Bensiinikäyttöiset moottorisahat ovat huomattavasti tehokkaampia ja niiden avulla voi kaataa suuria puita ilman ongelmia. Oksien leikkaamiseksi tontilta riittää akkukäyttöinen moottorisaha, joka on sekä hiljaisempi että ympäristöystävällisempi.

Metsänhakkuussa käytetään ainoastaan bensiinikäyttöisiä moottorisahoja, koska suurten puiden laajat hakkuut vaativat suurta tehoa ja korkeaa suorituskykyä, mihin akkukäyttöinen moottorisaha ei pysty. Jos olet metsänomistaja ja suunnittelet hakkuuta tai aiot työskennellä ammattimaisesti puiden kaatamisen parissa, on bensiinikäyttöinen moottorisaha välttämätön.

Ottaen huomioon sen, kuinka suuri teho moottorisahoissa yleensä on, on puiden kaataminen työtä, joka vaatii kokemusta ja tietoa. Metsähakkuiden aikana tapahtuu vuosittain satoja onnettomuuksia, joilla on enemmän tai vähemmän vakavia seurauksia. Jos työskentelet tontillasi ainoastaan viimeistelytöiden parissa, on vakavien onnettomuuksien riski pienempi, mutta sinun tulisi silti käsitellä työkalua kunnioittavasti ja huolellisesti.

Jos aiot kaataa suurempia puita tai käyttää moottorisahaa tonttisi ulkopuolella, suosittelemme, että osallistut koulutukseen, jossa opit kaiken moottorisahan käsittelystä aina siihen, miten suunnittelet ja valmistelet jokaisen vaiheen. Opit kaatamaan puita haluamaasi suuntaan ja tiedät miten edetä, jos kohtaat erilaisia ​​mahdollisia ongelmia.

Tehokkaassa puunkaadossa on tärkeää kaataa puu oikeaan suuntaan. Joskus on vaikea määrittää, mikä on luonnollinen kaatosuunta, ja tähän voidaan käyttää apuna naruun sidottua painoa. Puun koosta riippuen voit kaataa sen toiseen suuntaan, mutta tämä vaatii enemmän työtä ja on vähemmän turvallista. Itse kaatamista varten sahaa ensin niin kutsuttu kaatolovi sille puolelle puuta, jonne haluat puun kaatuvan. Kun sitten sahaat rungon toiselta puolelta, puu kaatuu kaatoloven yli.

Sahattaessa on tärkeää, että sinulla on asianmukaiset suojavarusteet, ja tässä on noudatettava samoja sääntöjä, joita sovelletaan ammattilaisiin. Mitä laajempi hakkuu on kysymyksessä ja mitä tehokkaampia moottorisahoja käsittelet, sitä paremmin sinun on suojauduttava. Saappaat tai teräskärkiset varsikengät, suojahousut, jotka välittömästi jarruttavat ketjua kosketuksen aikana, kypärä, kuulosuojaimet, visiiri ja työkäsineet ovat metsätyöntekijöillä säännöllisessä käytössä.

Kaikissa moottorisahoissa on laippa, jota ympäröi sopivasti kiristetty ketju. Laippa on sitä pidempi, mitä suurempi sahattavan rungon halkaisija on. Pienten oksien käsittelyä varten lyhytlaippainen moottorisaha on helpommin käsiteltävissä. Sekä bensiini- että akkukäyttöiset moottorisahat tarvitsevat ketjuöljyä kitkan vähentämiseksi ja ketjun ylikuumenemisen välttämiseksi. Tämä öljy on erityisesti ketjua varten, eikä sitä tule sekoittaa polttoainesäiliötä varten tarkoitettuun öljyyn.

Mies sahaa moottorisahalla

Akkukäyttöisen moottorisahan hyvät ja huonot puolet

Akkukäyttöisiä moottorisahoja tulee käsitellä varoen, vaikka vakavien loukkaantumisien riski on pienempi. Nämä moottorisahat ovat kätevämpiä oksien viimeistelyyn ja pienempien puiden kaatamiseen, koska ne ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä. Akkukäyttöisellä moottorisahalla työskentely on mahdollista myös henkilöille, joiden fyysiset kyvyt ovat rajalliset.

Vältyt pakokaasuilta, mikä on ystävällisempää sekä välittömälle ympäristöllesi että ympäristölle yleensä. Sähkömoottorin melutaso on myös huomattavasti alhaisempi kuin bensiinikäyttöisissä moottorisahoissa. Sähkömoottoreita on yleensä helpompi korjata kuin bensiinimoottoreita, jotka vaativat myös paljon huoltoa. Lisäksi akkukäyttöiset moottorisahat ovat luotettavampia ja kestävät usein pidempään.

Hinnaltaan akkukäyttöiset moottorisahat ovat yleensä edullisempia, vaikka kalliimmat vaihtoehdot saattavat olla hintavampia kuin yksinkertaisemmat bensiinikäyttöiset moottorisahat. Lisäksi akkukäyttöiset moottorisahat vaativat vähemmän huoltoa ja ovat myös edullisempia käyttää, koska vältyt polttoainekustannuksilta.

Yksi akkukäyttöisten moottorisahojen ilmeinen haitta on se, että ne eivät saavuta läheskään samanlaista tehoa ja suorituskykyä kuin bensiinikäyttöiset. Ennen moottorisahan ostamista onkin hyvä miettiä tarkkaan, mihin sitä aikoo käyttää.

Bensiinikäyttöisen moottorisahan hyvät ja huonot puolet

Jos aiot kaataa suuria, paksurunkoisia puita, tarvitset bensiinikäyttöisen moottorisahan. Nykyään on myös pieniä ja käteviä bensiinikäyttöisiä moottorisahoja, jotka sopivat kotikäyttöön, mutta jotka tuottavat silti suuremman tehon ja vääntömomentin kuin akkukäyttöiset mallit.

Bensiinikäyttöiset moottorisahat tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja vaativat myös enemmän huoltoa kuin akkukäyttöiset. Useimmissa moottorisahoissa on kaksitahtimoottori, joka tarvitsee öljyyn sekoitettua bensiiniä toimiakseen. Tämä tarkoittaa ylimääräistä työtä polttoaineen sekoittamisessa. Vertaa tätä akkukäyttöiseen moottorisahaan, joka yksinkertaisesti ladataan uudelleen akun loputtua.

Muita bensiinikäyttöisten moottorisahojen haittoja on se, että niiden käyttö on kalliimpaa sekä huollon että polttoainekustannusten suhteen. Bensiinikäyttöiset moottorisahat ovat usein painavampia ja vaikeampia saada käyntiin, mikä vaatii vahvempaa fysiikkaa. Ympäristön kannalta bensiinikäyttöiset moottorisahat ovat huonompi vaihtoehto, koska ne tuottavat palokaasuja.