Onko valittavanasi joko pyörivä laser tai linjalaser? Tässä artikkelissa selvitämme erot, jotta voisit valita sen lasertyökalun, joka sopii sinulle parhaiten. 

Harvoilla nykyajan keksinnöillä on ollut yhtä suuri vaikutus siihen, kuinka rakennamme, asennamme ja nikkaroimme, kuin rakennuslaserilla. Sen jälkeen, kun tekniikka teki läpimurron 80-luvulla, on siitä tullut itsestään selvä työkalu niin puusepille, maalareille, putkimiehille ja sähköasentajille kuin kotinikkareillekin. Heti kun sinun tarvitsee tasoittaa pintoja, luoda pudotuksia tai kohdistaa pisteitä, on laser korvaamaton apu.  

Pyörivä laser on kauan ollut itsestään selvä valinta. Pyörivä laser on työkalu, joka käyttää pyörivää prismaa siirtääkseen suurella nopeudella laserpistettä 360 asteessa. Koska piste liikkuu nopeasti, se näyttää täysin suoralta linjalta seinässä. Sen jälkeen tuli yksinkertaisempi linjalaser, josta tuli nopeasti monen kotinikkarin ja käsityöläisen suosikki. Prisman pyörittämisen sijaan linjalaser projisoi staattisia linjoja. Linjalaseria, joka voi projisoida kaksi tai useampia ristikkäisiä linjoja, kutsutaan ristilaseriksi. Jos linjalaser voi lähettää linjoja kaikkiin suuntiin, puhutaan 360° laserista tai 360-asteen laserista. 

Työskentelyalue 

Ehkä ratkaisevinta siinä, tarvitsetko linjalaserin vain pyörivän laserin, on kantama - tai työskentelyalue, jos puhutaan useammista suunnista. Koska pyörivä laser keskittää kaiken valon yhteen pisteeseen, sillä on huomattavasti suurempi työskentelyalue kuin linjalaserilla, joka levittää valon linjaan. Pyörivän laserin työskentelyalue saattaa olla yli 1000 metriä, mutta koska et enää voi nähdä linjaa siltä etäisyydeltä, tarvitset vastaanottimen. Tyypillisellä kotikäyttöön tarkoitetulla 360° laserilla on yleensä 20-30 metrin kantama ja maksimaalinen ulottuvuus 50-120 metriä vastaanottimen kanssa. On tärkeää muistaa, että työskentelyalue on ympyrä työkalun ympärillä. Sen vuoksi sinun tarvitsee siis puolittaa luku saadaksesi tietää, kuinka pitkä ulottuvuus on yhteen suuntaan. 

Voittaja: Pyörivä laser 

Pyörivän laserin työskentelyalue saattaa olla yli 1000 metriä, mutta koska et enää voi nähdä linjaa siltä etäisyydeltä, tarvitset vastaanottimen.

Näkyvyys 

Pyörivällä laserilla on siis voimakkaampi valo ja pidempi ulottuvuus, mutta se ei merkitse sitä, että se näkyy paremmin. Koska pyörivän laserin linjat luodaan pyörivällä valopisteellä, siitä tulee heikompi ja vaikeampi nähdä kuin staattinen linja linjalaserista. Tietyissä malleissa voidaan lisätä pyörimisnopeutta. Silloin vahvistuu illuusio puhtaasta linjasta, mutta valitettavasti se tapahtuu näkyvyyden kustannuksella. Toisin sanoen, kun kyseessä ovat yksinkertaiset työtehtävät kotona, on linjalaser ylivoimainen. 

Voittaja: Linjalaser 

Joustavuus 

Jos valitset pyörivän laserin, jossa on kaksi kaatoa (kahteen suuntaan kallistuva laser), voit asettaa sekä pystysuoran että kaltevan linjan. Tietyt mallit voit asettaa myös pystyasentoon luodaksesi pystysuoran linjan, joka voi ohjata sähkön vetämistä tai valaisimien sijoitusta. Mutta kun kyseessä ovat työtehtävät sisätiloissa, haluaisimme väittää, että 360 asteen linjalaser on joustavin vaihtoehto. Sellaisella voit yhdellä napin painalluksella vaihdella vaakasuorien ja pystysuorien linjojen välillä tai näyttää useita linjoja samanaikaisesti. Joissakin malleissa on lisäksi sisäänrakennettu pistelaser, joka helpottaa putken asentamista lattiasta kattoon tai kattolampun sijoittamista ruokapöydän keskikohtaan.  

Voittaja: Linjalaser 

Kun kyseessä ovat työtehtävät sisätiloissa, haluaisimme väittää, että 360 asteen linjalaser on joustavin vaihtoehto.

Tarkkuus 

Mitä tarkkuuteen tulee, on pyörivä laser suuri voittaja. Kun tyypillisen linjalaserin virhemarginaali on ± 0,3 mm/m, voi vastaava luku pyörivässä laserissa olla ± 0,08 mm/m. Se ei ehkä kuulosta suurelta erolta, mutta 20 metrin etäisyydellä ovat virhemarginaalit 9 mm ja 1,6 mm. Tämä on vielä yksi tekijä, joka puhuu pyörivän laserin puolesta suuremmissa työtehtävissä ulkona. 

Voittaja: Pyörivä laser 

Hinta 

Lisäksi hinta erottaa pyörivän laserin linjalaserista. Markkinoiden halvimmat pyörivät laserit maksavat noin 500 euroa, mutta useimmat maksavat reilusti yli 1000 euroa. Sen lisäksi tulevat kustannukset jalustasta, vaaituslatoista, laservastaanottimista ja muista tarvikkeista. Linjalaserista maksat yleensä 100–500 euroa riippuen siitä, tarvitsetko 360 asteen projisoinnin ja muita pitkälle kehitettyjä toimintoja. 

Voittaja: Linjalaser 

Johtopäätös 

Ei ole epäilystäkään, etteikö yksinkertaisella 360° laserilla olisi monia etuja, kun teet työtehtäviä sisällä: laite on paljon kätevämpi ja lasersäde on selkeämpi. Työtehtävissä ulkona ei valinta ole niin itsestään selvä. Yksinkertaisempaan perustusten tekoon ja muurien rakentamiseen riittää usein hyvin linjalaser, mutta niin pian kuin tarvitset suuremman työalueen on pyörivä laser itsestään selvä voittaja. Tämä sen vuoksi, että pyörivä laser antaa sinulle huomattavasti pidemmän kantaman ja paremman tarkkuuden.