Nykyaikainen LED-tekniikka on tehnyt helpommaksi kuin koskaan puutarhan, terassin ja parvekkeen koristamisen joulun aikaan. Soitimme jouluvalaistusekspertille Dennis Råbergille Konstsmidellä ja pyysimme tietoja trendeistä, vinkkejä ja hyviä neuvoja.

Monet odottavat innolla joulukoristeiden esiin ottamista, kun päivät pimenevät - ja kiinnostus koristeisiin ja valaistukseen on suurempi kuin koskaan. Kun Clark Griswold kamppaili jouluvalaistuksen kanssa elokuvassa "Joulukuusi on kärvennetty", oli julkisivuvalaistus jotakin, joka kuului pienelle mutta innokkaalle joukolle kotinikkareita. Nykyisin siitä on tullut kansanhuvia.

Konstsmiden myyjä Dennis Råberg on seurannut kehitystä läheltä.

Olet työskennellyt jouluvalaistuksen kanssa Konstsmidellä 30 vuotta. Mitä tänä aikana on tapahtunut?

- Suurin asia oli tietenkin se, kun LED-tekniikka tuli mukaan kuvaan vuonna 1995. Se on ollut vallankumouksellista ja sen ansiosta tavallisilla ihmisillä on mahdollisuus hankkia useita valolähteitä puutarhaansa. LED-valot ovat sekä halvempia käyttää että kestävämpiä kuin perinteiset hehkulankalamput. 

Mitkä värit ovat muotia tänä vuonna?

- Ensimmäisessä LED-valaistuksessa oli melko kylmä valo, mutta ajan kuluessa olemme saaneet tuotteita, joissa on värillinen valo ja erilaisia lämpimänvalkoisia sävyjä. Euroopan eteläosissa suositaan kylmempää valoa ja enemmän värejä, mutta täällä Pohjolassa haluamme saada lämpimänvalkoista valoa, noin 2700 kelviniä. Meillä on esimerkiksi erittäin lämmin valo, jota kutsumme nimellä ”amber” ja joka on uskomattoman suosittu. Mutta sitten on ihmisiä, jotka haluavat saada enemmän väriä, ja heitä varten on saatavana vilkkuvia valonauhoja ja muuta hauskaa.

Milloin on aika laittaa valaistus ulos?

- LED-tekniikan ansiosta kausi alkaa aikaisemmin ja kestää pidempään, joten jokainen päättää itse. Aikaisemmin jouluvalonauhaa pidettiin esillä vähän aikaa uudenvuoden jälkeen, mutta nykyisin jouluvalaistusta voidaan käyttää maaliskuuhun asti. Sitten jatkamme koristelua loppuvuoden juhlavalaistuksilla, valonauhoilla ja muilla koristeilla. Suurta osaa perinteisestä jouluvalaistuksesta voidaan käyttää muilla tavoilla loppuvuoden ajan. Puutarhakoriste, joka on valmistettu akryylistä, käy hyvin yölampuksi lastenhuoneeseen ja värillinen valonauha voi pidentää kesäiltoja terassilla. Koska LED-valaistus ei anna lämpöä, voit ripustaa sen mihin tahansa.

Mitkä ovat suuret trendit juuri nyt?

- Juuri nyt on erittäin trendikästä koristella puutarhaa erilaisilla akryylikoristeilla. Niihin kuuluvat joulupukit, lumiukot, olkipukit, jouluporsaat, porot, punatulkut, ketut ja kaikkea mahdollista, mitä ajatella saattaa! Ne antavat hienon valon ja niitä voidaan käyttää sekä ulkona että sisällä. 

- Toinen trendi, jonka olemme huomanneet, on se, että valonauhat ovat muuttuneet pidemmiksi. Kun valonauhat alkoivat tulla markkinoille, tuntui viisi metriä pitkältä, mutta nykyisin ei pituudessa ole mitään rajoja. Lanseerasimme hiljattain tuotteen johtokelalla. Siinä sinulla on jopa 50 metriä valonauhaa, jonka rullaat helposti auki puutarhaan. Kun kausi on ohi, kiinnität sen johtokelaan ja rullaat kokoon talvisäilytystä varten. 

Konstsmiden johtokelassa on jopa 50 metriä valonauhaa, jonka rullaat helposti auki puutarhaan.

Onko sinulla vinkkejä parvekkeelle?

- Jos sinulla ei ole pistorasiaa parvekkeella, voit hankkia paristokäyttöisiä valonauhoja, jotka voidaan kiertää parvekkeenkaiteen ympärille. Lisäksi erittäin suosittuja ovat cluster-valonauhat, joissa on suuri määrä lamppuja tiheässä. Uutta on myös se, että joissakin valonauhoistamme on vaihdettava valolähde. LED-lamput saattavat kestää 20 000 tuntia, mutta jos joku lampuista sammuu tai menettää tehoaan aikaisemmin, voit helposti vaihtaa se.

