Mietitkö, millainen ruohonleikkuri sinun kannattaisi ostaa? Tässä oppaassa käymme läpi yleisimmät ruohonleikkurit ja autamme sinua valitsemaan oikean tyyppisen ruohonleikkurin puutarhaasi. 

Ruohonleikkuri on kehittynyt huimasti siitä kun brittiläinen Edwin Beard Budding keksi sen vuonna 1830, mutta sen tehtävä on pysynyt samana. Nimittäin pitää ruoho lyhyenä ja kauniina suurilla alueilla ilman, että käyttäjän tarvitsee käyttää siihen liikaa aikaa ja resursseja. Nykyään meillä on jopa robottiruohonleikkureita, jotka voivat tehdä työn puolestamme, kun itse rentoudumme riippumatossa.  

Staypron valikoimasta löydät ruohonleikkureita kaikentyyppisiin puutarhoihin, mutta myös laajan valikoiman ruohotrimmereitä, reunaleikkureita, pystyleikkureita ja kaikkea muuta, mitä tarvitset nurmikon kauniina pitämiseen. Tässä oppaassa käymme läpi ruohonleikkurien perustyypit. 

Lue myös: 9 konetta, työkalua ja välinettä, jotka auttavat sinua hoitamaan nurmikkoa

Akkuruohonleikkuri 

Akkujen parantuessa ja kehittyessä akkuruohonleikkurista on tullut yhä yleisempi näky asuinalueilla. Tärkeimmät edut bensiinikäyttöisiin ruohonleikkureihin verrattuna ovat ne, että vältyt bensiinihöyryiltä ja pakokaasuilta, ne vaativat vähemmän huoltoa ja ovat erittäin hiljaisia. Yleinen väärinkäsitys on, että akkuruohonleikkurit soveltuvat vain pienempiin puutarhoihin, mutta nykyään on olemassa myös tehokkaita, korkean suorituskyvyn omaavia koneita. Nämä vaativat kuitenkin tehokkaita akkuja, mikä nostaa hintaa. Investointi tuntuu usein edullisemmalta, jos sinulla on useita akkukäyttöisiä puutarhatyökaluja, joita voidaan käyttää samojen akkujen kanssa. 

+ Ympäristöystävällisempi kuin bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit 
+ Hiljainen 
+ Voidaan käyttää muiden puutarhatyökalujen akkujen kanssa. 

- Kalliimpia kuin bensiinikäyttöiset, vastaavan suorituskyvyn omaavat ruohonleikkurit 
- Yleensä eivät yhtä kestäviä kuin bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit 
- Rajoitettu leikkuuaika 

Akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat monella tapaa ihanteellisia pienempiin puutarhoihin. Kuvassa suosittu Gardena HandyMower -malli.

Johdollinen sähköruohonleikkuri 

Jos haluat edullisemman ruohonleikkurin, etkä halua joutua lataamaan akkuja, voi johdollinen sähkökäyttöinen ruohonleikkuri olla hyvä valinta. Johdolliset sähköiset ruohonleikkurit ovat usein pieniä, kevyitä ja luotettavia. Haittapuolena on tietysti se, että johdon pituus rajoittaa sinua ja että johto voi juuttua pensaisiin ja mäkiseen maastoon. Isoon puutarhaan tarvitset kunnollisen jatkojohdon – mutta ole tarkkana, ettet aja sen yli! 

+ Kevyt ja kätevä 
+ Edullinen 
+ Toimintavarma 

- Alempi suorituskyky kuin bensiinikäyttöisessä 
- Johto rajoittaa 

Bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri 

Vaikka akkuruohonleikkuri on kasvattanut suosiotaan, on bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri tietyissä tilanteissa hyvä valinta. Toisin kuin sähkökäyttöiset ja akkuruohonleikkurit, bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit on usein rakennettu metallista ja ne kestävät vaikeampaa maastoa. Koska bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat usein suuria ja raskaita, on eduksi, jos ruohonleikkuri on itsevetävä, jolloin sinun ei tarvitse työntää leikkuria. Luonnollisesti bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit pitää tankata bensiinillä, mutta öljyt, suodattimet ja sytytystulpat on myös vaihdettava säännöllisesti. 

