Aiotko käyttää porakone-ruuvinväännintä, iskevää ruuvinväännintä tai yksinkertaista ruuvinväännintä? Vai soveltuuko työhön ehkä iskuporakone yhtä hyvin? Tai mutterinväännin? Selitämme käsitteet ja kerromme, mitä ruuvinväännintä tai porakonetta sinun tulisi käyttää mihinkin tehtävään!

Ruuvinväännin on yksi suosituimmista sähkötyökaluista ja usein ensimmäinen sähkötyökalu, jonka monet ihmiset ostavat muuttaessaan pois kotoa. Se mikä ruuvinväännin todellisuudessa on, voi ehkä joillekin olla hieman epäselvää. Tässä artikkelissa selvitämme, mikä kone on mikäkin porakoneiden ja ruuvinvääntimien kategoriassa.

Ruuvinväännin

Ruuvinväännin on yksinkertaisin kone perheessä. Sen tehtävänä on ruuvien ruuvaaminen. Koska ruuvinvääntimestä puuttuu yleensä istukka, et voi säätää ruuvinvääntimen pään kokoa. Kärjet asetetaan sen sijaan sisäänrakennettuun, ¼ tuumaiseen magneettiseen kuusikulmakiinnikkeeseen. Ruuvinväännin on usein pienempi ja sen moottori on heikompi ja myös nopeus on pienempi kuin isommilla sisaruksillaan, mutta on yleensä riittävä ruuvien ruuvaamiseen kipsiin tai puuhun.

Mihin ruuvinväännintä käytetään?

Ruuvinväännin on hyvä valinta yksinkertaisempiin hankkeisiin, jotka eivät vaadi paljon virtaa. Ruuvinväännin voi myös olla hyvä täydennys porakone-ruuvinvääntimeen, jos poraat ja ruuvaat paljon, etkä halua joutua vaihtamaan poran ja teränpidikkeen välillä.

Porakone-ruuvinväännin

Porakone-ruuvinväännin on ylivoimaisesti yleisin sähkötyökalu, ja kun suurin osa ihmisistä kuulee sanan ruuvinväännin, tulee heille ensimmäisenä mieleen porakone-ruuvinväännin. Toisin kuin yksinkertaisemmalla ruuvinvääntimellä, porakone-ruuvinvääntimellä voidaan sekä porata että ruuvata ruuvit sisään. Teränpidike ja pora kiinnitetään säädettävään istukkaan. Porakone-ruuvinvääntimessä on tavallisesti useita eri nopeuksia, sisäänrakennettu jarru ja säädettävä vääntömomentti, koneen tehon säätämiseksi. Koska työkalussa on istukka, voit käyttää konetta myös moneen muuhun tehtävään kuin vain ruuvaamiseen ja poraamiseen. Oikeilla työkaluilla koneesta saa esimerkiksi erinomaisen hionta- tai kiillotuskoneen.

Mihin porakone-ruuvinväännintä käytetään?  

Porakone-ruuvinväännin on monipuolinen kone, jolla voi sekä porata että ruuvata. Soveltuu yhtä hyvin niin kotiin kuin rakentamiseen!

Iskevä ruuvinväännin

Kuten ruuvinvääntimessä, iskevässä ruuvinvääntimessä on sisäänrakennettu kärkipidike ja se on suunniteltu ruuvin ruuvaamiseen. Toisaalta iskevässä ruuvinvääntimessä on huomattavasti suurempi vääntömomentti kuin porakone-ruuvinvääntimessä tai ruuvinvääntimessä. Toisin sanoen ruuvia käännetään suuremmalla voimalla. Ylimääräisen voiman saamiseksi vastuksen kasvaessa ruuvia isketään toistuvasti pyörimissuuntaisesti. Koska ruuvia kierretään pyörimissuuntaan, sinun ei tarvitse pitää niin lujaa vastaan, ruuvin kiinnittymiseksi. Iskevä ruuvinväännin tarjoaa paljon tehoa pienessä koossa ja on siksi hyvä valinta työskenneltäessä tikkailla tai paikoissa, joihin on vaikea päästä. Iskevän ruuvinvääntimen suurin haittapuoli on se, että niissä on kova ääni!

Mihin iskevää ruuvinväännintä käytetään?

Iskevää ruuvinväännintä käytetään usein pitkien puuruuvien kiinnittämiseen esimerkiksi terassia tai aitaa rakennettaessa.

Iskuporakone

Iskuporakone käyttää iskutoimintoa lyödäkseen poraa eteenpäin suuntautuvaan suuntaan ja sitä käytetään yleensä tiilen tai kevyemmän betonin poraamiseen. Koska iskuporakoneen käyttö vaatii, että sille laitetaan melko paljon painoa, voi sen kanssa olla työlästä työskennellä pitkän aikaa (poravasara voi olla parempi valinta). Jos kytket iskutoiminnon pois päältä, soveltuu kone erinomaisesti myös metalli- tai keraamisten levyjen ruuvaamiseen.  

