Kun sähkön hinta on korkea, moni miettii kuinka paljon jouluvalojen pitäminen päällä oikein maksaa. Tässä artikkelissa autamme sinua laskemaan ulkovalaistuksen, jouluvalojen ja kodin laitteiden käyttökustannukset.

Kun päivät lyhenevät ja joulu lähestyy, on aika ottaa esiin adventtikyntteliköt ja valosarjat. Mutta miten on sähkölaskun laita?

Yleisesti ottaen nykypäivän energiatehokkaat LED-valaisimet kuluttavat hyvin vähän sähköä, ja käyttökustannukset ovat minimaaliset. Valot kestävät kymmenen kertaa pidempään ja kuluttavat noin 90 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput. Siitä huolimatta voi olla syytä laskea tarkat kustannukset – jo pelkästään siksi, että voit hälventää huoliasi ja vakuuttaa itsellesi, että jouluvalot eivät romuta talouttasi.

Mitä ovat watti, wattitunti ja kilowattitunti?

Jotta voit laskea, kuinka paljon sähköä valaistuksesi kuluttaa, sinun on tunnettava käsitteet watti (W), wattitunti (Wh) ja kilowattitunti (kWh).

Watti: Mittayksikkö, joka kertoo kuinka paljon energiaa laite kuluttaa.

Se, kuinka paljon sähköä laite tai valonlähde kuluttaa, selviää lähes aina verkkosivuillamme olevasta tuoteselosteesta.

Wattitunti: Wattitunti on sähkönkulutus kerrottuna yhdellä tunnilla. Valosarja, jonka kulutus on 1,6 W, kuluttaa tunnissa 1,6 Wh.

Kilowattitunti: Kilowatti on sama kuin 1000 wattia. Saadaksesi oikean luvun, sinun täytyy jakaa wattimäärä 1000:lla. 1,6 Wh on siis sama kuin 0,016 kWh.

Laskuesimerkki - paljonko joulukuusen valot maksavat?

Esimerkkinä käytämme Konstsmide:n joulukuusen valoja, joissa on 16 LED-lamppua, ja jotka yhteensä kuluttavat 3,2 wattia. Kun valot on olleet päällä yhden tunnin, ne ovat kuluttaneet 3,2 Wh.

Jos pidät valoja päällä 12 tuntia päivässä koko joulukuun ajan, ne kuluttavat 1190,4 Wh (3,2 x 12 x 31), mikä on sama kuin 1,1904 kWh (1190,4/1000).

Jos sähkönhintasi on 2 snt/kWh, jouluvalojen käyttö maksaisi sinulle 2 euroa ja 38 senttiä (1,1904 x 2).

Samankaltaisia artikkeleita