Seisotko ja sähläät sulakekaapin edessä kädet täynnä ja taskulamppu puristettuna hampaiden väliin tai yritätkö valaista pimeää tietä matkapuhelimen taskulampulla. On varmasti tilanteita, joissa jokainen meistä on joutunut käsittelemään taskulamppua samalla, kun molempia käsiä tarvittaisiin muihin asioihin. Otsalampun avulla voit onnistua mahdottomassa - nähdä helposti pimeässä.

Otsalamppu on lähes koukuttava, se on yksinkertaisesti hyvä olla mukana kaikessa! Olitpa sitten juoksemassa pimeässä, pystyttämässä telttaa hämärässä metsässä tai etsimässä jotain autotallista, otsalampun avulla näet vaivattomasti ja silti sinulla on kädet vapaana.

Otsalamppuja löytyy useita eri malleja, ja se mikä malli sopii sinulle parhaiten, riippuu käyttötarkoituksesta. Petzliltä löytyy otsalamppu jokaiselle!

Mikä otsalamppu sopii minulle?

Oikean otsalampun valitseminen voi tuntua vaikealta, ja arkipäiväiseen käyttöön useimmat sopivat. On kuitenkin tilanteita, joissa tarvitset lampun tiettyyn tarkoitukseen, ja silloin on hyödyllistä tutustua tarkemmin teknisiin ominaisuuksiin ja selvittää, mihin lamput soveltuvat.

Ota huomioon nämä asiat valitessasi otsalamppua:

  • Mieti, mihin käytät otsalamppua ja milloin. Ehkä käytät sitä pääasiassa silloin, kun työstät erilaisia projekteja verstaalla tai autotallissa, tai ehkä käytät sitä pääasiassa ulkoilussa.
  • Tutustu teknisiin ominaisuuksiin. Käyttötarkoituksen mukaan sinun on ehkä otettava huomioon erilaisia asioita. Työpaikoilla ja projekteissa voi olla erityisen hyödyllistä, jos otsalamppu kestää iskuja, pölyä ja likaa, kun taas harrastuksissa voi olla hyödyllistä, jos se on kevyt ja kestää kaikkia sääolosuhteita.
  • Kuinka tärkeää valo on? Otsalamput syttyvät tietysti aina, jotta näet paremmin pimeässä, mutta joissakin Petzlin lampuissa on Reactive Lighting -tekniikka, joka mukauttaa valon sen mukaan, mitä olet tekemässä.
  • Hanki ladattava otsalamppu. Petzlin otsalampuissa on ladattava akku, joten sinun ei tarvitse jatkuvasti käyttää rahaa uusien paristojen ostamiseen. Voit käyttää myös tavallisia paristoja, jos olet tilanteessa, missä ei ole mahdollisuutta ladata akkua.

Otsalamppu työskentelyyn ja kodin korjauksiin

Otsalamppu voi olla hyödyllinen, kun työskentelet paikoissa, joihin valo ei aina yllä, sekä ammattikäytössä että kotiprojekteissa. Petzlin Swift RL Pro -otsalampun on suunniteltu käytettäväksi verstaalla, autotallissa tai pienissä huoltotöissä eri paikoissa. Se on iskunkestävä ja sietää likaa ja pölyä paremmin kuin tavallinen otsalamppu, ja siinä on myös kiinnikkeet, jotta se voi kiinnittää kypärään.

 Kun tarvitset otsalamppua työhön, voi olla hyödyllistä, että voit säätää valoa työskentelytapasi mukaan. Swift RL Pron valovirta on 900 lumenia. Otsalampussa on myös sisäänrakennettu Reactive Lighting -tekniikka, joka tarkoittaa, että kirkkaus ei ole koko ajan sama, vaan se mukautuu automaattisesti työympäristöön. Kun valovirta mukautuu työskentelytapoihin ja -paikkoihin, myös otsalampun paristot kestävät pidempään.

Petzlillä on otsalamppuja kaikkeen - oli kyseessä sitten työ tai harrastus.

