Ristilaser, linjalaser, 360° laser ja yhdistelmälaser ovat käteviä työkaluja, jotka auttavat sinua rakentamaan suoraan ja linjojen mukaan. Mutta jotta saisit irti mahdollisimman paljon lasertyökalustasi, saatat tarvita käyttää vastaanotinta, jalustaa ja muita tarvikkeita. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät. 

Aiotko kaakeloida kylpyhuoneen? Ripustaa kattolamppuja? Tai rakentaa terassin? Joka tapauksessa sinulla on paljon hyötyä lasertyökalusta, joka projisoi vaaka- ja pystysuoria linjoja.  Jotta saisit hyvän tuloksen ja tehokkaan työnkulun ristilaserisi, 360° laserisi tai yhdistelmälaserisi kanssa, sinun tarvitsee tietää, kuinka työkalua tulee käyttää. Saatavana on myös suuri määrä tarvikkeita, jotka laajentavat työkalun käyttötarkoitusta. Tässä on kuusi tärkeintä. 

Jalusta 

Jos ripustat taulun seinään, voit ehkä rakentaa jotain väliaikaista keittiöntuolista, jakkarasta, laatikosta tai muutamasta huolella valitusta taskukirjasta - mutta tulet pian huomaamaan, että elämä ristilaserin kanssa tulee huomattavasti helpommaksi, jos sinulla on siihen jalusta tai kiinnike. Jos sinulla on kolmijalkainen jalusta, olet valmis lähes kaikkeen, ja sen avulla voit helposti kompensoida kaltevuuden ja tasoerot. Monissa jalustoissa sinulla on mahdollisuus säätää kaltevuus ilmakuplan avulla, aivan kuten vesivaa'assakin. Muita asioita, joita sinun tulee ajatella ostaessasi jalustaa lasertyökalullesi, ovat työkorkeus, paino, kierteen koko (useimmiten ¼ tuumaa tai 5/8 tuumaa) sekä kestävyys.  

Teleskooppijalusta on tanko, jota laajennetaan niin, että se voidaan kiinnittää lattian ja katon väliin. Lasertyökalu asennetaan sitten kiinnikkeeseen, jota voidaan siirtää ylöspäin ja alaspäin.

Kotona käytettäväksi riittää luultavasti yksinkertaisempi muovijalusta, mutta heti, jos käytät laitetta ulkona, sinun saattaa olla kannattavaa investoida vankempaan jalustaan. Jos sinulla on kamerajalusta lojumassa kotona, voit säästää muutaman euron, sillä niissä on yleensä sama kiinnike ja sama toiminnallisuus. 

Sisäkäytössä voi teleskooppijalusta olla hyvä vaihtoehto. Teleskooppijalusta on tanko, jota laajennetaan niin, että se voidaan kiinnittää lattian ja katon väliin. Lasertyökalu asennetaan sitten kiinnikkeeseen, jota voidaan siirtää ylöspäin ja alaspäin. Koska voit siirtää lasertyökalua lattiasta kattoon, on teleskooppijalusta erittäin joustava - edellyttäen, ett sinulla on katto, jota vasten se voidaan kiinnittää. On tärkeää ottaa huomioon, että teleskooppijalusta toimii parhaiten yhdessä yhteen suuntaan projisoivan lasertyökalun kanssa, sillä 360° laserin linjat tulevat osittain tangon varjoon. 

Kiinnikkeet 

Jos kolmijalkainen jalusta ja teleskooppijalusta ovat mielestäsi liian kömpelöitä, voit ostaa yksinkertaisia kiinnikkeitä. Seinäkiinnikkeissä on usein vahvat magneetit, jotta ne pysyisivät vakaasti magneettisilla pinnoilla. Jos käsillä ei ole mitään magneettista, niissä on usein ripustusaukko, puristin tai ura kiinnityshihnaa varten. Joissakin seinäkiinnikkeissä on pieni säätöpyörä, jonka avulla voit hienosäätää lasertyökalun asemaa sivusuunnassa korkealla tarkkuudella. 

