Seinälle kiinnitetty televisio on sekä tyylikäs sisustuselementti että tilaa säästävä ratkaisu. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten se tehdään, mitä pitää ottaa huomioon ja mitä työkaluja tarvitaan! 

Paksujen televisioiden aikakautena meillä ei ollut paljon valinnanvaraa televisioiden sijoittelun suhteen. TV:n oli yksinkertaisesti oltava siinä missä oli tilaa. Nykyään, kun televisiot ovat ohuita ja kevyitä, on tilanne aivan toinen. Monet ovat yhtä mieltä siitä, että television ehdoton paikka on seinälle ripustettuna, mutta läheskään kaikki eivät saa sitä tehtyä. 

Jos tarvitset apua television ripustamiseen, sinulla on aina mahdollisuus kysyä apua ammattilaisilta, mutta jos olet itse kohtuullisen kätevä käsistäsi ja sinulla on oikeat työkalut käytössäsi ja tiedät miten ripustaminen tehdään, ei yleensä ole kovin vaikeaa tehdä sitä itse. Tässä oppaassa kerromme miten edetä! 

Valitse seinäteline 

Tarvitset seinätelineen riippumatta siitä, mihin aiot kiinnittää television. Seinätelinettä valittaessa on tärkeää huomioida se, että se kestää television painon ja että siinä on oikeat mitat. Jos haluat pystyä kallistamaan tai kääntämään televisiota, valitse seinäteline, joka vastaa vaatimuksiasi. Monet televisiot käyttävät VESA-standardia, joka ilmoittaa etäisyyden eri kiinnityskohtien välillä. Jos neljän kiinnityskohdan väli on 400 millimetriä, sinun tulisi valita seinäteline, jonka VESA-mitat ovat 400x400. 

Missä television tulisi sijaita? 

Olet luultavasti jo päättänyt TV:n paikan, mutta millä korkeudella television pitäisi olla? Hyvä nyrkkisääntö on se, että kaksi kolmasosaa televisiosta tulisi olla silmäkorkeuden alapuolella, mutta loppujen lopuksi se on makukysymys. Merkitse mielellään television ääriviivat seinälle ja "koekatso" paikka sohvalta tai TV-tuolistasi. Kun olet päättänyt television sijainnin, voit merkitä poran- tai ruuvinreikien paikat. Varmistaaksesi, että televisio on suorassa ja että reiät ovat oikeissa kohdissa, voit käyttää ristilaseria tai linjalaseria

Mistä seinä on tehty? 

Kun kiinnität seinätelinettä, on tärkeää ensin selvittää, mitä materiaalia seinä on. Ennen kaikkea sinun on tiedettävä, onko kyseessä kipsi-, betoni- vai kevytbetoniseinä. Jos et ole varma, voit napauttaa seinää. Jos seinämateriaali kuulostaa ontolta, se on todennäköisesti rankaseinä, jossa on kipsi tai lastulevy. Jos se tuntuu kovalta ja äänettömältä, se on todennäköisesti betonia, tiiliä tai kevytbetonia. Jos et ole edelleenkään varma, voit porata muutaman millimetrin reiän seinään ja tutkia pölyn. 

Television asentaminen betoniseinään 

Jos aiot sijoittaa television betoniseinälle, sinun on ensin porattava seinään reiät ja laitettava reikiin tulpat ruuvien kiinnittämistä varten. Jos seinän materiaali on kevytbetonia tai tiiltä, on iskuporakone tähän tarkoitukseen hyvä valinta, mutta jos kyseessä on erittäin kovaa betonia oleva ulkoseinä, suosittelemme käyttämään poravasaraa. Kun reikä on porattu, työnnät vain tulpan reikään ja ruuvaat kiinnikkeen. Jotta tulppa pysyy paikallaan, on ruuvin oltava tarpeeksi pitkä, jotta se menee koko tulpan läpi. 

Ennen kuin poraat kipsiseinään, sinun on tarkistettava, ettei seinässä ole vesiputkia tai sähköjohtoja. Tämä voidaan tehdä monien nykyaikaisten rakenneilmaisimien avulla.

