Vakaampi ja tarkempi sahaus, parempi ergonomia ja suurempi joustavuus ovat joitakin sahauspöydän hankkimiseen liittyviä etuja. Luettelemme viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä sahauspöytää valittaessa.

Jos aiot tehdä vain muutaman nopean leikkauksen, ei yleensä ole väliä, mihin sijoitat katkaisu- ja jiirisahan, kunhan se on vakaalla ja  tasaisella pinnalla. Mutta jos haluat mukavamman työasennon, paremman yleiskuvan ja hyvän tuen pidempää puutavaraa sahatessasi, sinun tulisi asettaa saha pöydälle.  

Verstaassasi oleva pöytä soveltuu hyvin työpöydäksi, mutta monissa tapauksissa voit työskennellä nopeammin ja tehokkaammin oikean sahauspöydän kanssa. Sahauspöydät on valmistettu siten, että voit helposti kiinnittää niihin katkaisu- ja jiirisahan, yleensä kahteen liu'utettavaan kiinnittimeen, voidaksesi säätää sahan asentoa. Muita sahauspöydän etuja on se, että ne ovat yleensä helppo taittaa ja kuljettaa ja voit laajentaa pöydän työtasoa työkappaleen pituuden mukaan.  

Sahauspöytiä on saatavana useissa eri hintaluokissa ja malleissa. Edullisempi sahauspöytä sopii usein työskentelyyn kotona, mutta jos työskentelet paljon pöydän ääressä, kannattaa miettiä kalliimpia malleja. Kalliimmmissa sahauspäydissä hintaan vaikuttaa tietyssä määrin sahauspöydän tuotemerkki ja laatu, mutta kalliimman hintaluokan sahauspöydät voivat tarjota myös lisää ominaisuuksia, pienemmän painon, pidemmän enimmäispituuden ja kätevämmän kuljetuksen taitettuna.

Viisi asiaa, jotka olisi hyvä ottaa huomioon valitessasi sahauspöytää katkaisu- ja jiirisahallesi.

Onko sahauspöytä yhteensopiva sahasi kanssa?

Monet saattavat miettiä, tarvitseeko heidän ostaa saha ja sahauspöytä samalta valmistajalta, mutta useimmissa katkaisu- ja jiirisahoissa on yleiskiinnikkeet, jotka sopivat lähes kaikkiin sahauspöytiin. Saha ruuvataan kahteen liukuvaan kiinnikkeeseen neljällä ruuvilla. Tavallisesti neljä ruuvinreikää muodostavat neliön, jolla on sama etäisyys jokaisen reiän välillä. Jos katkaisu- ja jiirisahan ruuvinreiät puolestaan olisivat epäsymmetrisiä, on syytä tarkistaa pöydän yhteensopivuus vielä kerran.  

Jos sinulla on jo käytössäsi useampia sahoja tai aiot laajentaa konekantaasi tulevaisuudessa, voi myös olla hyvä idea tarkistaa, että sahauspöytää voidaan käyttää yhdessä muiden sahojen kanssa. Tällöin on otettava huomioon paitsi sahojen kiinnitys, myös se, paljonko painoa pöytä kestää ja kuinka pitkäksi voit pidentää työtasoa.

Kuinka pitkää puutavaraa aiot sahata?

Sahauspöydissä on yleensä tuki sahan kummallakin puolella, usein varustettuna rullilla, jotta voit helposti korjata puutavaran sijainnin. Asettelutuet voidaan usein muuntaa pituusrajoittimiksi silloin, kun sinun on leikattava useita samanpituisia työkappaleita. Vedä molemmat tuet kokonaan ulos saadaksesi työpöydästä maksimaalisen pitkän. Useimpien työpöytien enimmäispituus on yleensä kahdesta neljään metriä.  

Jos aiot sahata pidempää puutavaraa kuin mitä pöydälle mahtuu, asia voidaan usein ratkaista ylimääräisten työpukkien tai rullatukien avulla. Kannattaa silti miettiä, kuinka pitkä pöydän tulisi olla, jotta voit työskennellä mukavasti ja saada hyvän tuen.

Kestääkö sahauspöytä sahan painon?

Edellytys sille, että sahauspöytä pystyy tarjoamaan hyvän ja turvallisen tuen sahallesi on se, että se on mukautettu sahan painoon, mukaan lukien sahattavaan puutavaraan. Epävakaa pöytä johtaa sahaustarkkuuden heikkenemiseen, samalla kun onnettomuusriski kasvaa.

Jos valitset sahauspöydän, joka kestää hyvin sahan painon, voit työskennellä turvallisemmin. Voit myös luottaa siihen, että pöytä kestää hyvänä pidempään.

Sahauspöydän rakenteessa on tärkeää se, että se tuntuu vakaalta, että voit lukita mahdolliset pyörät ja että pöytä seisoo vakaasti paikallaan työskentelyn aikana. Yksinkertaisemman sahauspöydän kantokyky voi olla alle 100 kiloa, kun taas reilumman pöydän maksimikantokyky on yleensä noin 250 kiloa.

Jos aiot kuljettaa sahauspöytää esimerkiksi autossa, on tärkeää tarkistaa, että se on helppo taittaa kokoon ja että se sopii autoon ongelmitta. Kuvassa Dewalt DE7033.

Paino, koko ja liikkuvuus

Erittäin suurta painoa kantavien sahapöytien haittana on se, että pöydät ovat usein suuria ja raskaita, mutta näin ei tarvitse olla. Erityisesti hieman kalliimpia, seisovia pöytiä valmistetaan usein materiaaleista, jotka tekevät niistä kevyitä ja vakaita.

Miten tärkeää on se, että sahauspöytä on kevyt ja vie vähän tilaa taitettuna? Kaikki riippuu pöydän käyttötarkoituksesta. Jos aiot kuljettaa sahauspöytää esimerkiksi autossa, on tärkeää tarkistaa, että se on helppo taittaa kokoon ja että se sopii autoon ongelmitta.  

Muissa tapauksissa paras valinta voi olla pyörillä varustettu sahauspöytä. Näin voit helposti laittaa sahan pois, kun et käytä sitä - tai käyttää sahauspöytää kärrynä.

Voitko työskennellä mukavalla työkorkeudella?

Useimmissa sahauspöydissä on kiinteä korkeus - yleensä noin 80 senttimetriä. Jos olet hyvin pitkä tai lyhyt, kannattaa tarkistaa pöydän korkeus, jotta pystyt työskentelemään ergonomisesti.  Jos jaat pöydän muiden kanssa, saatavana on myös pöytiä, joiden korkeus on säädettävissä. Säädettävällä sahauspöydällä jokainen voi säätää työkorkeutta pituutensa mukaan.