Ladattavien paristojen käyttö on sekä taloudellisesti että ympäristöystävällisesti perusteltua. GP Batteriesin useista vaihtoehdoista löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivat paristot ja laturit.

Paristot ovat usein välttämätön kulutustarvike sekä työpaikoilla että kotona, ja eikö tunnukin turhauttavalta joutua hävittämään kertakäyttöparistoja kerta toisensa jälkeen? Ladattavat paristot ovat tähän tarpeeseen sekä lompakkoa että ympäristöä säästävä vaihtoehto. Tässä GP Batteriesillä työskentelevä Daniel Isaksson kumoaa ladattavia paristoja koskevia myyttejä.

Ladattavat paristot – fiksu valinta

Ladattavat paristot ovat nykyään turvallinen ja fiksu valinta tarvitessasi uusia paristoja. Mutta näin ei ole aina ollut.

- Monet uskovat, että ladattavat paristot eivät toimi kaikissa laitteissa, mutta nykyään ne todella toimivat. Ne toimivat yhtä hyvin kuin kertakäyttöparistot, sanoo Daniel Isaksson.

Uskomus siitä, että ladattavat paristot eivät ole yhtä toimintakykyisiä kuin kertakäyttöparistot, juontaa juurensa napajännitteestä. Alkaliparistoilla se on usein 1,5 volttia, kun taas ladattavilla paristoilla se on 1,2.

- Itse asiassa alkalipariston alkuperäinen jännite on korkeampi, mutta laskee nopeasti 1,2 volttiin ja sitten edelleen alas 0,9 volttiin. Ladattavien paristojen jännite pysyy vakiona tyhjentymiseen asti. Eli suorituskyvyltään käytännön eroa ei juurikaan paristotyyppien välillä ole.

Oikeat paristot sinulle

Ladattavan pariston kesto riippuu täysin siitä, mihin sitä käytetään.

- TV:n kaukosäätimessä ne kestävät ehkä kolme vuotta, kun taas päivittäin käytössä olevissa kuulonsuojaimissa ne saattavat tarvita latausta joka päivä, sanoo Isaksson.

GP Batteriesiltä löytyy paristoja eri kapasiteeteilla. Heidän valikoimastaan löydät useisiin eri käyttötarkoituksiin sopivia malleja. 500 kertaa ladattavat ReCyko 2100 -paristot sopivat hyvin arkikäyttöön, kun taas hieman enemmän tehoa vaativiin sovelluksiin sopii hyvin ReCyko 2600 (300 latauskertaa).

Jos tarvitset AAA-paristoja, ReCyko 950 on hyvä valinta. Ammattikäyttöön, jossa paristoja on ladattava usein, voit valita mallin Recyko AA Pro 2100 (1500 latauskerran käyttöiällä).

GP Batteries-latausasema - helppoon ja yksinkertaiseen paristojen lataukseen.

Akku-/paristolaturit

Siirtyessä ladattavien paristojen käyttöön tarvitset myös laturin. Latureita on saatavilla useita erilaisia, joiden latausajat vaihtelevat 10 minuutista useisiin tunteihin. Valitessasi paristolaturia on hyvä ottaa huomioon laturin vaikutukset paristoille, on hyvä valita laturi joka on mahdollisimman suotuisa ladattaville paristoille.

- Pikalataus ei ole hyväksi pitkällä aikavälillä, se kuluttaa paristoa. Paristojen kestävyyden kannalta on parempi ladata ne hitaasti ja varovasti, optimaalinen latausaika on noin 6-8 h.

GP Batteries tarjoaa useita laturivaihtoehtoja, jotta voit ladata paristosi juuri sinulle sopivalla tavalla. ReCyko Speed -latausasemalla voit ladata yhdestä neljään paristoa kerralla noin kahdessa tunnissa. Latausasema näyttää myös yksityiskohtaiset tiedot paristojen tilasta, mikä helpottaa latausta entisestään.

Toinen vaihtoehto on esimerkiksi ReCyko Standard, jonka latausaika on 3-8 h riippuen paristoista.

Paristolaturit toimivat sekä AA- että AAA-paristoille.

Vinkki! Ladattavilla paristoilla ei ole muistivaikutusta, mikä tarkoittaa sitä, että voit ladata paristoja milloin ja miten haluat.

Vinkki! Paristot ovat valmiiksi ladattuja ostettaessa, ja niiden itsepurkautuminen on vähäistä. Ladatun pariston varaus voi parin vuoden säilytysajan (esim. laatikossa) jälkeen olla jopa 80 %.

Vinkki! Ladattavat paristot kestävät kylmyyttä paremmin ja niitä voidaan käyttää jopa -20° lämpötilassa. Alkaliparisto menettää kapasiteettiaan jo nollassa asteessa.

Fiksu ja taloudellinen valinta

Ladattavat paristot säästävät sekä ympäristöä että lompakkoa. Neljän ladattavan pariston ostaminen ja niiden koko käyttöajan hyödyntäminen säästää noin 8000 kertakäyttöparistoa. Ympäristönäkökulmasta ladattava paristo on parempi vaihtoehto myös itse materiaaleiltaan. Ladattavat paristot sisältävät enemmän kierrätettyä materiaalia kuin alkaliset, ja niistä voidaan myös hyödyntää suurempi määrä kierrätykseen.

Ladattavilla paristoilla hyödyt taloudellisesti jo neljännen latauksen jälkeen. GP Batteries ayproon laskelman, joka osoittaa, että ladattavia paristoja käyttämällä voit säästää tuhansia euroja.

Kestävä valinta

• Ladattavat paristot on valmistettu jopa 12 prosentista kierrätettyä materiaalia. Kun paristot ovat tulleet tiensä päähän, jopa 94 prosenttia materiaalista voidaan kierrättää.

• Käytä kotona olevat paristot loppuun ennen uusien ostamista. Älä myöskään heitä vanhoja paristoja roskiin, ne tulee kierrättää!

• Jotta paristot kestäisivät pitkään, varmista, että säilytät ne huoneenlämmössä, älä siis jätä niitä aurinkoon tai jääkaappiin.