Kärsitkö korkeista lämpötiloista ja tunkkaisesta ilmasta nukkumaan mennessäsi? Tässä artikkelissa kerromme, mitä seikkoja kannattaa huomioida, kun suunnitelmissa on ostaa makuuhuoneeseen tehokas ilmastointilaite. 

Kesän myötä lämpötilat nousevat sekä ulkona että sisätiloissa. Useimmat odottavat aurinkoa, uintia ja ulkoilua, mutta kesäkaudella on kääntöpuolensa: kuumat yöt makuuhuoneissa, jotka avonaisista ikkunoista huolimatta eivät tunnu koskaan viilenevän sen enempää kuin keskivertosauna. 

Päivien ja öiden alkaessa lämmetä moni alkaa suunnitella ilmastointilaitteen ostamista. Toisin kuin esimerkiksi tuulettimet ja ilmanjäähdyttimet, ilmastointilaite laskee huoneen todellista lämpötilaa. Tämä tapahtuu laitteen imiessä lämpöä sisäänsä ja ohjatessa sen ulos ilmaletkunsa kautta. 

Mitä tulisi ottaa huomioon valitessa siirrettävää ilmastointilaitetta makuuhuoneeseen?  

Aina ei ole helppoa tietää, millainen ilmastointilaite kannattaisi valita. Etenkään silloin, jos sitä aiotaan ensisijaisesti käyttää makuuhuoneen lämpötilan alentamiseen. Otimme yhteyttä Wood’sin asiantuntijaan Rickard Sohliniin selvittääksemme yleisimpiä kysymyksiä ja saadaksemme toimivia vinkkejä viileiden kesäöiden varmistamiseksi. 

Valitse riittävän suorituskykyinen siirrettävä ilmastointilaite 

- Huoneen lämpötilan alentamiseksi on tärkeää, että siirrettävässä ilmastointilaitteessa on riittävästi suorituskykyä. Suorituskyky ilmoitetaan watteina tai BTU-lukemana (British Thermal Unit) ja se on helposti muunnettavissa neliömetreiksi. Helpoin tapa on kertoa laitteen kilowatit (kW) kymmenellä. 2,6 kW:n jäähdytysteholla varustettu ilmastointilaite voi siis jäähdyttää noin 26 m²:n kokoisen huoneen. Toinen laskutapa huomioi, että BTU-lukeman on oltava noin 350 neliömetriä kohden. Tarkkaa mittaustapaa ei ole, ja useat tekijät vaikuttavat ilmastointilaitteen toimintaan huoneessa, mutta molemmat näistä laskutavoista toimivat hyvin suuntaa antavina. 

Hiljaista ilmastointilaitetta ei ole – mutta tehokas laite viilentää nopeammin 

- Voi tuntua itsestään selvältä, että makuuhuoneen ilmastointilaitteen on oltava mahdollisimman pienikokoinen ja hiljainen, mutta liiallinen keskittyminen desibeleihin on virhe. Tämä siitä syystä, että yksikään ilmastointilaite ei ole niin hiljainen, että sen haluaisi olevan päällä nukkuessa. Valitessa ”hiljaisen” ilmastointilaitteen siinä on pienempi suorituskyky, mistä johtuen laitteen on oltava päällä pidemmän aikaa voidakseen alentaa huoneen lämpötilaa. Jos ääni tuntuu rasittavalta, voit siis ostaa tehokkaamman ilmastointilaitteen, joka viilentää huoneen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Ylimitoitus ei ole mahdollista! 

- Koska lopputulokseen voivat vaikuttaa sijainti, ilmanvaihto, suuret ikkunat ja muut seikat, ei ole koskaan hyvä idea valita nippa nappa tarpeisiisi vastaavaa ilmastointilaitetta. Jos sinulla on 25 neliömetrin kokoinen huone, sinne kannattaa valita 35 m²:n huoneen kattava ilmastointilaite. 

Löydä hyvä tapa johtaa kuuma ilma ulos 

- Moni haluaisi letkuttoman ilmastointilaitteen, mutta sellaista ei valitettavasti ole toistaiseksi saatavilla. Ilmastointi perustuu siihen, että kuuma ilma johdetaan ulos huoneesta ja viileä ilma jää jäljelle. On mahdollista yhdistää letku venttiiliin tai tehdä sille reikä seinään, mutta suurin osa käyttäjistä laittaa letkun roikkumaan ulos ikkunasta.  

- Jotta ilma ei pääse takaisin sisään, letkun ympärys on tiivistettävä. On tärkeää huomioida, että joskus siirrettävän ilmastointilaitteen mukana toimitettava muovikisko on suunniteltu amerikkalaisille tai aasialaisille ikkunoille, jotka avautuvat ylöspäin tai vedetään sivuun. Tyypilliseen suomalaiseen ikkunaan saatat tarvita ikkunan tiivistesarjan. Tämä sarja sopii kaikkiin ilmastointilaitteisiin tuotemerkistä riippumatta. Tämä vetoketjullinen kangas kiinnitetään tarranauhalla ikkunaan ja ikkunankarmiin. Kankaan ei tarvitse olla täysin tiivis, mutta mitä tiiviimpi se on, sitä paremmin ilmastointilaitteesi tulee toimimaan.

- Toisena vinkkinä, jonka vain harvat tietävät, on saada vielä parempi teho eristämällä itse letku siten, että se erittää vähemmän lämpöä. Eristäminen onnistuu tavallisilla froteepyyhkeillä tai ammattimaisemmalla eristyksellä. 

Rickard Sohlin, Wood'sin myyntipäällikkö

Viilennä huone hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa 

- Mikäli olet valinnut riittävän suorituskykyisen ilmastointilaitteen, makuuhuoneen ilman viilentäminen onnistuu nopeasti. Tästä syystä moni kytkee laitteen päälle noin tunti ennen nukkumaanmenoa ja sammuttaa sen, kun ilma tuntuu miellyttävältä. Ongelmana on se, että seinien ja katon eristeet eivät ehdi jäähtyä, minkä seurauksena sisäilma lämpenee nopeasti uudelleen. Tämän estämiseksi voit laittaa ilmastointilaitteen päälle muutaman tunnin ajaksi ennen nukkumaanmenoa. Näin toimimalla sekä seinät että katto ehtivät jäähtyä kunnolla. 

Ilmastointilaitteella on vaikea viilentää useita huoneita 

- Siirrettävä ilmastointilaite toimii parhaiten, kun viilennät sillä huoneen kerrallaan. Mikäli harkitset ostavasi suuremman pinta-alan viilentävän ilmastointilaitteen, parasta voi olla ostaa tehokkaampi malli, kuten Venezia 18K -ilmastointilaite. Laite viilentää tehokkaasti ja nopeasti huoneen kerrallaan, minkä jälkeen sen voi siirtää seuraavaan huoneeseen. 

Toinen vaihtoehto voi olla ostaa kaksi pienempää ilmastointilaitetta, kuten Wood’sin AC Milan. Näin saat nopean ja tehokkaan lopputuloksen ja vältyt siirtämästä ilmastointilaitettasi huoneesta toiseen.