Useimmat meistä ovat sitä mieltä, että lämpimällä lattialla on mukava kävellä, varsinkin kylmänä ja pimeänä vuodenaikana, kun kodissa saattaa olla viileää ja vetoista.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä siitä, tulisiko lämpö tuottaa veden vai sähkön avulla. Onko olemassa oikeaa tai väärää järjestelmää?

Miten lattialämmitys toimii?

Yksinkertaisesti sanottuna lattialämmitys toimii lämmittämällä lattiaa altapäin. Lattian lämmittäminen puolestaan riippuu valitusta menetelmästä. Jos lattia lämmitetään sähköllä, käytetään tässä useimmiten lämpökaapeleita tai lämpömattoa, jotka asennetaan lattian alle ja jotka sitten lämmittävät lattian. Vesikiertoisen lämmityksen ollessa kyseessä lattian alle asennetaan letkuja tai putkia, jotka toimivat lämmönlähteenä.

Lämmönlähde voi olla kalliolämmöstä pellettikamiinaan tai jo olemassa oleva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Jos asunnossa on jo olemassa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, luonnollisesti hyvä ratkaisu on liittää lattialämmitys olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään.

Kuinka paljon lattialämmitys maksaa neliömetriä kohti?

Erilaisten lämmitysratkaisujen hinta vaihtelee luonnollisesti paljon valmistajasta riippuen. Karkean arvion mukaan vesikiertoinen lattialämmitys voi maksaa 80 euroa neliömetriltä. Jos tätä verrataan sähköiseen lattialämmitykseen lämpömaton tai lämpökaapelin muodossa, on hinta usein hieman alhaisempi, noin 50 euroa neliömetriä kohti. Nämä hinnat ovat suuntaa antavia.

Yleisesti ottaen vesikiertoisen lattialämmityksen asennus on kalliimpaa, mutta sen käyttö on edullisempaa. Sähköinen lattialämmitys puolestaan ​​on yleensä edullisempi asentaa, mutta sen käyttö on kalliimpaa. Asennuksen hinta vaihtelee tietysti suuresti myös tilan olosuhteiden mukaan riippuen esimerkiksi siitä, onko tila märkä tai kuiva.

Kuten aina, mikäli voit tehdä itse osan asennuksesta, säästät tietenkin kuluissa. Huomioithan kuitenkin, että jotkut työvaiheet vaativat pätevien ammattilaisten työpanosta.

Sähköllä toimiva lattialämmitys

Mitkä ovat lattialämmityksen käyttökustannukset?

Lattialämmityksen käyttökustannuksia on vaikea arvioida. Aivan kuten neliöhinnassa, riippuvat kustannukset valitsemastasi lattialämmityksen tyypistä ja kodin olosuhteista. Sillä minkälainen lämmitysjärjestelmä sinulla on asunnossasi, on myös paljon merkitystä. Käyttökustannukset vaihtelevat sen mukaan, käytetäänkö lattialämmitystä päälämmönlähteenä vai käytetäänkö sitä vain mukavuuslämmitykseen.

Jos käytät lattialämmitystä päälämmönlähteenä, se on taloudellisesti kannattavaa, mikäli kotisi on hyvin eristetty. Tällä tavoin vältyt vetoisilta ikkunoilta ja lattialämmitys pääsee leviämään tasaisesti huoneeseen. Usein on myös mahdollista alentaa lämpötilaa huoneessa, jota lämmitetään lattialämmityksellä, koska astelet suoraan lämmönlähteen päällä, joten huone ei tunnu kylmältä.

Laskiessasi lattialämmityksen käyttökustannuksia on hyvä ottaa huomioon perustamiskustannukset. Vaikka vesikiertoisen lattialämmityksen käyttö on mahdollisesti edullisempaa, voi kestää monta vuotta ennen kuin se on kannattavaa, mikäli olet asentanut sen erittäin pieneen tilaan. Siksi on usein suositeltavaa käyttää sähköä pienemmissä tiloissa.

Jos sinulla ei ole kiirettä, voit odottaa järjestelmän muuttumista kannattavaksi, sillä vesikiertoinen lattialämmitys voi kestää jopa 40 vuotta ja sähkölämmitteinen lattialämmitys noin 25 vuotta.

Pitäisikö valita vesi vai sähkö?

Lämmönlähteen valinnan kannalta on parasta tarkistaa sekä omat tarpeet että se, kuinka monta neliömetriä lattiaa olet suunnitellut lämmittää. Sähkösilmukat ovat edullisia, jos haluat asentaa lattialämmityksen suhteellisen pieneen tilaan. Tämän vuoksi on yleistä asentaa sähköinen lattialämmitys erilaisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin, käytäviin ja keittiöihin.

Nämä huoneet ovat usein suhteellisen pieniä verrattuna kodin muihin huoneisiin ja siksi ne soveltuvat hyvin lämmitettäväksi sähköisellä lattialämmityksellä. Huone, johon usein valitaan sähkölämmitteinen lattialämmitys, on kylpyhuone, koska usein sen halutaan olevan lämmin ympäri vuoden.

Vesikiertoisen lattialämmityksen yhteydessä lattialämmitys kytkeytyy automaattisesti pois päältä, koska muuta taloa ei tarvitse lämmittää. Jos aiot asentaa lattialämmityksen kaikkialle taloon tai suuriin tiloihin, voi vesikiertoinen lattialämmitys olla pitkäaikainen ja kestävä vaihtoehto. Huomioi kuitenkin, että se vaatii lisälämmönlähteen, mikäli talossasi ei ole jo valmiiksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

Vesikiertoisen lämmityksen asentaminen vaatii enemmän korkeutta verrattuna ohuisiin sähköverkkoihin, mikä on myös hyvä ottaa huomioon. Huomioi myös se, että erilaisissa lattioissa on erilaiset edellytykset. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen lattialämmityksen valitset, sinulle on luvassa monia ihanan lämpimiä aamuja.