Hyvin varusteltu kärkisarja on edellytys sille, että saat kaiken irti ruuvinvääntimestäsi. Tässä oppaassa käydään läpi kaikki se, mitä sinun tarvitsee tietää valitaksesi oikeanlaisen kärjen oikealle ruuville.

Ruuvinvääntimen kärki on vaihdettava kärki, joka saa ruuvinvääntimen tai ruuvimeisselin sopimaan ruuvin kantaan. Uuden ruuvinvääntimen hankkimisen sijaan voit vaihtaa kärjet. Ensi silmäyksellä kärjen valinta saattaa tuntua helpolta (useimmat oppivat jo varhain erottamaan "ristipään" ja "tasaisen"), mutta valintaan kuitenkin liittyy monia tekijöitä.

Kärjen urat eivät ole ainoa mikä erottaa kärjet toisistaan, vaan kärjet eroavat toisistaan myös materiaalien, viimeistelyn ja rakenteen puolesta. Mitä eroa on esimerkiksi 5 euroa maksavan kärjen ja 30 euroa maksavan kärjen välillä? Tässä oppaassa käymme läpi perusasiat, jotka sinun on hyvä tietää, kun valitset kärkeä ruuvinvääntimeen.

On tärkeää käyttää oikeanlaista kärkeä

On tärkeää käyttää oikeanlaista kärkeä ruuvinvääntimessä. Jos käytät vääränlaista kärkeä, saatat vahingoittaa ruuvia ja/tai rikkoa kärjen. Hyvä vinkki on yrittää aina asettaa kärki ruuvin päähän, ennen kuin asetat sen ruuvinvääntimeen. Jos kärki jää löysäksi tai ei muuten sovi hyvin, valitse toinen kärki. Täysillä vääntäminen ja parhaan toivominen ei ole koskaan hyvä idea.

Kärkisarja vai irtokärjet?

Hyvään alkuun pääsee ostamalla kärkisarjan, joka sisältää tavallisimmat, erikokoiset kärjet useimmin käytetyille ruuveille. Muista valita sarja, jossa on hyvä säilytyslaatikko, jotta voit pitää kärkesi järjestyksessä. Poikkeus on, jos tiedät, että tulet käyttämään kärkiä pääasiassa tietyntyyppisten ruuvien ruuvaamiseen - silloin voi olla parempi idea ostaa irtokärjet juuri tähän tarkoitukseen sopien.

5 tavallisinta ruuviuraa

Kun ruuvaat ruuvia sisään tai ulos, on tärkeää valita oikeanlainen kärki. Nämä ovat tavallisimmat ruuveissa esiintyvät urat.

Suoraurainen - Klassinen ruuvi, jossa on kupera pää ja suora ura, on tulossa yhä harvinaisemmaksi ja sitä käytetään nykyään lähinnä esteettisistä syistä. Se, että ruuvissa on vain yksi ura, tarkoittaa sitä, että ruuvimeisselistä siirtyy vähemmän voimaa, mikä vaikeuttaa ruuvin ruuvaamista. Suorauraisia ruuveja käytetään pääasiassa manuaaliseen ruuvaamiseen, koska mikään ei ole keskittämässä kärkeä.

Suoraurainen ruuvi

Phillips (PH) ristiuralla - useimmat tunnistavat perinteisen Phillips-ristipääruuvin. Ristiuran heikkous on se, että se tarjoaa terälle suhteellisen huonon pidon, mikä suurilla vääntömomenteilla voi johtaa uran kulumiseen.

Phillips ristiuralla

Pozidriv (PZ) ristiuralla - ensi silmäyksellä Pozidriv-ruuvi muistuttaa tavanomaista ristiuraruuvia, mutta vääränlaisen kärjen valitseminen on varma resepti turhautumiseen ja ruuvin kannan kulumiseen. Pozidriv-urassa on ylimääräinen risti, joka tarjoaa hiukan paremman pidon kärjelle – ja myös kärjessä pitäisi olla tämä risti!

Pozidriv ristiuralla

Torx - Torx on nykyään yksi yleisimmistä ruuviurista ja tunnistettavissa kuudesta pyöristetystä pisteestä. Torx-urarakenne tarkoittaa sitä, että kärjet saavat siitä hyvän otteen ja että sinun ei tarvitse asettaa niin paljon painetta ruuvimeisseliin tai ruuvinvääntimeen. Koska voit käyttää vain oikean kokoisia torx-kärkiä, riski ruuvin kannan kulumiseen on pieni.

Torx

Kuusikulmio - Jos olet koonnut kirjahyllyn tai TV-tason, olet todennäköisesti törmännyt kuusikulmaiseen ruuviin. Sen rakenne mahdollistaa suuren voiman siirtämisen työkalusta ruuviin.

Kuusikulmio

Kaikkia kärkiä on saatavana useassa eri koossa. Kun kyseessä on ristikkäiset urat ja suorat urat, voit usein ratkaista tilanteen valitsemalla lähestulkoon oikean kokoisen kärjen, mutta jos aiot ruuvata ruuvin, jossa on torx tai kuusikulmio, on kärjen sovittava ruuviin täydellisesti.

Kärjenpidin

Kärjenpidin on tarkoitettu kärjen pitämiseen paikallaan. Ruuvinvääntimissä on yleensä sisäänrakennettu kärjenpidin, kun taas poraruuvinvääntimeen tarvitaan erillinen kärjenpidin. Kärjenpitimet voivat olla eripituisia ja niillä voi olla erilaisia ominaisuuksia. Magneettikiinnitys on niissä yleinen, mutta saatavilla on myös vaihtoehtoja, joiden avulla voit kiinnittää kärjen tiiviisti. Joustavien kärjenpitimien avulla pääset paremmin käsiksi vaikeasti tavoitettavissa oleviin paikkoihin.

Milwaukee-kärjenpidin

Materiaalit

Samalla uralla ja samanlaisilla mitoilla varustettu kärki voi maksaa viidestä eurosta kymmeniin euroihin. Hintaero riippuu usein materiaaleista. Kalliimmat kärjet koostuvat usein kahdesta eri metallista - kärjessä sijaitsevasta kovemmasta metallista ja pehmeämmästä metallista, joka kiinnittyy koneeseen. Me sivustolla Staypro.fi myymme esimerkiksi timanttipinnoitetulla terällä varustettuja kärkiä, tehokkaita voimakärkiä, jotka soveltuvat erityisesti tehokkaisiin iskutyökaluihin, erityisen kovia kärkiä sekä manuaaliseen ruuvaukseen sopivia kärkiä. Se, millainen kärki sinun tulisi valita riippuu siitä, kuinka paljon käytät kärkeä, sekä siitä, tuletko käyttämään sitä tietyllä tavalla, joka asettaa korkeammat vaatimukset.

Wera-ruuvikärki

Timanttipinnoitteinen PH2-kärki. Valmistaja Weran mukaan päällyste vähentää tarvittavaa kosketuspainetta ja liukumisriskiä.

Kuinka saada ruuvi irti, jos sen kanta on kulunut?

Jos olet käyttänyt väärää kärkeä ja kuluttanut uraa niin paljon, ettet saa ruuvia ulos, sinun on ehkä käytettävä ruuvin ulosvetoon suunniteltua ruuvinväännintä. Poraa tällaisella ruuvinvääntimellä reikä ruuvin kantaan ja ruuvaa sillä sen jälkeen ruuvi irti. Kun jatkat ruuvaamista, pitäisi kiinni jääneen ruuvin irrota paikaltaan.