Monille kodin siivous on itsestäänselvyys, jota tehdään koko ajan, mutta voi olla myös vaikea tietää, mistä aloittaa ja miten toimia. Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle parhaat vinkkimme kodin siisteyden ja järjestyksen ylläpitämiseen.

Kuinka usein tulisi siivota?

On tietenkin yksilöllistä, kuinka usein kotona tarvitsee siivota. Ei ole oikeaa vastausta siihen, kuinka usein siivous pitäisi tehdä. On asioita, jotka kannattaa tehdä joka päivä, kuten tiskipöydän pyyhkiminen, vaatteiden viikkaus vaatekaappiin, kun taas ikkunoiden pesu tai uunin puhdistus tehdään harvemmin.

Kuinka tulisi siivota?

Myös tapa, jolla siivoat, on yksilöllinen. Oikeilla menetelmillä ja välineillä siivoat nopeasti ja tehokkaasti. Varmista ennen siivousta, että sinulla on kaikki tarvittava. Saatat joutua hankkimaan siivouskaappiin erilaisia siivousvälineitä, jotta siivous onnistuu kunnolla.

Tarvitsemasi siivousvälineet

 • Pölynimuri
 • Moppi ja sanko
 • Tiskiharja ja -sieni
 • Rätit
 • Käsineet
 • Puhdistusaineet, esimerkiksi astianpesuaine, saippua tai omalla reseptillä tehty pesuaine!

Puhdistusaineet 

Markkinoilla on monenlaisia puhdistusaineita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi kodin eri paikoissa. Tilanteissa, joissa tarvitaan todella voimakasta puhdistusta, voi erityinen pesuaine tietysti olla tarpeen. Useimmissa paikoissa voit käyttää yleispuhdistusainetta, jonka ostat tai teet itse. Itse valmistettu pesuaine ei ole vaikea tehdä ja sisältää aineksia, jotka yleensä löytyvät kotikeittiön kaapeista. 

Etikan, muutaman astianpesuainetipan ja veden sekoitus on ihmeseos ja sitä voidaan käyttää kylpyhuoneen ja keittiön siivouksessa sekä ikkunoiden pesussa.

Henrik vinkkaa

Puhdistusaineen resepti

Itsetehty puhdistusaine on noussut suosikiksi ja ymmärrämme miksi. Resepti sisältää aineksia, jotka usein löytyvät jo kotihyllystä ja reseptin sekoittaminen käy nopeasti.

1 dl etikkaa 24 % tai 2 dl etikkaa 12 %

5 tippaa astianpesuainetta

3–4 dl vettä

Kaada kaikki aineet suihkepulloon ja ravista, jotta ainekset sekoittuvat. Tämän jälkeen sinulla on puhdistusaine, joka toimii melkein kaikkeen. Mikä parasta, tämä on ympäristöystävällinen puhdistusaine!

Henrik, Staypro

Staypron testipäällikkö Henrik tarttuu jokaiseen tilaisuuteen kokeilla, tutkia ja testata uusimpia tuoteuutuuksia valikoimassa - usein kameran edessä testistudiossa.

Tee siivousaikataulu

Voit kätevästi seurata siivouksia laatimalla siivousaikataulun tai tarkistuslistan. Voit esimerkiksi jakaa askareet sen mukaan, mitä on tehtävä joka päivä, kerran viikossa, kerran kuukaudessa, kerran kolmessa kuukaudessa ja kerran vuodessa. Tämä on helppo tapa muistaa, mitä pitää tehdä, ja saada se myös tehdyksi. Olemme tehneet esimerkin siivousaikataulusta perustuen siihen, kuinka usein tietyt siivoustehtävät kannattaa suorittaa.

Petaa sänky joka päivä - se antaa siistin yleisvaikutelman!

Siivouksen tarkistuslista

Siivoa joka päivä – pieniä asioita, jotka on helppo tehdä joka päivä, jotta koti tuntuisi siistiltä.

 • Petaa sänky – tämä vie tuskin minuutin, ja antaa siistin ja rauhallisen vaikutelman.
 • Puhdista keittiö- ja muut tasot heti käytön jälkeen.
 • Vie roskat ulos joka päivä– vältät pahan hajun ja ylitäyttyneiden roskisten kertymistä
 • Pyyhi tahrat lattioilta ja pinnoilta – poista tahrat heti, ennen kuin ne ehtivät kuivua, ne irtoavat silloin helpommin.

Siivoa joka viikko

 • Pölytä ja pyyhi pinnat kaikissa huoneissa – ota esille pölyrätti, pölyhuisku ja pyyhi puhtaaksi hyllyt, tasot ja pöydät. Tarvittaessa voit myös käyttää puhdistusainetta ja pyyhkiä kostealla rätillä.
 • Siivoa kylpyhuone – puhdista wc, suihku, kylpyamme, peilit ja muut pinnat.
 • Imuroi ja pyyhi lattiat.
 • Vaihda puhtaat vuodevaatteet – suuri määrä bakteereita ja ihosoluja päätyy sänkyyn nukkuessamme, joten vuodevaatteet on vaihdettava säännöllisesti.
 • Pyykinpesu- kun et anna pyykkikasan kasvaa liian suureksi, on helpompi tarttua pyykkeihin ja laittaa juuri pestyt vaatteet vaatekaappiin.

