Voit leikata kasvit, puut ja pensaat kauniin muodon saamiseksi. Leikkaaminen on myös tapa esimerkiksi välttää sairauksia, lisätä kukintaa tai saada hedelmäpuut tuottamaan mahdollisimman hyvää satoa. Tässä artikkelissa me Stayprossa käymme läpi, miksi karsia, miten karsia, mitä karsia ja milloin.

Miksi minun pitäisi leikata?

Kasvien, pensaiden ja puiden karsiminen on hyväksi sekä ulkonäöllisesti että niiden hyvinvoinnin kannalta. Leikkaamalla pensaita, puita ja kasveja voit muokata korkeutta, laajuutta ja kasvutapaa, samalla kun kasvi saa enemmän valoa, mikä puolestaan ​​vähentää muun muassa sienisairauksien riskiä. Leikkaaminen lisää myös hedelmäpuiden kukintaa ja satoa.

Kuinka minun pitäisi leikata?

Kun leikkaat kasvejasi, sinun tulisi yleensä ottaen leikata mahdollisimman vähän. Aloita poistamalla ja karsimalla kuolleet oksat. Sitten jatkat leikkaamalla ristiin ja vinoon kasvavat oksat.

Henrik Vinkkaa - Staypro

Vältä liian rajua leikkaamista

Jos leikkaat liian paljon, kasvi stressaantuu ja reagoi usein vesiversoilla eli suoraan ylöspäin kasvavilla oksilla. Kun tämä on tapahtunut, et voi vain leikata kaikkia vesiversoja ja jättää asiaa sikseen - silloin ne vain kasvavat takaisin. Sen sijaan sinun on otettava vähän kerrallaan.

Aloita leikkaamalla pois kolmasosa vesiversoista. Jätä loput versot paikoilleen, mutta leikkaa noin kolmannes pituudesta. Nyt sinun täytyy antaa ajan kulua ja vain odottaa seuraavaan kauteen.

Kun on taas leikkaamisen aika, voit poistaa puolet versoista kokonaan. Jos versot ovat haarautuneet, säästä ne, mutta älä anna niiden kasvaa korkeammalle.

Henrik, testipäällikkö Stayprossa

Staypron testipäällikkö Henrik tarttuu jokaiseen tilaisuuteen testata uusimpia tuoteuutuuksia valikoimassa.

Mitä työkaluja minun tulee käyttää karsimisessa?

Karsittavista oksista riippuen voi olla tarkoituksenmukaista käyttää erilaisia ​​​​leikkaustyökaluja. Jos oksat ovat pienempiä ja pehmeämpiä, riittää oksasakset. Jos oksat ovat kuitenkin kovia ja karkeita, voi olla helpompi käyttää raivaussaksia tai oksasahaa.

Jos aiot leikata puita tai suurempia kasveja ja pensaita, joihin voi olla vaikea päästä käsiksi, tarvitset tietysti tikkaat. Voit myös kiinnittää välineihisi teleskooppivarren paremman ulottuvuuden saavuttamiseksi. Varmista vain, että teleskooppivarsi on yhteensopiva välineidesi kanssa.

Käsien suojaamiseksi kannattaa tietysti käyttää myös kunnon käsineitä.

Milloin minun pitäisi leikata?

Voit leikata kasvejasi melkein milloin tahansa – paitsi keväällä, koska silloin ne kasvavat eniten. Tietenkin on poikkeuksia ja jotkut puut, pensaat ja muut kasvit voidaan leikata myös keväällä.

Kaikki, mikä kukkii keväällä, voidaan parhaiten leikata kukinnan jälkeen. Jos sinulla on kasveja, puita ja pensaita, jotka kukkivat myöhemmin kesällä tai syksyllä, ne voidaan leikata keväällä.

Yleensä kasvit voivat parhaiten, kun niitä leikataan loppukesästä eli heinä-, elo- ja syyskuussa. Herkät kasvit on leikattava tänä aikana, jotta ne voivat parantua mahdollisimman hyvin. Esimerkkejä herkistä puista ja pensaista ovat esimerkiksi koivu, vaahtera, kirsikka, pyökki ja magnolia.

