Etkö malttaisi odottaa, että pääset upottamaan sormesi multaan? Kun puutarhakausi lähestyy, voit tämän oppaan avulla seurata, milloin on aika ottaa puutarhahanskat esille ja aloittaa istutus, olipa kyse sitten perennoista, ruusuista, syreeneistä tai perunoista.

Värikäs puutarha, rehevä parveke tai siistit kasvatuslaatikot – riippumatta siitä, mitä ja miten aiot istuttaa, on tärkeää tietää, milloin ja miten eri kasvit istutetaan. Tämä siksi, että kasvi juurtuisi ja kasvaisi mahdollisimman hyvin ja että sinulla olisi mahdollisuudet saada hyvä sato!

Varmista myös, että sinulla on käytössäsi oikeanlaiset puutarhatyökalut, jotta työstä tulee helpompaa ja vieläkin hauskempaa.

Milloin ruusut tulisi istuttaa?

Kukapa ei haaveilisi mahtavasta puutarhasta tuoksuvine kauniine ruusuineen, upeassa pastellisävyjen ja voimakkaiden värien sinfoniassa? Ruusut ovat upeita kasveja, jotka sopivat yhtä hyvin niin kukkapenkkiin kuin parvekeruukkuihin. Ruusuja on saatavana niin ylöspäin kasvavina, suurikukkaisina, köynnöstävinä, terttumaisina kuin pensaslajikkeina.

Ruukkuihin kasvatetut ruusut voidaan istuttaa läpi koko istutuskauden, kunhan maaperä ei ole jäätynyt. Suositeltava istutusaika on kuitenkin keväällä tai syksyllä, jolloin ulkona ei ole liian kylmä tai kuuma, ja jotta ruusuille jäisi hyvin aikaa juurtua.

Paljasjuurinen ruusu on sitä vastoin hieman herkempi ja niiden juuret kasvavat vasta, kun maan lämpötila on yli neljä astetta. Maan pohjoisosissa tällainen ruusu olisi hyvä istuttaa keväällä, jotta se ehtii juurtua, kun taas maan eteläosissa ruusun voi istuttaa myös syksyllä.

Milloin omenapuut tulisi istuttaa?

Syksyllä voit nauttia omenapuun sadosta ja leipoa maukkaita piirakoita tai tehdä kotitekoista omenamehua, mutta syksy on myös erinomaista aikaa uusien hedelmäpuiden istuttamiselle. Omenapuita voi istuttaa varhaisesta keväästä ensimmäisiin pakkasiin saakka, mutta monet haluavat tehdä sen syksyllä, koska syyssateiden ansiosta puuta ei tarvitse kastella niin paljon.

Istutusreiän tulisi olla vähintään kaksi–kolme kertaa leveämpi kuin puun juuri, jotta puulle saataisiin luotua hyvä kasvualusta. Täytä istutusreikä mullalla ja pidä alue puhtaana rikkaruohoista ja suojaa puu tuhoeläimiltä.

Ensimmäisellä kasvukaudella voit myös leikata pois kukat kukinnan jälkeen, jotta kaikki energia menisi juurijärjestelmän kehittämiseen omenoiden kehittymisen sijaan.

Omenoita omenapuussa

Milloin syreenit tulisi istuttaa?

Tuskin on yhtäkään kasvia, joka liitetään kesään yhtä voimakkaasti kuin syreeni. Syreeneissä on ihana huumaava tuoksu ja niissä on kauniit valkoiset ja violetin eri sävyissä hehkuvat kukat. Syreenejä voi istuttaa niin kauan kuin maa ei ole jäässä tai ei ole liian lämmintä, mutta suurin osa ihmisistä istuttaa syreenipensaat yleensä huhti–kesäkuun tai syksyn aikana.

Maaperän tulisi olla möyhennetty, jotta siinä olisi helppo työskennellä. Paranna maata sekoittamalla siihen kompostimultaa, jotta syreenit saisivat ravintoa ja hyvän alun kasvuun!

Milloin perennat tulisi istuttaa?

Perennat ovat monivuotisia kasveja, jotka ilahduttavat vuosi toisensa jälkeen ja perennoja on saatavana aina ruohoista kukkiin. Perennoja voi istuttaa puutarhaan koko istutuskauden ajan, mutta mieluiten ei liian myöhään syksyllä, koska ne tarvitsevat aikaa asettuakseen ennen todella kylmien päivien saapumista.

Valitse mielellään perennoja, jotka kukkivat sekä keväällä että syksyllä ja saat puutarhaasi pitkäkestoisen kukkaloiston. Huomioi, että syksyllä kukkivat perennat tulisi istuttaa uudelleen keväällä ja keväällä kukkivat perennat tulisi istuttaa uudelleen syksyllä.

Perennakasveja

Milloin perunat tulisi istuttaa?

Perunan viljely on hauskaa ja helppoa! Onnistuneeseen perunanviljelyyn tarvitset vain siemenperunat ja kasvimaan tai lavakauluksen ja aurinkoisen paikan. Paras aika perunoiden istuttamiselle maan eteläosissa on huhtikuun puolivälistä alkaen ja maan pohjoisosissa kuukautta myöhemmin.

Voit halutessasi istuttaa perunat aikaisemmin, mutta silloin sinun tulisi suojata varret pakkaselta kuitukankaan avulla. Uudet perunat ovat valmiita nautittaviksi suurin piirtein perunan kukinnan aikaan.

Milloin tomaatit tulisi istuttaa?

Omien tomaattien kasvattaminen on uskomattoman suosittua. Osittain siksi, että ne maistuvat uskomattoman hyviltä, mutta myös siksi, että voit istuttaa ne parvekkeelle ja puutarhamaahan. Voit kasvattaa tomaatinsiemeniä pienissä ruukuissa jo helmi–maaliskuun aikana, mutta huomioi, että joudut istuttamaan ne vähintään kerran tai kahdesti uudelleen.

Tomaatit voi istuttaa puutarhaan tai parvekkeelle, kun lämpötila on yli kymmenen astetta ympäri vuorokauden. Tomaatit alkavat muodostua kukinnan jälkeen. Tomaatit maistuvat sellaisinaan ja ovat myös erinomainen ainesosa chutneyn tai salsan valmistamiseen!