Viime vuosina ovat akkukäyttöiset työkalut kehittyneet valtavaa vauhtia ja nykyisin sinun voi olla vaikeaa keksi syitä, miksi hankkisit verkkokäyttöisiä tai bensiinillä toimivia työkaluja. Vieläkö epäröit? Tässä artikkelissa listaamme seitsemän etua, jotka saat valitessasi akkukäyttöiset työkalut.

Vain muutamia vuosia sitten ammattilainen olisi nauranut ajatuksellekin akkukäyttöisten työkalujen käyttämisestä. Mutta viime vuosien aikana on tapahtunut paljon ja nykyisin akkukäyttöiset työkalut ovat itsestään selvä vaihtoehto monelle ammattilaiselle ja kotinikkarille. Valitsetko edelleen usein verkkokäyttöisiä tai bensiinillä toimivia työkaluja siinä uskossa, että saat enemmän suorituskykyä edullisempaan hintaan? Tässä on sinulle seitsemän syytä vaihtaa työkalut akkukäyttöisiin.

Kätevyys

Parasta akkukäyttöisissä työkaluissa on tietenkin se, että voit käyttää niitä missä tahansa olematta riippuvainen pistorasioista, jatkojohdoista, bensiinikanistereista tai sähköverkosta. Voit liikkua helposti paikasta toiseen tarvitsematta miettiä sähkönsaantimahdollisuuksia eikä sinun tarvitse olla huolissasi, onko paikassa, jossa aiot työskennellä, pistorasioita. On myös hyvä muistaa, että itse työkalua on helpompi käsitellä ja että sinun usein helpompi työskennellä ahtaammissakin paikoissa, kun johto ei ole rajoittamassa liikkeitäsi.

Turvallisuus

Eräs näkökohta on työtilan turvallisuus. Kompastumisonnettomuudet ovat vakava ongelma ja monet niistä ovat jatkojohtojen aiheuttamia. Pitämällä työtilan puhtaana ja välttämällä turhia johtoja luot turvallisemman työympäristön! Kun valitset akkukäyttöisen työkalun bensiinikäyttöisen sijaan, vältyt käsittelemästä bensiiniä ja hengittämästä pakokaasuja keuhkoihisi.  

Kestävät koneet

Johto ei merkitse ainoastaan henkilövahinkojen riskiä - myös itse työkalu altistuu riskeille. Toisaalta on olemassa riski, että työkalu putoaa lattialle, jos joku kompastuu johtoon, ja toisaalta taas on olemassa riski, että itse johto vaurioituu. Jos työkalun akku rikkoutuu, voit helposti vaihtaa sen uuteen - jos taas johto tai pistoke vaurioituu, sinulla on yhtäkkiä rikkinäinen kone käsissäsi.   

Samaa akkua voit käyttää sadoissa eri koneissa

Suurilla ammattimerkeillä, kuten Dewalt, Milwaukee, Bosch ja Hikoki, on valtava määrä akkukäyttöisiä koneita, joissa on samat volttisarjat, minkä ansiosta et tarvitse useita eri akkuja ja latureita koneidesi käyttämiseen. Esimerkkenä tästä on Milwaukeen 12V-sarja, johon kuuluu yli 75 erilaista työkalua! Joten jos investoit tietyn toimittajan työkalusarjaan, saat valtavan valikoiman, josta voit valita samalla akulla toimivia työkaluja!

Suorituskyvystä tulee koko ajan parempi ja parempi

Monet luulevat, että akkukäyttöisellä työkalulla on huonompi suorituskyky kuin verkkovirralla toimivalla työkalulla, mutta se ei pidä paikkaansa! Tekniikka on mennyt eteenpäin valtavaa vauhtia. Milwaukeen 18V-akkuja 9Ah ja 12Ah voidaan ehdottomasti verrata 230V verkkovirtaan. Tämä koskee myös Dewaltin Flexvolt 54V -akkuja. Näitä verrataan jopa polttoaineella toimiviin työkaluihin.  

Joissakin tapauksissa voit saada jopa enemmän tehoa akusta, sillä käyttäessäsi verkkovirtaa olet rajoitettu virransaantiin. Et voi esimerkiksi käyttää kuinka tehokkaita koneita tahansa 10 ampeerin sulakkeella. Siinä tapauksessa saattaa akkukäyttöinen kone olla sopiva ratkaisu.

Mitä suurempi akku, sitä enemmän tehoa se antaa. Akkujen kestävyysajat ovat nykyisin huomattavasti entistä pidemmät. Jos sinulla on kaksi samanlaista akkua, voimme taata, että ehdit aina ladata tyhjän akun ennen kuin olet kuluttanut loppuun toisen akkusi!

Betonin porausta akun voimalla? Dewaltin 54V:n poravasara DCH333 suoriutuu tehtävästä!

Alhaisempi melutaso

Useimmat akkukäyttöiset koneet ovat käyntiääneltään huomattavasti hiljaisempia kuin samanlaiset bensiinillä toimivat koneet. Liian korkea melutaso ei ole hyväksi sen enempää korvillesi kuin ympärilläsi oleville ihmisillekään.

Lompakkoystävällisempi

Bensiinillä toimiviin työkaluihin verrattuna akkukäyttöiset työkalut tulevat halvemmiksi ajan mittaan. Se, onko akkukonesarjasi halvempi verkkokäyttöiseen verrattuna, riippuu siitä, kuinka monta samalla akulla toimivaa konetta sinulla on. Aloituspaketti, johon kuuluu työkalu, kaksi akkua ja laturi, maksaa useimmiten enemmän kuin vastaava verkkokäyttöinen työkalu, mutta täydentäessäsi työkalusarjaasi niin kutsutuilla nollaversioilla (ilman akkuja ja latureita) pienenevät kustannukset. Myös bensiinillä toimivat tuotteet ovat halvempia hankintahinnaltaan, mutta on syytä muistaa, että itse bensiini on merkittävä osa kustannuksia.  

Vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun akkukoneiden käytössä

Taloudellisinta on ostaa ensin täydellinen kone. Täydellisellä koneella tarkoitamme konetta, kuten esimerkiksi ruuvinväännin, jonka mukana tulee kaksi akkua ja laturi. Sen jälkeen voit täydentää työkalusarjaasi halvemmilla nollaversioilla. Näin kustannukset pysyvät alhaisina, sillä et osta useampaa akkua kuin mitä tarvitset. Harkitse tarkkaan, mitä sarjaa alat ostaa. Kaikilla valmistajilla on ruuvin- ja mutterinvääntimiä, mutta kun kyseessä on erikoistyökalut, on eri valmistajilla eri valikoimat.