Puuntyöstökoneet helpottavat työtä ja antavat sinulle mahdollisuuden käyttää enemmän aikaa yksityiskohtien työstämiseen ja muihin hauskoihin asioihin! Hiominen ja sahaaminen käsin koko päivän on raskasta keholle ja jos aiot valmistaa useita kappaleita, tarvitset koneita, jotta työn tekeminen olisi vaivan arvoista.

Kotinikkarilla on aina pora ja nauhahiomakone käden ulottuvilla. Muut koneet eivät ole yhtä yleisiä kotona, mutta puutöissä sait todennäköisesti kokeilla puusorvia tai vannesahaa. Seuraavaksi kerromme, mitkä koneet helpottavat sinua ja projektisuunnitelmiasi. 

Yleisimmät puuntyöstökoneet

  • Nauhahiomakone toimii hiomapaperilla, joka asetetaan kahden pyörivän pyörän päälle. Kun kone käynnistyy, pyörät alkavat pyöriä ja hiomakone asetetaan vaakasuoraan hiottavalle pinnalle. Hiekkapaperin pyöriminen antaa tehokkaan hiontavaikutuksen, ja voit hioa suuria alueita nopeasti ja suhteellisen pienellä työmäärällä. Muista työskennellä ergonomisesti ja käyttää suusuojaa välttyäksesi puupölyn hengittämiseltä.  
  • Vannesahoja on saatavana erikokoisina ja niitä voidaan käyttää yksityiskohtien työstämiseen pienemmissä puukappaleissa sekä suurempien tukkien ja hirsien katkaisemiseen. Vannesaha koostuu sahanterästä, joka on asetettu pyörille. Vannesahoja on sekä pysty- että vaakasahoina, joista jälkimmäisiä käytetään usein suurissa sahalaitoksissa. 
  • Porakoneiden koossa ei periaatteessa ole mitään rajoituksia, mutta ne toimivat aina samojen periaatteiden mukaisesti. Kotinikkarien käytössä on tavallisesti iskuporakone, joka pyörimisen lisäksi myös sykkii aksiaalisesti, toisin sanoen iskee pintaan. Tämä lisää vaikutusta ja pora voi siten tunkeutua kovempiin materiaaleihin. Itse poranterä on yleensä spiraalin muotoinen, mikä tarkoittaa, että se kuljettaa lastut pois reiästä. Kiinteä porakone tarjoaa paremman vakauden ja on parempi pystysuuntaan poratessa. 
  • Pyörösaha on täydellinen työkalu silloin, kun sahataan useita samanpituisia työkappaleita. Pyörösahoja on kahdentyyppisiä: säädettävä saha ja halkaisusaha. Halkaisusahassa on pöytä ja voit säätää sahanterän haluamallesi korkeudelle. Tuen ansiosta voit leikata lankut helposti haluamaasi leveyteen. 
  • Oikohöylät ja paksuushöylät säästävät sinua jatkuvalta manuaaliselta höyläykseltä ja saat nopeasti sileän ja tasaisen pinnan. Höylissä on kuitenkin kaksi täysin erilaista toimintoa, joten niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa. Oikohöylä on suljettu ja puu syötetään manuaalisesti, kun taas paksuushöylä on avoin. Molemmissa on kutteri, joka suorittaa varsinaisen höyläyksen. Kutteri on veitsillä varustettu pyörivä työkalu, jota käytetään myös jyrsinkoneissa. 
  • Jyrsinkoneissa on leikkuutyökalu, jota voidaan kallistaa eri kulmiin. Työkappale siirretään nopeasti pyörivään työkaluun, joka leikkaa haluamasi osan. Jyrsintä käytetään esimerkiksi silloin kun halutaan luoda uusi kulma lankun reunan yli. Jyrsinkoneet on jaettu vaaka- ja pystysuoriin koneisiin ja molemmista versioista on olemassa paljon erityisiä toimintoja omaavia jyrsinkoneita.   
  • Sorvi on kone, jolla myös voidaan leikata työkappaleesta muotoja.  Kappale kiinnitetään istukan ja päätetuen väliin. Kun sorvattava kappale pyörii suurella nopeudella, sorvausterää siirretään pintaa kohti. Sorvausterällä on pyörimisen ansiosta leikkaava vaikutus. Sorvausteriä on saatavana monissa eri koossa ja malleissa, jotta voit muotoilla kappaleen haluamallasi tavalla.  

Pyörösaha

Mitä yhdistelmäkoneita on olemassa? 

Yhdistelmäkoneella voit periaatteessa suorittaa puun kaiken perustyöstämisen yhden koneen avulla. Kehittyneimmät yhdistelmäkoneet toimivat viitenä puusepänkoneena yhdessä ja sisältää oikohöylän, paksuushöylän, pyörösahan, porakoneen ja jyrsinkoneen. Yksinkertaisemmat yhdistelmäkoneet koostuvat kahdesta tai kolmesta toiminnosta, esimerkiksi sahasta ja pöytäjyrsimestä.

Mitkä puuntyöstökoneet ovat tarpeellisia? 

Mikä työ vie pisimmän ajan ja mikä työ on sinusta tylsin? Satojen levyjen leikkaaminen, höyläys ja hionta vaativat koneita. Pitkät, yksitoikkoiset työvaiheet vievät paitsi aikaa, myös altistavat kehon kulumiselle.   

Riippuen siitä, minkä työn parissa työskentelet, tarvitset koneita, jotka sopivat hyvin juuri sinun projektiisi. Yhdistelmäkoneella ja muutamalla käsityökalulla pystyt työskentelemään tehokkaasti koko prosessin ajan. Kaksi konetta, joita ilman ei oikeastaan voi olla, ovat pora- ja nauhahiomakone, ja nämä löytyvätkin useimmiten jokaiselta kotinikkarilta.  

Oikeilla työkaluilla ja koneilla sinun ei tarvitse olla riippuvainen rakennusyrityksistä ja voit toteuttaa rakennussuunnitelman itsenäisesti ja luoda unelmahuonekalusi aivan itse. Kärsivällisyydellä, oikeilla työkaluilla ja positiivisella asenteella pääset pitkälle ja jokaisen suorittamasi projektin aikana saat kerättyä uusia arvokkaita taitoja!