Tässä oppaassa opastamme sinua rakentamaan oman uima-altaan helposti ja edullisesti ja kerromme, mihin lisävarusteisiin on tärkeää investoida. Annamme sinulle myös vinkkejä kohtuuhintaisista vaihtoehtoehdoista, jos sinulla ei ole mahdollisuutta rakentaa omaa uima-allasta tai jos haluat sen mieluummin sijaitsevan maanpinnan yläpuolella. Onnea matkaan!

Se, että voi virkistäytyä uima-altaassa rankan työpäivän jälkeen tai luoda upeaa lomatunnelmaa omassa puutarhassa, kuulostaa melko houkuttelevalta, eikö totta? Ei ihme, että niin monet ihmiset päättävät rakentaa uima-altaan tai asentaa ulkouima-altaan. Uima-altaasta tulee nopeasti investoinnin arvoinen ratkaisu parantuneen elämänlaadun, helposti saavutettavissa olevan treenimuodon ja kodin kasvaneen arvon muodossa. 

Kuinka rakentaa oma uima-allas?

Oman uima-altaan rakentaminen saattaa kuulostaa vaikealta ja kalliilta puuhalta, mutta tosiasiassa se on paljon helpompaa kuin luulet ja itse rakentamalla voit alentaa kustannuksia huomattavasti verrattuna siihen, että maksaisit työstä jollekin yritykselle. Tietenkin on tärkeää, että sinulla ei ole peukaloa keskellä kämmentä, koska loppujen lopuksi kysymys on kuitenkin rakenteesta, joka pitää sisällään suuria määriä vettä. Riittävän perehtymisen ja laadukkaiden materiaalien ja tarvikkeiden avulla pääset pitkälle. 

Jos sinusta tuntuu siltä, että uima-altaan rakentaminen ei ole sinua varten, on olemassa paljon muita fiksuja ja edullisia vaihtoehtoja! Tutustu tarkemmin esimerkiksi maan pinnalle asennettaviin uima-altaisiin tai ulkouima-altaisiin, joita voi helposti asentaa paikalleen ilman kaivamista tai valamista. Tämä on myös usein edullisempaa kuin uima-altaan rakentaminen itse ja siksi hyvä vaihtoehto, kun budjetti on tiukka. 

Mutta jos sinusta tuntuu siltä, että haluat aloittaa “uima-altaan rakennusprojektin”, on tärkeää aloittaa selvittämällä, miltä haluat uima-altaan näyttävän ja kuinka suuri sen pitäisi olla. Haluatko sen olevan klassisen suorakulmainen vai etsitkö epäsymmetristä uima-allasta pyöristetyillä reunoilla? Valittavana on useita erilaisia malleja, ja onkin tärkeää ottaa huomioon käytössä oleva tila.  

Valitse aurinkoinen ja mukava paikka, johon sinulla on hyvä näkymä talosta ja jossa pohjaveden taso on alhaisempi kuin uima-altaan enimmäissyvyys. Uima-altaan normaali koko on 3 x 6 – 5  x 10 metriä ja vakiosyvyys on 1,5 metriä. Jotkut yleisimmistä uima-allasmalleista omatoimisille rakentajille ovat: 

  • Suorakulmainen uima-allas 
  • Soikea uima-allas 
  • Pyöreä uima-allas 
  • Uima-allas spa-toiminnoilla tai ilman 
  • Maahan kaivettu uima-allas (maauima-allas) tai maan pinnalle asennettava uima-allas 

Uimarengas uima-altaassa

Uima-altaan runko

Seuraava vaihe on valita altaan runko. Markkinoilla on saatavana useita erilaisia ​runkovaihtoehtoja eri materiaaleista, joilla on sekä etuja että haittoja. Puinen uima-altaan runko esimerkiksi on edullinen vaihtoehto, mutta sen käyttöikä on yleensä hieman lyhyempi kuin esimerkiksi lasikuitua tai terästä olevilla uima-altaan rungoilla. Mieti, kuinka kauan haluat käyttää uima-allasta ja kuinka paljon haluat käyttää aikaa sen huoltamiseen.

Kaikki uima-altaiden rungot edellyttävät tietenkin hyvin tehtyä maa-alustaa ja oikein suoritettua asennusta toimittajan ohjeiden mukaisesti, jotta uima-allas kestäisi käyttöä mahdollisimman pitkään. Jos uima-allas kaivetaan maahan, on myös tärkeää tarkistaa, että valitsemasi materiaali kestää kosteaa ympäristöä. 

Sitten onkin aika aloittaa kaivaminen ja sijoittaa tukeva, vakaa ja kestävä pohjalevy, johon uima-allas rakennetaan, ja asentaa viemäröinti mahdollisten ongelmien vähentämiseksi tulevaisuudessa. Tämän jälkeen voit asentaa altaan rungon tai valmisaltaan rungon ja vetää kaikki putket, jotka menevät altaaseen ja sieltä pois. Seuraamalla toimituksen mukana tulleita ohjeita onnistut varmasti hyvin.  

Mukavan ja kutsuvan lopputuloksen saamiseksi sinun on investoitava vuoraukseen, uima-altaan valaistukseen, suodattimiin, pumppuihin ja ehkä jopa lämmitysratkaisuun, mikäli haluat varmistaa veden mukavan lämpötilan.

Uima-altaan rakennuskustannukset

Toinen tärkeä asia, joka on pidettävä mielessä itse rakenteen lisäksi, on uima-altaan rakennusbudjetin laatiminen. Karkeasti laskettuna tavallisen uima-altaan materiaalikustannukset ovat yleensä noin 15 000–20 000 euron luokkaa ja tähän lisätään suunnilleen sama summa, joka kuluu kaivamiseen, asentamiseen ja liittämiseen. 

Muista myös, että uima-altaan käytön aloittamisesta aiheutuu lisäkustannuksia lämmityksen, kunnossapidon ja sähkönjakelun muodossa. On vaikea sanoa tarkalleen, kuinka paljon uima-altaan rakentaminen itse maksaa, mutta se on taatusti halvempaa kuin työn tilaaminen joltakin yritykseltä. 

Näin rakennat oman uima-altaasi edullisesti 

Materiaali- ja työkustannusten pitämiseksi alhaisina on tärkeää tehdä perusteellinen kartoitus ja mukauttaa se omiin edellytyksiisi. Uima-altaan rakentaminen itse tarkoittaa luonnollisesti sitä, että säästät työvoimakustannuksissa, mutta heille, jotka eivät ole rakentaneet jotakin vastaavaa aiemmin, voi pitkällä tähtäimellä olla kannattavampaa ostaa valmis, lasikuituinen uima-altaan runko kuin yrittää rakentaa itse sellainen puusta tai teräksestä.   

Halusitpa sijoittaa edulliseen, maan pinnalle asennettavaan uima-altaaseen tai spa-toiminnoilla varustettuun uima-altaaseen tai rakentaa itse oman uima-altaan alusta loppuun, odotettavissasi on monia upeita ja rentouttavia hetkiä uima-altaassasi!