Laservastaanottimet 

Useimmat ristilaserit projisoivat selkeitä linjoja sisätiloissa, mutta heti kun aurinko tulee esiin ja etäisyydet tulevat pidemmiksi, alkaa olla vaikeaa erottaa linjoja. Onneksi on olemassa laservastaanottimia. Laservastaanotin tai laserilmaisin, joksi sitä myös kutsutaan, asennetaan usein vaaituslattaan ja sijoitetaan siihen, mihin lasersäteen tulee osua. 

Laservastaanotin tunnistaa laserlinjan ja osoittaa, kuinka sinun tarvitsee siirtää vastaanotinta tai mittatyökalua, jotta lasersäde keskittyisi. Kun lasersäde osuu keskipisteeseen, ilmoittaa vastaanotin sen äänen tai valon avulla. Joskus voi olla eduksi, jos laservastaanottimessa on näyttö myös takapuolella niin, että voit nähdä tuloksen riippumatta siitä, missä seisot.  

Laservastaanotin tai laserilmaisin, joksi sitä myös kutsutaan, asennetaan usein vaaituslattaan ja sijoitetaan siihen, mihin lasersäteen tulee osua.

Saatavana on laservastaanottimia, jotka toimivat useiden valmistajien lasertyökalujen kanssa, mutta sinun tulee aina tarkistaa, että laservastaanotin toimii juuri sinun lasertyökalusi kanssa. Tärkeitä tekijöitä valitessasi laservastaanotinta ovat vastaanottimen kantama, vaikutusalue ja herkkyys. Vastaavanlainen tarvike ammattikäyttöön on konevastaanotin, joka voidaan asentaa esimerkiksi kaivuvarteen ja käyttää yhdessä pyörivän laserin kanssa.

Maalitaulu 

Maalitaulu, jota kutsutaan myös lasermaalitauluksi tai maalikortiksi, on toinen tarvike, joka helpottaa lasersäteen näkemistä vaikeissa olosuhteissa. Maalitaulu sijoitetaan maalin viereen, ja siinä on painettu asteikko tuumissa ja millimetreissä nopeaan lukeman lukemiseen. Valitse punainen tai vihreä maalitaulu, riippuen laserisi väristä. Jos sinulla ei ole maalitaulua, voit tietyissä olosuhteissa käyttää tavallista valkoista paperia saadaksesi vastaavan vaikutuksen. 

Vaaituslatta  

Tietyissä työtehtävissä sinun tarvitsee voida lukea tarkka korkeus ja vertailla tasoeroja. Silloin sinulla on käyttöä vaaituslatalle tai tasapainotuslatalle. Vaaituslattoja on saatavana eri materiaaleissa ja erilaisilla asteikoilla - tavallisimmat ovat millimetriasteikko ja E-asteikko senttimetrijaotuksella. On myös vaaituslattoja, joissa on säädettävä nollapiste, minkä ansiosta on helpompaa laskea korkeuseroja. Lue asteikosta, missä linja osuu tai asenna laservastaanotin vaaituslattaan. 

Tärkeää ajatella vaaituslattaa ostaessasi, että sen tarvitsee olla tarpeeksi pitkä. Muutoin voi käydä ikävästi niin, että asetat laserin jalustaan siten, että se nousee metrin korkeudelle maasta. Kun sitten kaivat kuopan, joka on metrin syvyinen, tarvitsetkin yhtäkkiä kaksi metriä pitkän vaaituslatan! 

Jos sinulla ei ole auttavaista kaveria, joka voi pidellä vaaituslattaa, voit tarvita myös jotakin, jonka päälle asetat sen, esimerkiksi valualustan tai sorarenkaan. 

Laserlasit 

Tietyissä olosuhteissa voi olla vaikeaa nähdä laserlinjaa. Yksi tapa tehdä se näkyvämmäksi on käyttää laserlaseja. Laserlaseja on saatavana sekä vihreälle että punaiselle laserille.