Ulkokalusteiden öljyäminen on yksinkertainen ja tehokas tapa pitää puutarhakalusteet huippukunnossa. Oikeanlainen öljy suojaa puupintaa sään vaikutuksilta, estää halkeilua ja haalistumista sekä antaa kalusteillesi kauniin, syvän värin. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sinun tulisi ottaa huomioon!

Jos sinulla on puiset puutarhakalusteet, on tärkeää öljytä ne säännöllisesti. Öljyäminen suojaa säältä ja kosteudelta, estää halkeilua ja vääntymistä sekä säilyttää puun luonnollisen kauneuden. Kun öljyät kalusteet, öljy luo suojaavan pinnan, joka estää kosteuden tunkeutumisen puuhun. Tämä suojaa kalusteita sateen, lumen ja UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta ja auttaa pidentämään niiden käyttöikää.

Milloin ulkokalusteet tulisi öljytä?

Kalusteet kannattaa öljytä keväällä, ulkokauden alussa. Käsittely valmistelee ne tulevien kuukausien lisääntyvää käyttöä ja sääolosuhteille altistumista varten.

Se, kuinka usein kalusteet on öljyttävä, riippuu puulajista ja siitä, kuinka paljon kalusteet altistuvat sääolosuhteille. Oikea aika on, kun kalusteet alkavat näyttää kuivilta tai haalistuneilta, eikä vesi enää helmeile pinnalla. Öljyäminen 2–3 kertaa vuodessa voi olla sopiva määrä.

Valitse oikea öljy ulkokalusteillesi

Oikean öljyn valitseminen on tärkeää puutarhakalusteidesi huollossa ja suojaamisessa. Kun valitset öljyä puutarhakalusteillesi, ota huomioon seuraavat seikat:

Mitä puulajia aiot öljytä?

Tiikki ja tammi

Kovat puulajit, kuten tiikki ja tammi, hyötyvät öljyistä, joissa on runsaasti luonnollisia öljyjä, esimerkiksi tiikkiöljystä ja pellavaöljystä. Molemmat ovat erinomaisia säilyttämään näiden puulajien rikkaan värin ja kestävyyden.

Mänty ja seetri

Pehmeämmät puulajit, kuten mänty ja seetri, vaativat tehokkaan suojan saamiseksi öljyjä, jotka tunkeutuvat syvälle puuhun. Seetri- ja mäntyöljy ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne tarjoavat suojaa auttavat samalla tuomaan esiin puun luonnollisen värin ja kuviot.

Minkälaista on öljyn käsittely?

Osat öljyistä voivat olla vaikeita levittää ja vaativat useita kerroksia, kun taas toiset ovat nopeasti kuivuvia ja helppokäyttöisiä. Lue valmistajan ohjeet ja valitse öljy, joka sopii tarpeisiisi ja mieltymyksiisi.

Mikä sivellin ulkokalusteiden öljyämiseen?

Öljyn levittämiseen voit käyttää sivellintä, liinaa, sientä tai terassilastaa. Se, minkä valitset, riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja öljyttävän pinnan koosta. Suuria pintoja käsiteltäessä kahvalla varustettu terassilasta voi olla ergonomisesti parempi.

Kun valitset sivellintä, on hyvä tietää, onko käyttämäsi tuote öljy- vai vesipohjainen. Luonnonharjassiveltimet ovat usein hyvä valinta öljypohjaisille tuotteille. Jos valitset vesipohjaisen öljyn, synteettiset harjakset voi olla parempi vaihtoehto, koska ne eivät ime yhtä paljon öljyä. Lisäksi ne on helpompi puhdistaa, kun olet valmis!

Opas ulkokalusteidesi öljyämiseen

Puutarhakalusteiden öljyäminen on tärkeä osa kunnossapitoa. Tässä on yksinkertainen opas puutarhakalusteiden öljyämiseen:

1. Puhdistus ja valmistelut

Aloita puhdistamalla kalusteet huolellisesti. Käytä terassipesuainetta, mietoa pesuliuosta tai saippuaa sekä pehmeää harjaa poistaaksesi lian ja mahdolliset tahrat. Anna kalusteiden kuivua täysin ennen öljyämisen aloittamista. Joskus saatat joutua hiomaan kalusteet hiekkapaperilla tai hiomakoneella, jotta öljy pääsee imeytymään tehokkaasti.

2. Öljyn levittäminen

Käytä öljyn levittämiseen sivellintä, liinaa, sientä tai terassilastaa. Seuraa puun syykuvioita, jotta lopputulos on tasainen. Levitä öljy ohuina kerroksina, jotta vältät paakut ja epätasaisuudet. Anna öljyn imeytyä puuhun valmistajan ohjeiden mukaisesti, yleensä muutaman tunnin ajan. Kun öljy on kuivunut, pyyhi ylimääräinen öljy pois puhtaalla, kuivalla liinalla.

3. Jälkihoito ja ylläpito

Säännöllinen huolto miedolla puhdistuksella ja kevyellä öljyämisellä auttaa säilyttämään kalusteiden kunnon. Paras tapa pidentää öljyn suojaavaa vaikutusta on suojata huonekalut kosteudelta ja UV-säteilyltä esimerkiksi käyttämällä suojapeitettä tai sijoittamalla kalusteet katon alle.

Samankaltaisia artikkeleita