Raivaussaksista voi olla hyötyä, jos karsittavat oksat ovat paksumpia.

Hedelmäpuiden leikkaaminen

Hedelmäpuita, kuten omenapuita ja päärynäpuita, voidaan itse asiassa leikata mihin aikaan vuodesta tahansa - vältä vain kylmimpiä päiviä. Sen tekeminen talvella voi olla kätevää, koska näet kuinka oksat kasvavat ja mitä pitää leikata. Lue lisää artikkelista "Omenapuun leikkaus - näin leikkaat oikein".

Ruusujen leikkaaminen

Ruusut tulee leikata keväällä, kun pakkasriski on ohi. Jos leikattaisiin ja sitten tulisi pakkasta, leikkauspinnat saisivat pakkasvaurioita.

Leikkaa oksat haarautumiskohdan tai lehtisilmun vierestä. Aseta leikkaus noin 45 asteen kulmaan alaspäin, jolloin neste valuu helpommin pois ja vähennät sienitautien muodostumisen riskiä. Älä myöskään leikkaa liian läheltä silmua, jolloin se vaurioituu.

Kuinka paljon leikkaat ruusuja riippuu ruusutyypistäsi. Esimerkiksi pensasruusuja voi karsia melko kovaa, kun taas köynnösruusuja tulee karsia vain vähän.

Syreenien leikkaaminen

Syreenit on parasta leikata heti kukinnan jälkeen, usein kesäkuun lopussa. Ne muodostavat kukkanuppuja loppukesästä, ja jos leikkaat talvella tai keväällä, on vaarana, että syreeniin ei tule kukkia seuraavalla kaudella.

Jos sinulla on vanhoja syreeneitä, jotka ovat ränsistyneet alhaalta, voit nuorentaa niitä karsimalla ja leikkaamalla vanhimmat oksat. Leikkaa silloin noin joka kolmas haara noin 30 senttimetriä maasta. Jos leikkaat syreeniä liian ankarasti, voi muodostua juuriversoja - juuriversot ovat kuitenkin hyviä, jos haluat istuttaa uusia syreenejä.

Kirsikkapuiden, luumupuiden ja muiden kivihedelmäpuiden leikkaaminen

Ensimmäisen vuoden aikana kivihedelmäpuita, kuten luumupuita, tulisi leikata hyvin vähän. Toisena vuonna alat muotoilla kruunua. Poista silloin kuolleet oksat ja oksat, jotka kasvavat suoraan ylös tai sisäänpäin. Ensimmäisinä vuosina kirsikka- ja luumupuut tulee leikata keväällä, vanhemmat karsitaan loppukesästä tautien välttämiseksi.

Esimerkiksi kirsikka- tai luumupuita karsittaessa ei itse runkoa saa leikata. Leikkaa oksia pois, paitsi jotta kruunu olisi ilmava ja päästäisi valoa sisään, mutta myös sairauksien välttämiseksi. Käytä teräviä, puhtaita saksia ja leikkaa oksahaaran tai tyven yläpuolelta. Älä leikkaa liian läheltä tyveä, vaan säästä itse oksakaulus - silloin haava paranee nopeammin.

Vadelmapensaiden ja muiden marjapensaiden leikkaaminen

Marjapensaat, kuten vadelma- ja karhunvatukkapensaat, tulisi harventaa joka vuosi parhaan mahdollisen sadon saamiseksi. Jos annat niiden kasvaa vuosi toisensa jälkeen ilman karsimista, niistä tulee liian tiheitä ja sairastumisriski kasvaa - myös marjojen poimiminen vaikeutuu.

Syksy on hyvää aikaa esimerkiksi karhunvatukka- ja vadelmapensaiden karsimiseen. Parhaan sadon tuottavat yleensä kahdesta viiteen vuotta vanhat oksat. Kun leikkaat oksia, voit ajatella, että poistat vanhan oksan kahden vuoden välein, jolloin pensas uudistuu säännöllisesti.