+ Korkea suorituskyky alhaisilla kustannuksilla 
+ Kestävämpi ja vahvempi kuin akkuruohonleikkurit 
+ Pitkä leikkuuaika tankkausta kohti 
+ Laajennettavissa lisävarusteilla ja moduuleilla 

- Raskas ja hankala 
- Vaatii enemmän huoltoa kuin akkuruohonleikkurit 
- Korkea äänenvoimakkuus 
- Tuottaa pakokaasuja 

Robottiruohonleikkuri 

Jos et halua vetää ruohonleikkuria ympäriinsä, voi automatisoitu robottiruohonleikkuri olla ratkaisu! Koska robottiruohonleikkuri leikkaa usein ja vähän, saat myös hyvin hoidetun ja sammalettoman nurmikon. Robottiruohonleikkureita on saatavana eri hintaluokissa ja niiden suorituskyky vaihtelee. Siksi on tärkeää valita sopivin malli juuri sinun puutarhaasi. Jos sinulla on suora ja kaunis nurmikko, jossa ei ole oksia, omenoita tai muita esteitä, yksinkertaisempi malli todennäköisesti riittää. Mitä hankalampi maasto, sitä monitoiminnallisemman robottiruohonleikkurin tarvitset.  

Robottiruohonleikkuria ohjaa sisäänrakennettu tietokone, jota ohjataan ensisijaisesti GPS:n avulla. Vedä rajoituskaapeli leikattavalle nurmialueelle, jotta ruohonleikkurisi ei karkaa naapurin tontille. 

+ Pitää huolta itsestään 
+ Leikkaa usein ja vähän 

- Vaatii paljon esivalmisteluja 
- Suuri alkuinvestointi  
- Sinun on pidettävä se puhtaana ja säilytyksessä 

Miksi et vain rentoutuisi ja antaisi robottiruohonleikkurin tehdä työn puolestasi?  Kuvassa oleva robottiruohonleikkuri on AL-KO Robolinho.

Kelaleikkuri 

Kelaleikkuri tai sylinteriruohonleikkuri, joksi sitä myös kutsutaan, on klassikko, joka erottuu joukosta! Mekaanisen ruohonleikkurin käyttäminen fyysisellä voimalla tarjoaa paitsi liikuntaa, mutta on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Koska kelaleikkuri katkaisee ruohon leikkaamisen sijaan, se antaa myös kauniin ja hyvin leikatun nurmikon. Kiinnostaako sinua kelaleikkurit, mutta ajattelet, että ne ovat raskaita käytössä?  Tarjolla on myös akkukäyttöisiä sylinteriruohonleikkureita, joita voidaan käyttää myös manuaalisesti, silloin kun haluaa! 

+ Ilmaista liikuntaa 
+ Hyvä ympäristölle ja lompakolle 
+ Antaa hyvin leikatun nurmikon 

- Vaatii tietyn määrän työtä 

Ajettava ruohonleikkuri 

Jos sinulla on leikattavana todella laajoja nurmialueita ja haluat suoriutua työstä ilman ponnisteluja, niin usein kalliimman hintaluokan robottiruohonleikkuri tai ajettava ruohonleikkuri on hyvä valinta. Ajettavan ruohonleikkurin etuna on se, että sillä voidaan tehdä paljon muutakin kuin leikata ruohoa. Yhdistämällä erilaisia ​lisävarusteita voit monissa tapauksissa muuntaa ajoruohonleikkurisi auraksi, pystyleikkuriksi tai lumilingoksi. Ajettavien ruohonleikkureiden suurimpia haittoja ovat ne, että niissä on monia kuluvia osia ja ne vaativat paljon huoltoa. Saatat joutua myös hankkimaan lisäksi pienemmän ruohonleikkurin, jotta pääset käsiksi reuna-alueille ja vaikeapääsyisiin paikkoihin. 

+ Leikkaa suuria alueita 
+ Voidaan laajentaa lisävarusteilla ja moduuleilla 
+ Vaatii vähän ponnisteluja 

- Ei pääse kaikkialle 
- Tankattava bensiinillä 
- Vaatii jonkin verran huoltoa