Käsityökalut ovat työkalupakin perusta, ja yksi tärkeimmistä työkaluista on hyvä vasara. Tässä artikkelissa Dewaltin työkaluasiantuntija Tobias Waern auttaa valitsemaan oikean vasaran ja perehdyttää sen osiin.

Nykyaikaiset akut ovat mahdollistaneet sähkötyökalujen käytön missä tahansa – mutta älä unohda klassisia käsityökaluja. Työkaluasiantuntija Tobias Waernin Dewaltilta muistuttaa, että käsityökalut ovat edelleen hyvän työkalupakin perusta.

Hyvillä käsityökaluilla pääsee pitkälle, ja niitä voi täydentää sähkötyökaluilla, jotta projekteista tulee helpompia ja sujuvampia. Monet ammattilaiset suosivat yhä esimerkiksi vasaran käyttämistä naulaimen sijaan, kertoo Tobias.

Vasaran ostaminen voi vaikuttaa helpolta, ja vaikka se on suhteellisen yksinkertainen työkalu, on sen valintaan syytä käyttää aikaa. 

- Vasara kestää usein monta vuotta. Siksi voi olla kannattaa investoida vasaraan, joka sopii sinulle ja projekteihisi, sen sijaan että ostaisit ensimmäisen ja halvimman löytämäsi vasaran.

Käsityökaluista tulee usein henkilökohtaisia, sama vasara voi olla käytössä yli 30 vuotta ja päivittäisenä osana työkaluvyötä.

Vasaran osat

  • Pää – Kiinnittyy varteen ja koostuu useista osista
  • Varsi – vasaran kahva
  • Iskupinta – vasaran lyöntipinta, voi olla pyöreä tai neliömäinen, kupera tai tasainen
  • Sorkkapää – käytetään naulojen vetämiseen
  • Kiila – kiilamainen pää, joka voi olla sorkkapään sijasta
  • Kuula – kuulavasaran kuulanmuotoinen lyöntipinta – käytetään muun muassa pellin muotoiluun
Magneettisen naulanaloittajan avulla voit aloittaa naulaamisen käyttämättä molempia käsiä (ja välttää lyömästä itseäsi peukaloon). Toiminto löytyy useista Dewaltin vasaroista.

5 asiaa, jotka sinun tulee harkita valitessasi vasaraa

1. Vasaran paino

Yksi tärkeimmistä tekijöistä valittaessa vasaraa on sen paino. Kevyt vasara on kätevämpi kantaa mukana ja sen kanssa on helpompi työskennellä, mutta se antaa vähemmän voimaa iskuun. Yleiset kirvesmiesvasarat painavat yleensä 300–700 grammaa.

2. Tasapaino

Jos vasara on huonosti tasapainotettu, ei ole oikeastaan väliä, mitä se painaa. Epätasapainoinen vasara tuntuu raskaalta ja vaikealta työskennellä - kun naulaa hyvin tasapainotetulla vasaralla, se heiluu käytännössä itsestään

3. Teräksen laatu

Ostaessasi vasaraa saat sen, mistä maksat. Laadukkaampi vasara on usein tehty paremmasta teräksestä, joka kestää pidempään ilman muodonmuutoksia

4. Ergonomia ja vaimennus

Mitä enemmän aiot työskennellä vasaran kanssa, sitä tärkeämpää on, että vasara on suunniteltu vähentämään tärinää. Usein puhutaan takaiskunvaimennuksesta tai tärinää vaimentavasta kahvasta.

5. Älykkäät toiminnot

Monet vasarat erottuvat edukseen, koska niissä on erityisiä toimintoja tai hienouksia.

Tutki saatavilla olevia vaihtoehtoja ja mieti, mikä voisi olla hyödyllinen sinulle. Älykäs toiminto, joka löytyy useista Dewalt-vasaroista, on magneettinen naulanaloittaja, joka pitää naulan paikallaan, jotta voit aloittaa naulaamisen ilman kahta kättä.