Ilmankuivaimen avulla voit välttää kosteusvaurioiden tai homeen aiheuttamia ongelmia huoneissa ja tiloissa, joiden ilmankosteus on liian korkea. Ilmankuivaimia on erilaisia, ja mikä niistä sopii sinulle parhaiten riippuu pääasiassa siitä, missä sitä aiotaan käyttää.

Minkälaisia ​​ilmankuivaimia on olemassa?

Ilmankuivaajat voi jakaa kolmeen päätyyppiin: kondenssikuivaimet, sorptiokuivaimet ja lämpökondensointi.

Ilmankuivaajan tehtävänä on alentaa suhteellista ilmankosteutta. Se perustuu absoluuttiseen ilmankosteuteen, joka mittaa, kuinka paljon kosteutta ilma voi kuljettaa ilman vesipisaroiden muodostumista. Suhteellinen ilmankosteus mitataan prosentteina ja kertoo absoluuttisen ilmankosteuden määrän.

Jos haluat tietää, mikä ilmankuivain sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen, sinun on pidettävä lähtökohtana sen huoneen lämpötilaa, jossa kuivainta käytetään. Ilman jäähdyttämiseen perustuvat ilmankuivausjärjestelmät eivät toimi, kun lämpötila laskee liian matalaksi. On olemassa muita tehokkaita ilmankuivaajia, jotka käyttävät tämän sijaan absorptiota tai aktiivista lämmitystä.

Kuinka ne toimivat?

Kondenssikuivaimet ovat yleisiä ja yleensä edullisin ilmankuivaintyyppi. Niitä voidaan käyttää menestyksekkäästi ympäristöissä, joissa lämpötila ei laske alle noin 5 °C. Kondenssikuivaimen periaatteet muistuttavat jääkaappiin sovellettavia periaatteita. Ilma imeytyy ilmankuivaimeen ja kosteus tiivistyy jäähdytyselementin pinnalle. Vesi varastoituu säiliöön tai virtaa pois letkun kautta lattiakaivoon. Nämä ilmankuivaimet eivät toimi liian kylmässä, koska jäähdytyselementti ei pysty jäähdyttämään jo kylmää ilmaa.

Sorptiokuivain imee ja kuivaa ilman pyörivän kosteudenimuelementin läpi, joka koostuu hydrofiilisestä aineesta, usein silikageelistä. Kuuman ilman syöttö kuivaa sitten materiaalin jatkokäyttöä varten. Tämän tuloksena kosteus muuttuu vesihöyryksi, joka johdetaan ulos huoneesta. Koska järjestelmä perustuu absorptioon ilman jäähdyttämisen sijaan, nämä ilmankuivaimet toimivat erinomaisesti kylmissä olosuhteissa. Tämän vuoksi sorptiokuivaimet soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi ullakoilla ja ryömintätiloissa, ja korkean suorituskykynsä ansiosta ne pystyvät korjaamaan jo olemassa olevia kosteusvaurioita.

Lämpökondensointi toimii myös imevän aineen kautta, joka vangitsee ohivirtaavasta ilmasta kosteuden. Lopputuotteita ovat vesi ja lämmitetty, kuiva ilma. Toisin kuin sorptio, lämpökondensointijärjestelmä on suljettu ja siten energiatehokkaampi. Tämä tekee lämpökondensoinnista suhteellisen ympäristöystävällisen kosteudenpoistojärjestelmän, joka toimii sekä kuumissa että kylmissä olosuhteissa.

Hydrodynaamiset ilmankuivaimet ovat energiatehokkaimpia ilmankuivaimia. Niissä hyödynnetään puhaltimien avulla olemassa olevaa ilmanvaihtoa ja korvaamista ulkoilmasta. Järjestelmä on edullinen vaihtoehto käytettäväksi ullakoilla ja ryömintätiloissa. Se on aktiivinen vain tarvittaessa ja siinä on korkea toimintavarmuus.

Lämpökuivaus yksinkertaisesti hyödyntää luonnon lakeja lämmittämällä ilmaa. Tämä alentaa huoneen suhteellista ilmankosteutta, koska lämmin ilma voi kuljettaa enemmän kosteutta kuin kylmä ilma.

On myös yhdistelmäkuivaimia, joissa hyödynnetään sekä absorptiota että kondensaatiota.