Television asentaminen kipsiseinään 

Kalliin television asentaminen ohuelle kipsiseinälle voi tuntua hieman pelottavalta, mutta se on täysin mahdollista. Ensinnäkin, sinun on tarkistettava, ettei seinässä ole vesiputkia tai sähköjohtoja. Tämä voidaan tehdä monien nykyaikaisten rakenneilmaisimien avulla, edellyttäen, että niissä riittävän hyvä hakusyvyys. 

Seuraava vaihe on tutkia rankojen sijainti, myös tämä onnistuu rakenneilmaisimen avulla. Jos seinästä löytyy sopiva ranka kiinnikkeen kiinnittämiseen, käytä tähän tavallista puuruuvia

Koska rangat tavallisesti sijoitetaan 60 senttimetrin välein, et todennäköisesti pysty kiinnittämään kaikkia ruuveja rankoihin. Rankojen ulkopuolelle jääviin kiinnityskohtiin on käytettävä erityistä kipsiseinään tarkoitettua laajennusruuvia (jota kutsutaan myös molly-ankkuriksi), joka laajenee kipsilevyn takaosaan. Jos seinässä ei ole rankaa, johon ruuvin voi kiinnittää, se ei ole niin vaarallista. Kun käytät oikeanlaista kipsiseinään tarkoitettua laajennusruuvia, kaikki neljä ruuvia voidaan kiinnittää suoraan kipsilevyyn. 

Piilota johdot kaapelikanavaan 

Television alla roikkuvat kaapelit eivät ole siistejä eivätkä käytännöllisiä. Hyvä tapa päästä eroon niistä on asentaa television alle itsekiinnittyvä kaapelikanava. Valitse kaapelikanava, jonka ympärysmitta on riittävän suuri, jotta kaikki johdot sopivat kanavaan. Osta mieluummin liian suuri kuin liian pieni kaapelikanava, mahdollisten uusien laitteiden johtoja varten.   

Samankaltaisia artikkeleita

Opas: Sahauspöytä katkaisu- ja jiirisahalle - 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon

Opas: Sahauspöytä katkaisu- ja jiirisahalle - 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon

Vakaampi ja tarkempi sahaus, parempi ergonomia ja suurempi joustavuus ovat joitakin sahauspöydän hankkimiseen liittyviä etuja. Luettelemme viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä sahauspöytää valittaessa. Jos aiot tehdä vain muutaman nopean leikkauksen, ei yleensä ole väliä, mihin sijoitat katkaisu- ja jiirisahan, kunhan se on vakaalla ja  tasaisella pinnalla. Mutta jos haluat mukavamman työasennon, paremman yleiskuvan ja hyvän tuen pidempää puutavaraa sahatessasi, sinun tulisi asettaa saha pöydälle. Verstaassasi oleva pöytä soveltuu hyvin työpöydäksi, mutta monissa tapauksissa voit työskennellä nopeammin ja tehokkaammin oikean sahauspöydän kanssa. Sahauspöydät on valmistettu siten, että voit helposti kiinnittää niihin katkaisu- ja jiirisahan, yleensä kahteen liu'utettavaan kiinnittimeen, voidaksesi säätää sahan asentoa. Muita sahauspöydän etuja on se, että ne ovat yleensä helppo taittaa ja kuljettaa ja voit laajentaa pöydän työtasoa työkappaleen pituuden mukaan. Sahauspöytiä on saatavana useissa eri hintaluokissa ja malleissa. Edullisempi sahauspöytä sopii usein työskentelyyn kotona, mutta jos työskentelet paljon pöydän ääressä, kannattaa miettiä kalliimpia malleja. Kalliimmmissa sahauspäydissä hintaan vaikuttaa tietyssä määrin sahauspöydän tuotemerkki ja laatu, mutta kalliimman hintaluokan sahauspöydät voivat tarjota myös lisää ominaisuuksia, pienemmän painon, pidemmän enimmäispituuden ja kätevämmän kuljetuksen taitettuna.