Oletko ihmetellyt, miksi uuden kattovalaisimesi mukana ei ole toimitettu pistotulppaa, tai miksi valaisinpistorasiat näyttävät niin oudoilta uudessa huoneistossa? Vastaus tähän on DCL. Huhtikuusta 2019 lähtien valaisinpistorasioille on ollut voimassa uusi EU-standardi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää uudesta valaisinstandardista sekä sen, mitä tämä muutos merkitsee sinulle yksityishenkilönä.

Useimmat meistä tuntevat klassisen 2-napaisen valaisinpistorasian, jota käytetään kattovalaisimen liittämiseen (se on pyöristetty, siinä on kaksi ulkonevaa tappia ja siihen on yleensä vaikea päästä käsiksi, etenkin jakkaralla tasapainotellessa). Useimmat meistä eivät kuitenkaan tiedä, että tämän tyyppinen pistorasia on pian menneisyyttä.

Huhtikuussa 2019 valaisinpistorasioille tuli nimittäin voimaan uusi EU-standardi. Uusi liitin on nimeltään DCL (Devices for Connections of Luminaires), joka on muodoltaan kapeampi ja jossa on kolme tappia peräkkäin. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa lamppujen ostoa ja myyntiä EU:ssa sekä parantaa sähköturvallisuutta maissa, joissa pistotulpat ovat aiemmin olleet epätavallisia. Uudet DCL-liittimet ovat maadoitettuja tai kaksoiseristettyjä, ja niiden on myös oltava CE-merkittyjä.

DCL-liitin

Uudet asennukset on tehtävä DCL-liittimillä

Koska uusi standardi tuli voimaan vuonna 2019, uusia DCL-valaisinpistorasioita käytetään kaikissa uusissa rakennuksissa. Jos muutat hiljattain rakennettuun huoneistoon tai uuteen taloon, on olemassa se vaara, ettet voi kytkeä vanhoja valaisimiasi vaihtamatta ensin pistorasiaa.

Kuinka vaihtaa DCL-liittimeen?

Mitä teet sitten, kun olet uudessa kodissasi ja haluat asentaa valaisimen, joka ei sovi pistorasiaan? Jos valaisimessa on maadoitettu liitin, voit vaihtaa liittimen itse uuteen, DCL-sovitettuun liittimeen. Tämä edellyttää sitä, että osaat tehdä sen ja sinulla on riittävästi tietoa voidaksesi suorittaa muutoksen turvallisesti. Työ ei vie montaa minuuttia, ja periaate on sama kuin aikaisemmissa pistotulpissa, mutta nyt kiinni ruuvattavia johtimia on kolme. Jos olet epävarma, suosittelemme pyytämään ammattilaisen apua.

Jos sinulla on vanhempi valaisin ilman maadoitettua liitintä, voit antaa sähköalan yrityksen katsoa sitä. Monet päättävät esimerkiksi kunnostaa vanhempia kristallikruunuja, jotta niitä voidaan käyttää nykyaikaisissa ympäristöissä.

DCL-pistorasia

Jos asut talossa, josta puuttuu maadoitus

Koska DCL-pistotulppaa ei voida käyttää taloissa, joissa ei ole suojamaadoitusta, sinun on joko suunniteltava taloon maadoitus tai keskusteltava kiinteistön omistajan kanssa, jos haluat vaihtaa pistorasioita. Maadoittamattomat valaisinpistorasiat ovat kuitenkin sallittuja käytettäväksi kunnostustöiden yhteydessä.