Milloin tarvitaan erityistä märkäsuodatinta? Miksi pitää käyttää pölynimuripussia imuroidessa? Mitä tulisi ottaa huomioon käytettäessä pölynimuria sähkötyökalujen kanssa? Tässä artikkelissa David Duvgren Nilfiskiltä kertoo sinulle parhaat vinkkinsä teollisuusimurin kanssa työskentelyyn. 

Mietitkö, miksi uusi teollisuusimuri menettää tehoansa, miksi suodatin on tukossa ja mitkä lisävarusteet voisivat helpottaa työtäsi? Tässä Nilfiskin myyntipäällikkö David Duvgren jakaa parhaat vinkkinsä. 

Käytä pölypussia kuivaimuroinnissa

- Meiltä ostamasi teollisuusimuriin sisältyy yleensä pölypussi. Monet ihmettelevät, mihin pölypussia pitäisi käyttää ja miksi he eivät vain voisi imuroida likaa suoraan säiliöön. Ongelmana on se, että pääsuodatin tukkeutuu paljon nopeammin ilman pussia – varsinkin puun työstämisen yhteydessä kotinikkaroinnissa. Joten imurin käyttö ilman pölypussia ei ole järkevää. Se ei myöskään tule halvemmaksi, koska pölynimuripussi voi maksaa kymmenesosan uuden suodattimen hinnasta. Myös pölynimurin puhtaana pitäminen on paljon helpompaa, kun roskat kerätään pussiin, jonka voi sen täytyttyä heittää roskiin. 

Anna suodattimen kuivua perusteellisesti imuroinnin jälkeen 

- Yksi teollisuusimurien eduista on se, että niillä voidaan imuroida vettä. Vettä imuroidessa pölypussi tulee ottaa pois, mutta suodatin jätetään paikalleen. Kun olet lopettanut imuroinnin, tyhjennä ja kuivaa säiliö, poista suodatin ja huuhtele se tarvittaessa puhtaaksi. Tämän jälkeen suodattimen on kuivuttava kokonaan ennen seuravaa imurointia. Jos aloitat kuivaimuroinnin suodattimen vielä ollessa kostea, niin suodattimeen kulkeutuvasta pölystä tulee sementtimäistä. 

Yksi teollisuusimurin eduista on se, että voit imuroida vettä, mutta muistathan, että suodattimen tulee kuivua kokonaan ennen seuravaa imurointikertaa.

Pikakuivaa pölynimurin suodatin 

- Jos imuroit paljon ja vaihdat märän ja kuivan välillä, voi olla hyvä idea hankkia kaksi suodatinta, joita vaihdat vuorotellen. Mutta jos sinulla on vain yksi suodatin käytössä, etkä halua odottaa sen kuivumista, on suodattimen kuivaukseen olemassa yksi hyvä vinkki! Käynnistä pölynimuri ilman säiliötä suodattimen ollessa asennettuna. Näin saat erittäin suuren ilmavirran, joka auttaa kuivaamaan suodattimen nopeasti.  

Investoi erityiseen märkäsuodattimeen 

- Jos imuroit paljon nesteitä, kannattaa harkita erityisen märkäsuodattimen hankkimista. Märkäsuodatin koostuu usein erittäin ohuesta metallisiivilästä tai vaahtomuovista. Märkäsuodatin ei suodata tarpeeksi hyvin kuivaimuroinnissa, mutta se estää suuria hiukkasia pääsemästä turbiiniin. Yksi märkäsuodattimen suurista eduista on se, että se kuivuu todella nopeasti. 

Käytä käynnistys-/pysäytystoimintoa työkalujen kanssa työskennellessä

- Kun liität imuletkun työkaluun, on eduksi, jos pölynimurissa on automaattinen käynnistys/pysäytystoiminto. Tämä tarkoittaa, että pölynimuri käynnistyy samaan aikaan, kun aloitat työkalun käytön edellyttäen, että koneen sähköjohto on kytketty pölynimurin sähköpistorasiaan. Mukana toimitettava yleisadapteri sopii lähes kaikkien työkalujen imuliitäntään, ja jos se ei sovi, asia on usein mahdollista ratkaista sovittimilla. 

Kun olet liittänyt työkalun teollisuusimurin pistorasiaan, imuri käynnistyy automaattisesti, kun aloitat työn. 

Käytä suodattimen puhdistustoimintoa oikein 

- Monissa teollisuusimureissa on puoliautomaattinen suodattimen puhdistustoiminto. Painaessasi painiketta suodattimen puhdistustoiminto (käänteinen ilmaisku) aktivoituu, jolloin lika irtoaa suodattimesta ja kulkeutuu säiliöön. Kutsumme sitä nimellä Push & Clean, mutta toimintoa kutsutaan myös muilla nimillä valmistajasta riippuen.  Oikein käytettynä toiminto on erittäin hyödyllinen, mutta monet käyttävät sitä väärin. Toiminto toimii parhaiten, kun tukit tuloaukon niin, että säiliöön muodostuu tyhjiö – joka sa aikaan voimakkaamman ilmaiskun. Älä päästä suodatinta tukkiutumaan kokonaan ennen painikkeen painamista. Toiminto toimii ainoastaan imuroidessa ilman pölypussia. 

Varo terveydelle haitallisia aineita 

- Jos aiot käyttää teollisuusimuria rakennusimurina kotisi remontin yhteydessä, on tärkeää tarkistaa, ettei imuroitava materiaali ole terveydelle haitallista.  Jos aiot imuroida asbesti- tai kvartsipölyä, tarvitset pölynimurin, jossa on korkea suodatusluokka, nämä ovat myös hinnaltaan hieman kalliimpia ammattikäyttöön tarkoitettuja pölynimureita. Jos sinun on ehdottomasti tehtävä työ itse, mielestäni sinun kannattaa mennä konevuokraamoon ja vuokrata kone, joka on suunniteltu käsittelemään haitallista pölyä. Luokitellun ja hyväksytyn pölynimurin lisäksi tarvitset henkilökohtaiset suojavarusteet, kuten hengityssuojain ja suojavaatteet. 

David Duvgren, Nilfiskin myyntipäällikkö

Käytä oikeita lisävarusteita ja oikeanlaista suutinta tehtävään työhön 

- Teollisuusimurin mukana toimitetaan yleensä yleisimmät suuttimet, mutta työtarkoituksesta riippuen saatat joutua täydentämään imuria lisävarusteilla. Monissa teollisuusimureissamme on mahdollisuus liittää imuletku ulospuhallustoimintoon. Tämän fiksun ominaisuuden ansiosta voit käyttää erityistä suutinta ilmapatjojen ja uimalelujen täyttämiseen. Jos aiot imuroida vettä, on suuri etu, jos suuttimessa on kumilistat. 

Valitse oikean pituinen ja paksuinen letku

- Monissa edullisimmissa teollisuusimureissa on melko lyhyet letkut, mutta letkun vaihtaminen pidempään ei yleensä ole ongelma. Lyhyt letku voi olla riittävä autotallin imurointiin, mutta jos aiot liittää imurin työkaluun ja hioa seinää, tarvitset pidemmän letkun. Voit myös vaihtaa karkeampaan letkuun. Monissa kuluttajille tarkoitetuissa teollisuusimureissamme on 32 mm letkut, mutta koska liitin on aina halkaisijaltaan 50 mm, voit vaihtaa raskaampaan letkuun, esimerkiksi lehtien maasta imemistä varten.