Riippumatta siitä, oletko ammattitaitoinen käsityöläinen vai kätevä kotinikkari, laadukas reikäsaha voi olla kätevä työkalu suurten reikien poraamiseen. Täältä voit lukea lisää siitä, miten reikäsaha toimii, miten sitä käsitellään ja mihin materiaaleihin sitä voidaan käyttää. Onnea matkaan!

Reikäsaha on välttämätön työkalu, kun sinun on tehtävä reikä viemäriputkeen tai haluat porata suuren reiän television takana olevaan seinään johtojen yhteen keräämiseksi. Reikäsahoja on saatavana erimallisina ja -kokoisina, ja ne on yleensä kiinnitetty tavalliseen käsikäyttöiseen porakoneeseen. On myös suurempia teollisuusmalleja, mutta kotinikkarille tai käsityöläiselle, jonka täytyy pystyä ottamaan koneensa mukaan sujuvasti ja helposti, on käsikäyttöisille porakoneille tarkoitettu reikäsahasarja erinomainen vaihtoehto.

Näin reikäsaha toimii

Käsikäyttöisille porakoneille tarkoitettua reikäsahaa käytetään yhdessä niin kutsutun kiinnitysistukan ja siihen liittyvän poran kanssa. Voit myös asentaa jatkoakselin tavoittamaan helpommin vaikeasti tavoitettavia paikkoja tai helpottamaan paksujen materiaalien sahausta.

Itse reikäsaha on pyöreä sahanterä, jonka halkaisija ja syvyys vaihtelevat, ja sitä voidaan käyttää reikien poraamiseen koviin materiaaleihin, kuten teräkseen, kipsiin, puuhun, tiileen ja muoviin. Markkinoilla ei ole saatavilla tavallisia puuporia, joiden avulla voit porata esimerkiksi 5 cm halkaisijaltaan olevia reikiä, vaan tähän tarvitset tämän erikoistyökalun, jolla pystyt tekemään työn nopeasti ja helposti.

Reikäsaha säästää valtavasti aikaa verrattuna siihen, että reikä täytyisi sahata esimerkiksi pistosahan avulla. Reikäsahoja on saatavana halkaisijaltaan alkaen 20 mm:sta jopa 90–100 mm kokoisiin vaihtoehtoihin asti. Kannattaa investoida reikäsahasarjaan, joka sisältää useita erikokoisia reikäsahoja, näin sinulla on aina käytettävissäsi oikeankokoinen malli.

Pro-fit reikäsahanterä

Reikäsahat eri materiaaleille

Ennen kuin investoit uuteen reikäsahaan tai reikäsahasarjaan, kannattaa ensin miettiä, mitkä ovat tarpeesi ja toiveesi ja minkä tyyppisen projektin aiot suorittaa. Kuten aiemmin mainittiin, reikäsahoja on saatavana erikokoisina, mutta myös erimuotoisina, ja ne soveltuvat eri tavoin erityyppisille materiaaleille.

Joissakin malleissa on esimerkiksi niin kutsutut SDS-kiinnikkeet, ja tällainen malli on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat työskennellä erittäin kovien materiaalien parissa. SDS-kiinnike varmistaa, että saha pysyy erityisen tukevasti paikallaan, jotta se ei kääntyisi istukassa. Jos sinun on porattava todella paksuja materiaaleja tai sinulla on vaikeuksia tavoittaa porattava kohta, voi olla hyvä investoida myös jatkoakseliin.

Halusitpa sitten porata siistin reiän sähköjohdoille, putken läpivienneille tai sähkörasioille seinään, tai suuren ja tarkan reiän paksuun betonikerrokseen, on tärkeää valita malli, joka on erityisesti mukautettu työstettävään materiaaliin. Puuta varten tarkoitettu reikäsaha ei siis ole hyvä vaihtoehto betonin poraukseen ja päinvastoin, koska tämä voi tuhota sekä työkalut että reiät. Alla on joitakin esimerkkejä siitä, millaisille materiaaleille reikäsahoja on saatavana ja mistä niitä voi hankkia.

Puu

Löydät puulle sopivat reikäsahat useimmista rautakaupoista, ja tarjolla on paljon eri kokoja, joista löydät juuri sinun projektiisi sopivan mallin. Puulle tarkoitettu reikäsaha soveltuu parhaiten reikien poraamiseen puu- tai kipsiseinään sähköjohtojen tai putkien vetämistä varten, tai jos haluat sahata siistin reiän puiseen huonekaluun piilottaaksesi television tai musiikkisoittimen johdot.

Betoni

Jos aiot porata suuremman reiän betoniseinään, on tärkeää investoida erityisen vahvaan reikäsahaan, jolla pääsee helposti ja turvallisesti materiaalin läpi. Tähän suositellaan timanttireikäsahaa, jota työn aikana jäähdytetään vedessä säännöllisin väliajoin sekä poran jäähdyttämiseksi että kertyneen porausmateriaalin poistamiseksi. Teollisuustimanteilla päällystetyllä poranterällä poraat tasaisia reikiä myös kovimpiin materiaaleihin.

Metalli

Monet reikäsahat, jotka soveltuvat puulle, soveltuvat myös metalliin. Jos siis ostat reikäsahasarjan, jossa on useita erikokoisia sahoja, voi olla fiksua valita useille eri materiaaleille sopiva sarja. Näin olet aina valmistautunut siitä riippumatta, aiotko porata reiän puiseen TV-tasoon tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuun keittiötasoon.

Laatta

Kuten betonin kohdalla, myös laattojen poraamiseen on suositeltavaa käyttää timanttireikäsahaa. Etsi halkaisijaltaan sellainen malli, joka soveltuu parhaiten kylpyhuoneesi sisustuksen toteuttamiseen siististi ja helposti.

Ammattimaisilta jälleenmyyjiltä löydät myös korkealaatuisia reikäsahoja, jotka soveltuvat useille eri materiaaleille. Tällaisella työkalulla voit helposti sahata siistejä ja tarkkoja reikiä kipsiseiniin, puuhun ja muoviin sekä metalliin että ruostumattomaan teräkseen. Täydellinen sinulle, joka haluat helppokäyttöisen ja monipuolisen työkalun!