Talven kylminä päivinä on helppo unohtaa, kuinka tunkkaista ilma voi olla kesällä sisätiloissa. Aurinko porottaa, laitteet tuottavat lämpöä ja on vaikea tuulettaa kunnolla. Mukava sisälämpötila on tärkeä sekä nukkumisen että hyvinvoinnin kannalta, ja se on suhteellisen helposti järjestettävissä.

Siirrettävän ilmastointilaitteen avulla voit helposti säädellä ilmanvirtausta ja luoda mukavan ja viileän sisälämpötilan. Siirrettävä laite on helppo siirtää huoneesta toiseen tai ottaa mukaan mökille. Jos aiot sijoittaa siirrettävän AC:n makuuhuoneeseen, voi olla hyvä ajatus hankkia laite, jossa on alhainen desibelimäärä, dB. Tällä tavalla yöstä tulee sekä viileä että hiljainen.

Kuinka siirrettävä ilmastointilaite toimii?

Toisin kuin tuuletin, joka kierrättää huoneilmaa, tai ilmanjäähdytin, joka alentaa lämpötilaa vesisäiliön avulla, siirrettävä ilmastointilaite toimii jäähdytysyksikkönä järjestelmässä kiertävän kylmäaineen avulla. Muuttamalla aineen painetta järjestelmän toinen osa imee lämpöä ja toinen puolestaan luovuttaa sitä. Korkeampi paine saadaan aikaan kompressorin avulla, kun taas alempi paine syntyy, kun aine ohittaa laajennusventtiilin.

Tätä ilmiötä hyödynnetään siirrettävässä ilmastointilaitteessa ja sen tekniikka on periaatteessa sama kuin jääkaapissa. Laitteen tuottama lämpö kulkeutuu ulos ilmaletkun läpi. Omaan tarpeeseen sopivan laitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen jäähdytyskapasiteettiin. Jos haluat vertailla eri mallien jäähdytyskapasiteettia, katso tuotteen teknisistä tiedoista kilowatit (kW) ja brittiläinen lämpöyksikkö (BTU).

Kuinka siirrettävä ilmastointilaite asennetaan?

Siirrettävä AC ei vaadi erityistä asennusta. Pistoke on yleensä helppo kytkeä tavalliseen pistorasiaan. Tämän jälkeen laitteen poistoilmaletku kytketään yksinkertaisesti esimerkiksi parvekkeen oveen tai ulos ikkunasta. Voit myös johtaa letkun ulos poratun reiän tai venttiilin kautta.

Moniin malleihin sisältyy ikkunasarja, jolla voit helposti tilkitä alueen, josta johto johdetaan ulos ja estää siten lämpimän ilman virtauksen takaisin sisälle. Eri huoneissa ja asuintiloissa on erilaiset olosuhteet, mutta useimmille siirrettäville ilmastointilaitteille on yhteistä niiden kätevyys ja helppokäyttöisyys.

Wood's AC Milan -ilmastointilaite

Kuinka paljon siirrettävä ilmastointilaite jäähdyttää?

Se, kuinka paljon siirrettävä ilmastointilaite jäähdyttää, riippuu muun muassa sen jäähdytyskapasiteetista. Esimerkiksi siirrettävä AC, jonka jäähdytysteho on 2,6 kW, soveltuu, pinta-alaltaan 11–20 m² suuruisiin huoneisiin, kun taas laite, jonka jäähdytysteho on 3,5 kW, jäähdyttää korkeintaan 35 m²:n kokoisen tilan. Mitä suurempi jäähdytysteho, sitä suuremman alueen laite jäähdyttää ja tietysti päinvastoin.

Vaikka useimpia siirrettäviä ilmastointilaitteita voidaan helposti siirtää kodin eri huoneiden välillä, on silti hyvä pitää mielessä, että laite toimii parhaiten sen kapasiteettiin sopivassa tilassa. Toimistot ja makuuhuoneet eivät aseta yhtä suuria vaatimuksia kuin suuret ja avoimet olohuonetilat. Jälkimmäiset vaativat usein hieman tehokkaampia malleja.

Kuinka paljon siirrettävä ilmastointilaite maksaa?

Siirrettävä ilmastointilaite maksaa muutamasta sadasta eurosta ylöspäin. Mutta kuten muutkin laitteet, niiden hinnat ja suorituskyky voivat vaihdella huomattavasti. Halvimmissa vaihtoehdoissa on usein alhaisempi jäähdytysteho ja ne on tarkoitettu pienempiin tiloihin, kun taas kalliimmissa se on tehokkaampi.

Äänitaso, ympäristöluokitus, design ja ylimääräiset toiminnot, kuten ilmanpuhdistus tai kosteudenpoisto, vaikuttavat yleensä myös hintaan. Joissakin malleissa on sisäänrakennettu WiFi-toiminto, jonka avulla voit helposti hallita tilan lämpötilaa älypuhelimen avulla. Mallien ominaisuuksia on usein helppo vertailla ja saat siten paremman kuvan laitteen toiminnasta ja siitä, mistä maksat.

Mitkä ovat siirrettävän ilmastointilaitteen käyttökustannukset?

On melkein mahdotonta antaa tarkkaa arviota siitä, mitä siirrettävän ilmastointilaitteen käyttökustannukset tulevat olemaan. Tämän selvittämiseksi sinun täytyy ottaa huomioon useita muuttujia:

• Kuinka suuri jäähdytettävä alue on
• Millainen jäähdytysteho siirrettävässä ilmastointilaitteessasi on
• Minkä mukavuuslämpötilan haluat
• Kodin eristys
• Kotisi altistuminen auringolle
• Kuinka paljon aiot käyttää ilmastointilaitetta
• Kuinka paljon maksat sähköstäsi

Yhtenäistä hintaa on vaikea arvioida, koska erilaisissa asuintiloissa on erilaiset olosuhteet. Ihmisten toiveet huoneenlämpötilasta ovat erilaiset, ja siksi siirrettävää ilmastointilaitetta myös käytetään eri tavoin.

Voit kuitenkin helposti itse vaikuttaa laitteen käyttökustannuksiin muun muassa sijoittamalla laitteen järkevästi ja vetämällä verhot ikkunan eteen suojaamaan auringonpaisteelta. Jos valitset ajastintoiminnolla varustetun AC:n, sen käyttöä voi hallita helposti ja valita, milloin laitetta haluaa käyttää.

Jos sinulla on kysyttävää aiheeseen liittyen, ota yhteyttä Staypron asiakaspalveluun.