Siivoa joka kuukausi

 • Puhdista ja kuivaa uuni sekä mikroaaltouuni.
 • Siivoa kaapit ja ruokakomero – tee inventaario järjestyksen luomiseksi ja sen selvittämiseksi, mitä aineita sinulla on kotona.
 • Puhdista kaakelisaumat keittiössä ja kylpyhuoneessa.
 • Puhdista viemärit ja lattiakaivot. Lue Staypron opas näiden siivoamisesta täältä!
 • Puhdista roskakori – Joskus roskat päätyvät pussin ulkopuolelle. Roskakorin säännöllinen puhdistaminen pitää sen raikkaana ja hygieenisenä.

Siivoa neljä kertaa vuodessa

 • Tyhjennä jääkaappi ja pakastin vanhentuneista tuotteista, jotka voi jo heittää pois – muista myös puhdistaa pakastin ja tarkistaa, pitääkö se sulattaa.
 • Tuuleta tekstiilit, kuten verhot, peitot ja viltit.
 • Siivoa ja järjestä vaatekaappi - katso, mitä voit karsia ja lahjoittaa pois, ja käytä tilaisuutta hyväksesi järjestämällä kaikki omille paikoilleen.
 • Pese ikkunat.

Isoäidin niksit siivoukseen

Puhdistusaineen reseptin lisäksi on olemassa muitakin isoäidin niksejä, joita voit käyttää kotisi siivoamiseen ja puhdistamiseen.

Siivoa etikan avulla

Etikkaa voidaan käyttää muutenkin kuin yleispuhdistusaineen osana. Sitä voidaan käyttää pyykinpesussa – sekä tahrojen että pahan hajun poistamiseen. Voit puhdistaa koneet, kuten pesukoneen ja astianpesukoneen etikalla. Voit käyttää sitä kalkinpoistoon esimerkiksi vedenkeittimessä, kahvinkeittimessä ja kylpyhuoneessa. Etikalla on myös mahdollista poistaa ruostetahroja.

Älä käytä etikkaa luonnonkivelle, tai pinnoille, jotka ovat kiiltäviä ja vahattuja.

Siivoa soodalla

Toinen usein kodista löytyvä ainesosa, jota voi käyttää lähes kaiken puhdistamiseen ja desinfiointiin, on ruokasooda. Sillä voidaan puhdistaa kaikkea viemäreistä ja wc-istuimista uuneihin ja astioihin.

Puhdista uuni

Tee puhdistustahna yhtä suurista osista soodaa, suolaa ja vettä. Hiero soodatahnaa koko uuniin – voi olla hyvä käyttää käsineitä, sientä tai harjaa, jottei kätesi tahraannu. Aseta uuni 200 asteeseen ja jätä luukku hieman auki. Sammuta sitten uuni, anna sen jäähtyä ja pyyhi tahna pois.

Pesukoneen puhdistaminen

Voit puhdistaa pesukoneen myös soodalla. Tee soodatahna yhtä suurista osista soodaa ja vettä ja lisää se pesuainelokeroon. Kaada myös muutama desi etikkaa rumpuun ja käynnistä pesuohjelma korkealla lämpötilalla, esimerkiksi 90 astetta.

Jos sinulla on astianpesutabletteja kotona, voit myös käyttää niitä puhdistukseen. Laita tabletti rumpuun ja käynnistä lämpimän veden ohjelma.

Astianpesukoneen puhdistaminen

Kun astiat eivät tule täysin puhtaiksi astianpesukoneessa, kone saattaa tarvita puhdistamista.

Tarkista, onko suodattimessa ja suihkuvarressa likaa. Nämä voit puhdistaa tiskiharjalla tai sienellä. Kun olet poistanut ruoantähteet pois, voit puhdistaa koneen soodalla ja etikalla – ripottele tyhjään koneeseen 1 desilitra etikkaa ja 1 ruokalusikallinen soodaa ja käynnistä lämminvesi ohjelma.

Myös sitruunahappoa voidaan käyttää astianpesukoneen puhdistamiseen. Kaada kaksi ruokalusikallista pesuainelokeroon ja käynnistä tyhjä kone. Kun puhdistat koneen sitruunahapolla, puhdistuksen jälkeen on vielä ajettava toinen pesuohjelma tyhjässä koneessa.

Puhdista kahvinkeitin etikalla

Mikään ei maistu niin hyvältä kuin vastakeitetty kuppi kahvia - edellyttäen, että keitin on vapaa saostumista, liasta ja muusta, mikä voi vaikuttaa kahvin makuun. Etikka toimii tietysti myös kahvinkeittimen puhdistuksessa!

Täytä vesisäiliö puoliksi etikalla ja puoliksi vedellä ja käynnistä kahvinkeitin. Anna kahvinkeittimen keittää puoliväliin, sammuta ja 30 minuutin kuluttua jatka keittämistä. Tee näin vielä kaksi kertaa, jonka jälkeen pese keittimen pesua kestävät osat käsin. Voit tehdä sen astianpesuaineella ja -sienellä!

Siivoa laadukkaasti

Stayprolta löydät siivoustuotteita ja -tarvikkeita monilta tunnetuilta merkeiltä, kuten esimerkiksi Vileda, Nilfisk ja Bosch.

Samankaltaisia artikkeleita