Ympäristön mukaan räätälöity valaistus

Petzlin huipputeknologinen Reactive Lighting -tekniikka mahdollistaa lampun automaattisen säätämisen ympäristön mukaan, jotta voit nähdä kunnolla työskennellessäsi pimeässä. Anturi analysoi valoa ja etäisyyttä työskennellessäsi ja säätää valon voimakkuutta ja säteen kuvioita sen mukaan. Esimerkiksi anturi havaitsee, työskenteletkö lähellä vai kauempana. Lähivalo on leveämpi ja heikompi, kun taas etäisyydelle valonsäde on kapeampi mutta voimakkaampi. 

Valon automaattinen säätäminen ympäristön mukaan säästää myös akkua, koska otsalamppu ei loista kirkkaalla valolla turhaan.                                

Mitä ovat lumenit?

  • Lumenia käytetään mittamaan otsalamppujen valovirtaa.
  • Mitä suurempi lumeniluku, sitä voimakkaampi valonsäde. Muista sovittaa lumeniyksikkö sen mukaan, mihin aiot käyttää otsalamppuasi. Et välttämättä tarvitse kaikkein voimakkainta, jotta otsalamppu täyttää tarkoituksensa.
  • Lamppujen esittämä lumeniluku vastaa valotehoa maksimiteholla. Korkeampi lumeniluku vähenee nopeammin ja valaisee vain lyhyen aikaa maksimiteholla.

Otsalamppu ulkoiluun

On myös otsalamppuja, jotka on suunniteltu ja sovitettu käytettäväksi harrastuksissa. Olitpa sitten vaeltamassa metsässä, juoksemassa, hiihtämässä tai pystyttämässä telttaa pimeässä, otsalampun on oltava käytännöllinen ja kätevä.

Otsalampun käyttö esimerkiksi metsässä juostessa tulisi tuntua kevyeltä ja kätevältä. Muutamia huomioon otettavia tekijöitä ovat paino, akku ja myös työtä tehtäessä valon voimakkuus on tärkeä.

Petzlin Actik Core on hyvä otsalamppu erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin. Se kestää säätä ja sateita, painaa 79 grammaa ja sen valovirta on 450 luumenia. Itse nauha on irrotettavissa ja pestävissä.

Actik Coressa voit myös säätää punaista valaistusta.

Petzlin otsalamppujen valoa voidaan säätää ympäristön mukaan!

Hybridikonsepti toimii ladattavalla akulla ja tavallisilla paristoilla

Petzlin otsalampuissa paristot sisältyvät aina mukaan. Paristotyyppi vaihtelee lamppumallin mukaan.

Joissakin otsalampuissa on Petzlin ladattava core-akku. Se on helppo ladata USB-kaapelilla, ja lataus kestää noin 3 tuntia. Yhden ja saman akun lataaminen on kätevää, koska sitä ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa. Jos työskentelet tai olet ulkona kylmässä, core-akku toimii hyvin, koska se kestää alhaisempia lämpötiloja paremmin kuin tavalliset paristot.

Se, ettei paristoja tarvitse vaihtaa ja heittää pois koko ajan, on hyväksi sekä ympäristölle että lompakolle, mutta joskus voi olla hyvä, että on muitakin vaihtoehtoja. Petzl-otsalampuissa voi olla myös tavallisia AAA-paristoja. Paristojen käyttö voi olla hyödyllistä, jos olet retkeilemässä, vaeltamassa tai tekemässä asioita paikoissa joissa ei ole sähköä eikä mahdollisuutta ladata akkua.

Kaikissa AAA-paristoilla varustetuissa lampuissa on sisäänrakennettu hybridikonsepti, mikä tarkoittaa, että otsalamppu on yhteensopiva sekä tavallisten paristojen että Petzlin core-akun kanssa. Core-akku on ostettavissa erikseen.

Valovirran tasaisuus vaihtelee sen mukaan, mitä paristoa käytät. Jos käytät AAA-paristoja, teho laskee heti alussa. Kun taas mukana tuleva Core-akku tarjoaa tasaisemman kirkkauden, joka laskee merkittävästi vasta, kun akku on lähellä tyhjentymistä.

Samankaltaisia artikkeleita