Kosteusvauriot ovat painajaisia ​​asunnon omistajalle ja voivat johtaa merkittäviin kunnostuskustannuksiin. Luelisää siitä, kuinka voit estää ja korjata kosteuden aiheuttamia ongelmia kotona ja välttää suuria kunnostuskustannuksia.

Mitä aikaisemmin toimit, sitä halvemmalla pääset. Jos odotat liian kauan, saattavat kustannukset nousta merkittävästi, ja tämä olisi voitu helposti välttää toimimalla jo varhaisessa vaiheessa. Kiinnitä siksi huomiota katon ja seinien sekä hengitysilman muutoksiin ja yritä aina pitää kodin kosteus sopivalla tasolla tuulettimien ja ilmanvaihtojärjestelmien avulla.

Koska homesienet menestyvät hyvin kosteissa olosuhteissa, voi asunnossa oleva kosteus johtaa myös välittömiin terveysriskeihin, etenkin heille, jotka kärsivät astmasta tai allergioista.

Kuinka kosteusvauriot syntyvät? 

Kun kosteusvaurio havaitaan, ensimmäiset epäilyt kohdistuvat usein seiniin, ullakolle tai kellariin asennettuihin vesiputkiin. Vanhat tiivisteet ovat yleinen syy putkien vuotamiseen. Piilotettujen putkien kohdalla joudut purkamaan olemassa olevan seinän, jotta pääset käsiksi vuotokohtaan.

Vakuutus yleensä korvaa suurelta osin kosteusvaurioista aiheutuvat kunnostuskustannukset kylpyhuoneissa, mikäli työn tekevät valtuutetut putkimiehet. Jos näin ei ole, vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa kunnostuksesta aiheutuneita kustannuksia ja näin ollen remontti saattaa tehdä lompakkoosi suuren loven. Muista siksi selvittää vakuutusyhtiösi ehdot ennen kylpyhuoneen rakentamista tai kunnostamista.

Huonosti huollettu tai huonosti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä on toinen yleinen kosteusvaurioiden syy. Mitä huonompi ilmanvaihto asunnossa on, sitä enemmän kosteutta jää sisätiloihin, mikä voi vahingoittaa seiniä, kattoa ja lattiaa.

Lämpimän veden tiivistyminen kylpyhuoneessa, veden keittäminen tai vuoto astianpesukoneesta/pyykinpesukoneesta ovat muita lähteitä, jotka voivat lisätä kosteusvaurioiden riskiä. Tippasuojan avulla voit ehkäistä mahdolliset vuodot astianpesukoneesta ja suojata siten lattiaa kosteudelta.

Kylpyhuone

Kuinka havaita kosteusvauriot? 

Jos huomaat värimuutoksia tai tummempia alueita katoissa ja seinissä, kysymys on todennäköisesti alkavasta kosteusvauriosta. Samoin jos laattojen ja klinkkereiden saumat alkavat repsottaa tai jos rappaus on huokoista ja irtoaa helposti. Kosteusvaurioita esiintyy usein kylpy- tai pesuhuoneiden nurkissa ja lattiakaivojen ympärillä, missä ne ovat yleensä selvästi nähtävissä.

Jos sinusta tuntuu siltä, että ilma on huono, ehkä jopa suorastaan ummehtunut, on kosteusvaurio saattanut edetä jo homeen muodostumiseen. Muista, että kosteusvauriot voivat olla piilossa ja vaikka mielestäsi olet tarkastanut koko talon, on olemassa riski, että et ole huomannut vauriota.

Yksi merkki yhden tai useamman putken vuotamisesta on se, että sinun on usein lisättävä vettä lämmitysjärjestelmään. Jonnekinhan vesi katoaa matkalla ja kysymys kuuluukin, minne.

Kosteusmittarin avulla voit seurata ilmankosteutta ja ehkäistä kosteusvaurioita ennen kuin on liian myöhäistä.

Mitä kosteusvauriot aiheuttavat?

Kosteusvauriot aiheuttavat puun mätänemistä seinissä ja lattioissa sekä laattojen, klinkkereiden ja rappauksen irtoamista ja putkien ruostumista. Lisäksi kosteus houkuttelee homesieniä, jotka viihtyvät erinomaisesti kosteissa, orgaanisissa materiaaleissa. Allergisille, astmaatikoille tai muille hengitysvaikeuksista kärsiville henkilöille hometta sisältävässä talossa oleskelu on välitön terveysriski.

Jos kosteus on tarttunut talon perustuksen kantaviin rakenteisiin, voi sillä viime kädessä olla suuria seurauksia, jotka vaativat kattavia ​​korjauksia. Varhaisten toimenpiteiden ja hyvin toimivan ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta kosteusvaurio ei pääse etenemään näin pitkälle ja pienempi kunnostus riittää.

Mitä kosteusvaurioille voi tehdä?

Talossa, joka on rakennettu huolimattomasti alusta alkaen ja jossa ei ole asianmukaista viemäröinti- tai kosteussuojaa, on kosteusvaurion riski suurempi. Sitä, mitä kosteus on jo vahingoittanut, ei voi enää pelastaa, vaan se on yksinkertaisesti vaihdettava uuteen. On todennäköistä, että sinun on uusittava materiaaleja suuremmalta alueelta kuin näkyvästi vaurioituneelta alueelta varmistaaksesi, ettei alueelle jää piilokosteutta.

Uusien vaurioiden estämiseksi sinun tulee ensin korjata kosteutta aiheuttava syy. Vuotava putki on konkreettinen esimerkki ja usein korjaamiseen voi riittää tiivisteen vaihtaminen. Huono ilmanvaihto voidaan korjata puhdistamalla ilmavaihtojärjestelmä ja joissakin tapauksissa uusimalla se kokonaan.

Suosittelemme, että käytät suihkulastaa kosteuden ja vesipisaroiden poistamiseksi kylpyhuoneen laatoista suihkun tai kylvyn jälkeen. Näin vähennät kosteusvaurioiden riskiä.

On tärkeää, että märkätiloissa tehtävä työ suoritetaan sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Sinun tulisi käyttää märkätilalevyjä ja olla huolellinen tiivistekerroksen laittamisessa kaakeleiden alle. Kohdissa, joissa putket menevät lattiakaivojen sisään ja niiden ympärille, sinun tulee tehdä tiivistäminen erityisen huolellisesti, jotta kosteus ei pääse ei-toivottuihin paikkoihin.