Woods SW59FX ilmankuivain

Huomioitavaa ennen ilmankuivaimen ostamista

1. Missä aiot käyttää ilmankuivainta?

Jos olet huolissasi ryömintätilan tai ullakon vakavista kosteusvaurioista, tarvitset kestävän järjestelmän, joka toimii myös kylmässä. Toisaalta, jos kosteusongelma koskee vain kylpyhuonetta tai pesutupaa, riittää todennäköisesti yksinkertaisempi malli, jota on helppo siirtää.

2. Tarpeesi suuruus?

Jos sinusta tuntuu, että makuuhuoneen ilma on hieman kostea hengittää, pieni ja kätevä ilmankuivain voi riittää. Näihin ympäristöihin halutaan myös usein laite, jossa on minimaalinen äänenvoimakkuus, joten tarkista ilmankuivaimen äänenvoimakkuus ennen ostamista. Pesutilassa tai kellarissa, jossa ääni ei häiritse sinua, voit panostaa tehokkaampaan ja suorituskykyisempään malliin.

3. Kuinka usein ilmankuivainta aiotaan käyttää?

Jos kosteudenpoiston tarve on enemmän tai vähemmän ympärivuorokautista, on järkevää investoida laitteeseen, joka tarjoaa korkean toimintavarmuuden ja vaatii minimaalisesti huoltoa. Tällaisia tiloja on esimerkiksi huonosti tuuletettu ryömintätila, jossa mahdolliset kosteusvauriot vaativat kattavia kunnostustöitä.

4. Tarkista nykyinen ilmanvaihtojärjestelmäsi

Vanha ja huono ilmanvaihtojärjestelmä voi olla syy korkeaan ilmankosteuspitoisuuteen, tällöin ilmankuivaimeen investoiminen voi olla kallis tapa pitää ilma kuivana. Tässä tapauksessa ensimmäinen toimenpide on korvata tai kunnostaa olemassa oleva ilmanvaihtojärjestelmä.

5. Onko vahinko jo tapahtunut?

Jos kosteusvaurio on jo päässyt tapahtumaan, saatat tarvita tehokkaampaa ilmankuivainta puhdistamaan ja poistamaan mahdollisimman paljon kosteutta. Ensin sinun kuitenkin pitäisi selvittää, kuinka paljon on vaihdettava tai kunnostettava, jotta vältetään tarpeettomat kustannukset päällekkäisillä toimenpiteillä.

Samankaltaisia artikkeleita

Opas: Sahauspöytä katkaisu- ja jiirisahalle - 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon

Opas: Sahauspöytä katkaisu- ja jiirisahalle - 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon

Vakaampi ja tarkempi sahaus, parempi ergonomia ja suurempi joustavuus ovat joitakin sahauspöydän hankkimiseen liittyviä etuja. Luettelemme viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä sahauspöytää valittaessa. Jos aiot tehdä vain muutaman nopean leikkauksen, ei yleensä ole väliä, mihin sijoitat katkaisu- ja jiirisahan, kunhan se on vakaalla ja  tasaisella pinnalla. Mutta jos haluat mukavamman työasennon, paremman yleiskuvan ja hyvän tuen pidempää puutavaraa sahatessasi, sinun tulisi asettaa saha pöydälle. Verstaassasi oleva pöytä soveltuu hyvin työpöydäksi, mutta monissa tapauksissa voit työskennellä nopeammin ja tehokkaammin oikean sahauspöydän kanssa. Sahauspöydät on valmistettu siten, että voit helposti kiinnittää niihin katkaisu- ja jiirisahan, yleensä kahteen liu'utettavaan kiinnittimeen, voidaksesi säätää sahan asentoa. Muita sahauspöydän etuja on se, että ne ovat yleensä helppo taittaa ja kuljettaa ja voit laajentaa pöydän työtasoa työkappaleen pituuden mukaan. Sahauspöytiä on saatavana useissa eri hintaluokissa ja malleissa. Edullisempi sahauspöytä sopii usein työskentelyyn kotona, mutta jos työskentelet paljon pöydän ääressä, kannattaa miettiä kalliimpia malleja. Kalliimmmissa sahauspäydissä hintaan vaikuttaa tietyssä määrin sahauspöydän tuotemerkki ja laatu, mutta kalliimman hintaluokan sahauspöydät voivat tarjota myös lisää ominaisuuksia, pienemmän painon, pidemmän enimmäispituuden ja kätevämmän kuljetuksen taitettuna.