Kuinka koristamme kotejamme ensi jouluna?

- Erittäin suuret lamput, jotka näyttävät steariinikynttilöiltä ja vahakynttilöiltä, ovat tulleet hyvin suosituiksi. Niillä on tietenkin paljon hyviä puolia, jos sinulla on kotonasi pieniä lapsia tai kotieläimiä. Kun on aika koristella joulukuusi, meillä on oikein suosittu rengas, jonka ripustat kuusen yläpuolelle ja jossa on pystysuoria valonauhoja. Se on paljon helpompi laittaa paikalleen kuin perinteiset joulukuusenkynttilät ja sitä voidaan käyttää sekä ulkona että sisällä.

- Klassisen jouluvalaistuksen rinnalla sinulla on muita loistavia koristeita. Toisaalta on olemassa koristeita, joissa on kuituoptiikkaa, mutta saatavana on myös paristokäyttöisiä vesilyhtyjä. Se muistuttaa klassista pyrypalloa, joka käännetään ylösalaisin. Nyt siinä sataa lunta ja lyhdyssä on liikettä ilman, että sinun tarvitsee koskea siihen. Se on jotain uutta, joka kuitenkin muistuttaa siitä, millaista oli ennen vanhaan.

Paristokäyttöinen vesilyhty muistuttaa klassista pyrypalloa, joka käännetään ylösalaisin.

Konstsmide oli Pohjoismaissa ensimmäinen, jolla oli sähkökynttilänjalkoja sarjatuotannossa. Kuinka klassiset joulutähdet ja adventtikynttilänjalat pärjäävät tänä päivänä?

- Meidän ei tule unohtaa, mistä kaikki tulee ja minkä vuoksi vietämme joulua. Perinteiset kynttilänjalat ja joulutähdet ovat edelleen erittäin suosittuja ja niitä on saatavana erilaisilla muotoiluilla. Uutta on se, että joissakin malleissa on säädettävä valonvoimakkuus.

Voinko käyttää samaa valaistusta ulkona ja sisällä?

- Jos käytät valaistusta ulkona, sen täytyy olla tarkoitettu ulkokäyttöön. Yleensä siinä on luokitus IP44 tai korkeampi. Sitä vastoin voit aivan mainiosti käyttää ulkovalaistusta sisällä.

Täytyykö ajatella jotain erityistä ennen jouluvalaistuksen asentamista?

- Hyvä vinkki on testata valaistus ennen kuin laitat sen paikalleen kauden alkaessa. Aikaisemmin lampuissa oli sarjakytkentä, ja sinun täytyi kokeilemalla kokeilla löytääksesi rikkinäisen lampun, mutta näin ei ole nykyisin. Mutta myös LED-valaistus voi vaurioitua eri tavoin. Jos testaa sen etukäteen, voit säästää aikaa ja välttyä harmistumiselta.

Denniksen resepti tunnelmalliseen joulupuutarhaan

Valoverkko

Aloita suurella valoverkolla, jonka laitat pensaan tai vastaavan päälle. Konstsmidellä on verkkoja, jotka kattavat jopa 3 x 3 metriä.

Valonauhat

Jos sinulla on perinteinen joulukuusi, voit ripustaa valaistuksen useilla pystysuorilla valonauhoilla.

Jääpuikkovalonauha

Valaistaksesi talon julkisivua voit ripustaa muutaman metrin pituisen jääpuikkovalonauhan räystääseen. 

Paristovalonauha

Onko sinulla pieni katajapensas portaiden vieressä? Sellaiseen suosittelemme yleensä pienempää paristovalonauhaa. Niitä on saatavana ajastimella sekä hämäräkytkimellä niin, että ne syttyvät automaattisesti, kun tulee pimeä.

Akryylikoriste

Viimeksi mutta ei vähimpänä voit asettaa puutarhaan akryylikoristeen. Silloin sinulla on mielestäni hyvä aloitussetti!

Konstsmide

Konstsmiden perusti vuonna 1942 Gunnar Johansson, joka oli linja-autonkuljettaja ja jolla oli suurempiakin unelmia. Hänen ideansa oli luoda koristeita ja kukkatelineitä metallista, käsityö ja muotoilu painopisteinä. Konstsmide oli ensimmäinen sähkökynttilänjalkojen sarjatuottaja Pohjoismaissa sekä ensimmäinen, joka valmisti valonauhoja, joissa on turvalliset muuntajat. Johanssonin perhe pyörittää edelleen yritystä ja keskittyy enimmäkseen joulu- ja ulkovalaistukseen, vaalien yrityksen alkuperäistä laatua.