyä. Käyttöohjeesta voit lukea, onko juuri sinun koneessasi jotain käyttörajoituksia.

Pääse eroon liian kovasta äänitasosta

Pääsääntöisesti kompressoreista lähtee todella kova ääni, mutta melutason vähentämiseksi voi tehdä paljon. Rakennustyömaaalla voit luoda mukavamman työympäristön laittamalla kunnollisen puulevyn ääniesteeksi. Korjaamolla voit rakentaa laatikon tai kaapin kompressorille – tai laittaa sen toiseen huoneeseen. On tärkeää muistaa, että kompressori tarvitsee ilmaa ja ilmanvaihtoa.

Älä aliarvioi letkun merkitystä

Mitä pidemmälle ilman tulee kulkea, sitä suurempi ilmanpaineesta tulee matkalla työkaluun. Helppo tapa varmistaa, että työkalu saa tarpeeksi ilmaa, on valita lyhyempi letku. Letkun mittasuhteillakin on merkitystä, sillä liian kapea letku voi aiheuttaa pullonkaulun, joka estää ilmavirran kulkua. Tarkista letkut ja liitännät säännöllisin väliajoin, jotta kaikki on tiiviisti kiinni eikä mikään kohta vuoda.

Tarkista letkut ja liitännät säännöllisin väliajoin, jotta kaikki on tiiviisti kiinni eikä mikään kohta vuoda.

Käytä oikeanlaista jatkojohtoa

Jos sinulla on ongelmia kompressorin käynnistämisen kanssa, voit yrittää käynnistää sen ilman jatkojohtoa. Liian ohuen jatkojohdon voi olla hankalaa tuottaa vaadittavaa jännitettä, mutta vielä yleisempi ongelma on se, että johto on liian pitkä. Ota huomioon, että rullalle käärityissä johdoissa on usein alhaisempi kapasiteetti kuin ulos vedetyissä, koska johtorulla saattaa kuumentua. Kun vedät johdon ulos, se jäähtyy koko johdon mitalta ja siten saat käyttöösi johdon täyden kapasiteetin.

Huomioi kylmyys

Kompressorit eivät pidä kylmästä. Öljy paksuuntuu ja mekaniikka voi leikata kiinni. Jos työskentelet huoltamolla tai korjaamolla, lämpöpuhallin voi hoitaa homman. Jos työskentelet ulkona, voit ottaa kompressorin sisätiloihin hetkeksi lämpenemään, ennen kuin käytät sitä. Joissakin tapauksissa voit käyttää matalan viskositeetin öljyä, joka kestää kylmyyttä ja on suunniteltu kylmäkäynnistyksiin. Säiliössä olevan veden jäätyminen on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua, sillä vesi on säiliön pohjalla.

Aseta oikea työskentelypaine

Kaikki työkalut on suunniteltu käytettäväksi tietyllä ilmanpaineella. Ilmanpaine ilmoitetaan baareina, ja valitsemalla oikean ilmanpaineen varmistat, että työkalu pystyy siihen, mihin se on tarkoitus pystyä. Riski siinä, että käytetään liian suurta ilmanpainetta on se, että työkalu kuluu ennen aikojaan ja kestää käytössä lyhyemmän aikaa. Pahimmassa tapauksessa työkalu voi räjähtää ja aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja. 

Voitele työkalu säännöllisesti

Kompressori ei ole ainoa kone, jonka on toimittava kitkattomasti, vaan tämä koskee myös muita työkalujasi. Kun voitelet paineilmakäyttöiset työkalusi säännöllisesti, saat ne käymään hiljaisemmin ja pehmeämmin. Tiputa muutama tippa öljyä työkaluun, ennen kuin aloitat työskentelyn, tai hanki öljysumutin, joka kiinnitetään letkuun, ja se suihkuttaa vähän öljyä ilmaan. Varmista, että ostat työkaluun sopivaa öljyä.

Kytke lisäsäiliö, kun ilma ei riitä

Eikö ilma riitä? Yksi tapa, jolla pienen kompressorin saa toimimaan suuren lailla, on kytkeä siihen lisäsäiliö. Lisäsäiliö voi antaa työkalulle lisää ilmaa tai estää paineen putoamista, jos sinun on työskenneltävä pitkällä letkulla. Kun lisäsäiliö on kytketty, kompressori täyttää ensin lisäsäiliön ja sen jälkeen itsensä. Kun molemmat säiliöt ovat saavuttaneet oikean paineen, kompressori sammuu. Säiliön tulee tietenkin olla suunniteltu paineilmalle ja painetestattu.