Mihin iskuporakonetta käytetään?

Iskuporakonetta käytetään tyypillisesti keskikovien materiaalien, kuten tiilen ja kevytbetonin poraamiseen.

Iskuporakone-ruuvinväännin

Kaksi työkalua, jotka on helppo sekoittaa toisiinsa, ovat iskevät ruuvinvääntimet ja iskuporakone-ruuvinvääntimet. Erot näiden välillä ovat ne, että iskuporakone-ruuvinvääntimessä on istukka sekä iskutoiminto, joka iskee suoraan eteenpäin reiän suuntaan sen sijaan, että löisi pyörimissuunnan mukaan. Voidaan siis sanoa, että iskuporakone-ruuvinväännin on porakone-ruuvinvääntimen ja iskuporakoneen yhdistelmä. Iskuporakone-ruuvinväännin soveltuu keskikoville materiaaleille kuten tiili ja kevytbetoni. Kovemmille materiaaleille, kuten betonille ja kivelle, on poravasara parempi valinta, varsinkin jos haluat tehdä työn nopeasti.

Mihin iskuporakone-ruuvinväännintä käytetään?

Iskuporakone-ruuvinväännintä käytetään keskikovien materiaalien, kuten tiilin ja kevytbetonin ruuvaamiseen ja poraamiseen.

Porakone

Porakone on yksinkertaisin työkalu porakoneiden kategoriassa. Työkalu on varustettu säädettävällä istukalla, ja koska koneessa ei ole iskutoimintoa, sitä käytetään pääasiassa pehmeämpien materiaalien, kuten puun ja metallin, poraamiseen.

Mihin porakonetta käytetään?

Yksinkertaista porakonetta ilman iskutoimintoa käytetään yleensä pienempien reikien poraamiseen puuhun ja metalliin.

Poravasara

Poravasara on suunniteltu reikien tekemiseen tai kovien materiaalien, kuten betonin, kiven ja sementin purkamiseen. Jos olet aiemmin työstänyt materiaaleja iskuporakoneella, tulet hämmästymään siitä, kuinka nopeasti ja tehokkaasti vasara työstää materiaalia. Salaisuus piilee iskutoiminnossa, joka iskee suurella voimalla suoraan poran takaosaa vasten. Koska poravasarassa on tehokkaampi isku, tarkoittaa se sitä, että sinun ei tarvitse käyttää niin paljon painoa konetta käyttäessäsi. Poravasaralle on ominaista sen erityiset kiinnikkeet poranteriin. Näitä kiinnikkeitä kutsutaan nimillä SDS Max tai SDS+. On tärkeää valita kone haluamiesi poranterien mukaan, koska SDS Max -kiinnike ei ole yhteensopiva SDS+ -kiinnikkeellä varustettujen poranterien kanssa ilman adapteria.

Mihin poravasaraa käytetään?

Poravasaraa käytetään kovien materiaalien, kuten betonin, sementin ja kiven poraamiseen.

Mutterinväännin

Mutterinvääntimessä, kuten iskevässä ruuvinvääntimessä on iskumekanismi, joka iskee pyörimissuuntaan. Suurin ero mutterinvääntimen ja iskevän ruuvinvääntimen välillä on se, että mutterinvääntimessä on nelikulmakiinnike (yleensä ¼ tuumaa) säädettävän istukan tai kuusikulmakiinnittimellä varustetun kärkipidikkeen sijaan.  

Mihin mutterinväännintä käytetään?  

Mutterinväännintä käytetään mutterien kiinnittämiseen ja irrotukseen, mutta sitä voidaan käyttää myös paljon voimaa vaativaan ranskalaisen puuruuvin ruuvaamiseen. Monet ottavat mutterinvääntimen käyttöön kaksi kertaa vuodessa, kun on aika vaihtaa auton renkaat.  

Piikkausvasara

Piikkausvasaralla ei sinänsä ole paljonkaan yhteistä ruuvinvääntimen kanssa, mutta jos olet lukenut tähän saakka, uskomme, että sinua kiinnostaa lukea vähän lisää useammasta tärisevästä äänekkäästä työkalusta. Piikkausvasara käyttää iskevää meisseliä repimään ja purkamaan kovia materiaaleja kuten asfalttia, kiveä ja tiiltä.

Mihin piikkausvasaraa käytetään?

Piikkausvasaraa käytetään piikkaamiseen ja purkamiseen, kun tavalliset työkalut eivät riitä.

Yhdistelmävasara

Pelkästään nimen perusteella voi olla vaikea hahmottaa, mikä yhdistelmävasara oikein on. Yhdistelmävasara on poravasaran ja piikkausvasaran yhdistelmä. Molempien työkalujen ostamisen sijaan voit ostaa yhdistelmävasaran, jonka säädät tehtävän työn mukaan.

Mihin yhdistelmävasaraa käytetään?

Yhdistelmävasaraa käytetään betonin ja muiden kovien materiaalien poraamiseen ja piikkaamiseen.