Puuterassin puhdistus ja oikean öljyn tai saippuan käyttäminen auttaa pitämään terassin kauniina ja saa sen kestämään kauemmin.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää. Terassin ylläpito ja hoito on tärkeää, jotta se säilyttää kauneutensa ja kestää pitkään. Hyvin hoidettu terassi voi olla näyttävä osa puutarhaasi ja jopa lisätä talosi arvoa, kun taas huonosti hoidettu terassi voi muodostaa turvallisuusriskin ja olla ikävä katseenvangitsija.

Seuraavassa on muutamia perusvinkkejä terassin pitämiseen huippukunnossa.

Puhdista puuterassi säännöllisesti

Puuterassille kerääntyy väistämättä likaa, lehtiä, siitepölyä ja muita aineksia. Lehtipuhallinta käyttämällä tai lakaisemalla terassi säännöllisesti voit estää näiden kertymien kerrostumisen ja puun vaurioitumisen. Turvallisuusnäkökohta pitää ottaa myös huomioon, sillä likainen puu lisää liukastumisriskiä.

Pese terassi kunnolla vähintään kerran vuodessa:

Terassi kannattaa pestä säännöllisin väliajoin terasseille tarkoitetulla puhdistusaineella. Käytä harjaa tai painepesuria puhdistaaksesi sitkeän lian, levän tai homeen. Ole varovainen käyttäessäsi painepesuria, sillä liian suuri paine voi nostaa puunkuidut ja vahingoittaa puupintaa.

Vaurioiden löytäminen ja korjaaminen

Talven jälkeen ja ennen kesäkautta puuterassi kannattaa tarkistaa huolellisesti. Etsi irtonaisia lautoja, ulkonevia ruuveja tai muita vaurioita, jotka voivat olla vaarallisia tai jotka voivat pahentua ajan myötä. Jos löydät vaurioituneita tai lahonneita lautoja, vaihda ne mahdollisimman pian. Varmista myös, että kiristät kaikki löystyneet ruuvit tai naulat.

Käsittele saippualla, öljyllä tai piihin perustuvalla suojauksella

Puuterassi on tärkeä suojata auringon haitallisilta UV-säteiltä, sateelta ja lumelta. Yleisimmät menetelmät ovat öljyn tai saippuan käyttö, mutta viime aikoina on tullut suosituksi myös puun käsitteleminen piihin perustuvalla suojauksella. Voit tietysti myös lakata tai maalata puun, mutta silloin maalipintaa on huollettava, koska maalipinta kuluu.

Öljy: Öljy tarjoaa hyvän suojan, mutta antaa puulle tummemman värin ja jättää rasvaisen ja kiiltävän pinnan. Jotta puun suoja säilyy, sinun on öljyttävä puuterassi säännöllisin väliajoin.

Saippua: Öljyn tummentaessa puupinnan, saippua antaa sille kauniin harmaan pinnan. Saippualla käsitelty pinta ei myöskään kerää likaa yhtä paljon kuin öljytty.

Piihin perustuva pintakäsittely: Kun käsittelet puuterassin piihin perustuvalla puunsuojauksella, puupinta haalistuu ja saa hopeanharmaan värin. Toisin kuin muut menetelmät, käsittely kestää useita vuosia, jos huollat puuterassiasi säännöllisesti.

Valitsitpa minkä menetelmän tahansa, suojaus auttaa säilyttämään puun luonnollisen värin ja suojaa sitä kuivumiselta ja haurastumiselta.

Suojaa kosteudelta

 Vesi on yksi puuterassin suurimmista vihollisista. Varmista, että vesi pääsee valumaan pois kunnolla eikä jää seisomaan terassille. Varmista, että ruukkujen ja kalusteiden alla on ilmaa, jotta vesi ei keräänny niiden alle.

Lasse vinkkaa

Asiat, jotka on hyvä pitää mielessä, kun öljyät terassin

 Terassin öljyäminen on helpompaa ja hauskempaa, jos sinulla on oikeat välineet. Tässä vinkkejä siitä, mitä kannattaa hankkia vuosittaista öljyämistä varten!

  • Suojakäsineet: Käsien suojaus öljyltä.
  • Sivellin tai tela: Leveä sivellin tai tela auttaa levittämään öljyä suurille pinnoille. Reunoille ja vaikeasti tavoitettaviin kohtiin kannattaa käyttää pienempää sivellintä.
  • Ruuvimeisseli ja vasara: Ulkonevien ruuvien tai naulojen korjaukseen.
  • Hiekkapaperi: Tasoittamiseen ja epätasaisuuksien hiontaan.
  • Harja: Terassin puhdistamiseen ennen öljyn levittämistä.
  • Puhdistusliina: Ylimääräisen öljyn pyyhkimiseen.

Lasse, Staypro

Staypron johtavalla työkaluasiantuntijalla Lassella on kattava kokemus työskentelystä työkalujen parissa, vähittäismyynnissä sekä käytännön töissä kentällä. Hänellä on suuri kiinnostus kaikkeen mikä liittyy työkaluihin. Kun hän ei työskentele omien rakennusprojektien parissa, keskustelee hän Staypron asiakkaiden kanssa puhelimessa ja pitää sisäisiä koulutuksia kollegoilleen.

Terassin öljyäminen – näin teet sen vaihe vaiheelta

1. Valmistele puuterassi: Aloita lakaisemalla tai poistamalla puhaltimella kaikki lehdet, lika ja muut roskat.

2. Puhdista: Käytä puuterassille tarkoitettua puhdistusainetta puhdistaaksesi pinnan liasta, homeesta tai muista kerrostumista. Käytä harjaa ja hio tarvittaessa.

3. Huuhtele puhdistusaine pois: Käytä letkua tai painepesuria (varo suihkuttamasta liian kovalla paineella) puhdistusaineen poishuuhteluun. Anna terassin kuivua kunnolla ennen kuin aloitat öljyämisen.

4. Valmistele öljy: Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä. Joskus öljyä on sekoitettava tai ravistettava useita kertoja levityksen aikana.

5. Levitä öljy: Levitä öljyä siveltimellä. Pyri työskentelemään puun syiden mukaisesti ja vältä liian suuren määrän levittämistä kerralla. Jos öljyä kertyy liikaa pinnalle, voit pyyhkiä ylimääräisen öljyn pois liinalla.

6. Anna öljyn kuivua: Noudata öljypakkauksen ohjeita, jotta tiedät, kuinka kauan sinun on odotettava, ennen kuin voit kävellä terassilla tai ennen kuin voit lisätä uuden kerroksen öljyä.