Pöytäpyörösaha on tehokas työkalu, joka halkaisee lankkuja ja sahaa levymateriaalia vaikuttavan helposti ja suurella tarkkuudella. Vaikka pöytäpyörösaha on hyödyllinen työkalu jo perusrakenteeltaan, on olemassa useita lisävarusteita, jotka tekevät siitä entistä monipuolisemman.

Pöytäpyörösaha on yksi verstaan hyödyllisimmistä työkaluista ja sillä on helppo halkaista palkkeja ja leikata suuria levyjä. Vaikka pöytäpyörösaha on suhteellisen yksinkertainen työkalu (periaatteessa se on ylösalaisin oleva pyörösaha), vaaditaan sekä kokemusta että tietoa sen kokonaisvaltaiseen hallitsemiseen. On myös tärkeää tietää, mitä lisävarusteita on saatavilla ja kuinka voit käyttää niitä työsi turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

Seitsemän lisävarustetta, jotka tekevät pöytäpyörösahastasi paremman 

Astemitta 

Yksi pöytäpyörösahan tärkeimmistä eduista on se, että sillä voidaan tehdä suoria leikkauksia erittäin tarkasti. Useimmissa pöytäpyörösahoissa on sisäänrakennetut astemitat ja painetut mitta-asteikot, mutta ei kaikissa. Ja jos sinulla on vanhempi pöytäsaha, joka on ollut kovassa käytössä, mitta-asteikot eivät ehkä enää pidä paikkaansa. Jos sahaat kulmia ja haluat olla varma, että kulmaohjain on asetettu oikein tai että terä on suora, voit käyttää digitaalista astemittaa. 

Kulmaohjain 

Pöytäpyörösahoissa on tavallisesti kaksi ohjainta: rinnakkaisohjain, joka kulkee yhdensuuntaisesti terän kanssa ja liukuva kulmaohjain, jota käytät kulmia sahattaessa. Jos kulmaohjain on mielestäsi liian pieni tai sahassasi ei ole asetusvaihtoehtoja, voit usein korvata sen suuremmalla ja edistyneemmällä versiolla. Muista tarkistaa, että uusi kulmaohjain sopii työpöydän jyrsittyihin uriin! 

Jalusta pyörillä 

Pöytäpyörösaha ei ole kevyt työkalu, jonka nostaa helposti työpöydälle sahaamista varten - ei ole harvinaista, että "kannettavina" markkinoidut versiot painavat yli 20 kiloa. Jos sinun on siirrettävä pöytäpyörösahaasi säännöllisin väliajoin, kannattaa hankkia taitettava työpöytä pyörillä. Sen avulla voit helposti muuttaa pöydän kärryksi ja siirtää pöytäpyörösahan pois säilytystä varten, kun et tarvitse sitä. Joissakin malleissa saha säilytetään pystyasennossa kokoontaitettuna, ja säästät tilaa. 

Parempi terä 

Terävä, ehjä ja puhdas terä on edellytys sille, että pöytäpyörösahasi toimii tehokkaasti ja tuottaa hyvän tuloksen. Kun on aika vaihtaa terä, tutustu huolella eri vaihtoehtoihin. Esimerkiksi sahanterät, joissa on vähemmän hampaita, antavat nopeamman, mutta karkeamman leikkauksen, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita, antaa hienomman leikkauksen. Jos käytät sahaa paljon, saattaa olla syytä käyttää hieman enemmän rahaa parempaan terään. Kalliimmat terät ovat usein laserleikattuja, pitävät muotonsa paremmin ja ne voidaan hioa uudelleen useita kertoja. 

Rullatuki 

Jotta voit työskennellä turvallisesti pöytäpyörösahan kanssa, sinun on kyettävä työskentelemään rauhallisin ja kontrolloiduin liikkein. Se on helpommin sanottu kuin tehty, kun sahattu materiaali roikkuu ja taittuu sahapöydän taakse. Toisinaan sahapöytä voidaan vetää ulos ja pidentää, mutta isommille levyille ja lankuille saatat tarvita tukipukin tai vastaavan. Rullatuen korkeus on säädetty sahapöytään sopivaksi ja siinä on pyörivä rulla, joka saa materiaalin liukumaan eteenpäin esteettömästi. 

Työntäjä/työntölohko 

Hyvä perussääntö pöytäpyörösahaa käytettäessä on pitää sormet ja kädet loitolla sahanterästä. Kun työnnät materiaalia sahanterää vasten, käytä työntäjää. Työntäjä on muovinen kappale, joka on suunniteltu työntämään materiaalia alas samalla kun se työntää sitä eteenpäin. Pöytäpyörösahan mukana seuraa yleensä työntäjä, mutta jos haluat pidemmän kappaleen tai tietyn mallisen työntäjän, on niitä tarjolla lukuisia erilaisia ​versioita. Työntölohko on samankaltainen kuin työntäjä ja tarttuu materiaaliin ylhäältäpäin.